Industry

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είχε μαστόρους: έτοιμο το Palazzo Margherita!

στα 10

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση στο Παλάτσο Μαργκερίτα του Φράνσις Φορντ Κόπολα στη νότια Ιταλία και ο ξενώνας είναι έτοιμος να σας υποδεχτεί (αν διαθέτετε μια μικρή περιουσία…).

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είχε μαστόρους: έτοιμο το Palazzo Margherita!

Το «Παλάτσο Μαργκερίτα» είναι ένα οίκημα του 19ου αιώνα, μια πανέμορφη βίλα στον ιταλικό νότο, στην Μπαζιλικάτα. Αυτόν το χώρο επέλεξε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα για να τον μετατρέψει στον νέο του τουριστικό προορισμό, δημιουργώντας έναν ξενώνα ειδικής πολυτέλειας, που εγκαινιάστηκε την 1η Μαρτίου.

Η βίλα βρίσκεται στην πόλη Μπερνάλντα, όπου γεννήθηκε ο Αγκοστίνο Κόπολα, ο παππούς του Φράνσις και κληροδότης των ιταλικών καταβολών του, ο οποίος πήγε το 1904 στη Νέα Υόρκη ως μετανάστης και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Την ανακαίνιση του παλάτσο ανέλαβε ο Γάλλος designer Ζακ Γκρανζ.

«Αρχικά ούτε στα όνειρά μου δεν ευχόμουν ν’ ανοίξω ένα ξενοδοχείο στην Ιταλία, πόσο μάλλον στην πόλη του παππού μου, Αγκοστίνο Κόπολα», λέει ο σκηνοθέτης. «Κι όμως όταν αγόρασα κι ανακαίνισα το Παλάτσο Μαργκερίτα, για να έχει η οικογένειά μου και οι φίλοι ένα σπίτι στην Ιταλία, συνειδητοποίησα ότι είχα ανάγκη να προσφέρω την πρόσβαση στο κτήμα και το κοντινό χωριό, την ‘όμορφη Μπερνάλντα’ και σε επισκέπτες.»

Το ρήμα «προσφέρω», βέβαια, είναι σχετικό, μια και ο ξενώνας Παλάτσο Μαργκερίτα, που διανύει τον πρώτο του μήνα λειτουργίας, είναι ένας… όχι φθηνός τόπος διακοπών, με τα δωμάτια – σουίτες να ξεκινούν από τα 500 ευρώ το βράδυ! Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να σας κάνουν… μια πρόταση που δεν μπορείτε να αρνηθείτε…

Το παλάτσο, που χτίστηκε το 1892, έχει διατηρήσει τα παλιά πλακάκια και μάρμαρα στα δάπεδα, τις αυθεντικές του τοιχογραφίες, κι έχει αποκτήσει ένα νέο διακοσμητικό ύφος που παίρνει στοιχεία από το Μαρόκο αλλά και το μπαρόκ. Τα δωμάτια – εξοπλισμένα, εννοείται, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εκτός από λινά σεντόνια και ολοβάμβακες πετσέτες – περικλείουν μια εσωτερική αυλή, ή οδηγούν σε κήπους και την απομονωμένη πισίνα. Ολη η οικογένεια Κόπολα έβαλε το χεράκι της, προσθέτοντας προσωπικές πινελιές στα αντικείμενα των δωματίων και των κοινών χώρων, δίνοντας στο παλάτσο έναν πιο ζωισμένο, οικείο χαρακτήρα. Η μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν της γυναίκας του σκηνοθέτη, που είναι ειδική στα υφάσματα και τις ταπετσαρίες και της Σοφία που ανέλαβε το γενικό ύφος και εγκαινίασε πέρσι, ιδιωτικά, τους χώρους με το πάρτι του γάμου της.

Το φαγητό στο Παλάτσο Μαργκερίτα είναι, φυσικά, βασισμένο στις παραδοσιακές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα και σερβίρεται σε όποιο σημείο του ξενώνα θέλουν οι επισκέπτες: στον κήπο, στο «Μπαρ Τσινετσιτά», που σχεδίασε ο ίδιος ο Φράνσις και εξόπλισε με 300 κόπιες από ιταλικές ταινίες και ντοκιμαντέρ δικής του επιλογής, μέσα στα δωμάτια και τις σουίτες, ή στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι μέσα στην κουζίνα, όπου παραδίδονται και μαθήματα ιταλικής μαγειρικής. Τα γεύματα συνοδεύονται από κρασιά μικρών παραγωγών της περιοχής.

Το Παλάτσο Μαργκερίτα είναι η νέα προσθήκη στα ξενοδοχεία που εδώ και χρόνια αναπτύσσει ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, στο Μπελίζ, την Αργεντινή και τη Γουατεμάλα.

Δείτε στο gallery φωτογραφίες από το ομολογουμένως μαγευτικό Παλάτσο Μαργκερίτα, όπως δημοσιεύονται στο επίσημο site του ξενοδοχείου και στο περιοδικό «The World of Interiors».

Οσο για… κινηματογράφο, η νέα ταινία του Φράνσις Κόπολα, το «Twixt», δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο αισθητικά και οικονομικά από την ιδιότητά του ως ξενοδόχου – διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ εδώ.