Industry

Ο Γιάννης Οικονομίδης και η τέχνη του ηθοποιού

στα 10

Διάσημος για τον τρόπο που δουλεύει με τους ηθοποιούς του, αποσπώντας απ' αυτούς μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ήρωες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιάννης Οικονομίδης μοιράζεται την εμπειρία του σε μια σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Ο Γιάννης Οικονομίδης και η τέχνη του ηθοποιού
Ο Γιάννης Οικονομίδης στα γυρίσματα του «Μαχαιροβγάλτη»

«Για μένα το ζητούμενο από την πρώτη ταινία μου είναι προσεγγίσω όσο γίνεται – έστω και σαν αρχή – την πραγματικότητα. Είναι σημαντική η αναπαράσταση του κόσμου. Εχει σημασία να νομίζει αυτός που βλέπει την ταινία πως αυτό που βλέπει δεν είναι στημένο αλλά κομμάτι της πραγματικότητας, ένα ντοκουμέντο και ότι κάποιος βρέθηκε με μια κάμερα μπροστά στη φάση και το φίλμαρε. Αυτό το στημένο και το μη πραγματικό του να γράφει στο μέτωπο ο ηθοποιός ότι «είμαι ένας ηθοποιός και τώρα παίζω ταινία και δείτε με που παίζω σε ένα κατασκευασμένο πράγμα» είναι και ένα ζητούμενο που πάντα με ενοχλούσε στον ελληνικό κινηματογράφο. Ενα από τα μεγάλα μου αιτήματα από το «Σπιρτόκουτο» είναι αυτό. Να με κάνει η ταινία να ξεχνιέμαι και να μην με πετάει απ’ έξω, να μην είναι μια κακή κατασκευή με κακούς ηθοποιούς και κακούς διάλογους.»

Η αντίληψη του Γιάννη Οικονομίδη για το τι σημαίνει «καλός» ηθοποιός, είναι κάτι που όχι μόνο έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και κάτι που μπορείς να αντιληφθείς εύκολα βλέποντας τις ταινίες του. Εχοντας οδηγήσει πολλές φορές τους ηθοποιούς του στα άκρα, παίρνοντας από τον καθένα τα κομμάτια αλήθειας που ταιριάζουν κάθε φορά στις ιστορίες του, έχει καθιερώσει ήδη από την πρώτη του ταινία, το «Σπιρτόκουτο» ένα τρόπο εργασίας μαζί τους που ξεπερνάει τη συμβατική έννοια της πρόβας. Παρατηρώντας με προσοχή και τις μέχρι σήμερα τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του («Σπιρτόκουτο», «Ψυχή Στο Στόμα», «Μαχαιροβγάλτης»), είναι δύσκολο να μην θαυμάσεις την ένταση (εσωτερική και εξωτερική) με την οποία οι ηθοποιοί του μοιάζουν να ζουν και αναπνέουν εκτός των διαστάσεων της κινηματογραφικής οθόνης.

Μερικά από τα «εργαλεία» της δουλειάς του μαζί τους, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία του θα μοιραστεί ο Γιάννης Οικονομίδης μαζί με ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών σε ένα εντατικό σεμινάριο κινηματογραφικής υποκριτικής. Ο κύκλος του σεμιναρίου περιλαμβάνει δέκα τετράωρα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν από 26 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου στον πολυχώρο Δ5 (Δωριέων 5, Άνω Πετράλωνα).

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε από Δευτέρα έως Πέμπτη (11:00-13:00) στο τηλέφωνο 210 8257177.