Φεστιβάλ / Βραβεία

O δρόμος για τα Οσκαρ δεν είναι πάντα στρωμένος με κόκκινα χαλιά!

στα 10

Μέσω του λογαριασμού του twitter του Μάικλ Μουρ, μαθαίνουμε την απίστευτη περιπέτεια του Παλαιστίνιου Εμαντ Μπουρνάτ (υποψήφιου για το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ με τις «5 Σπασμένες Κάμερες»), ο οποίος έφτασε στο Λος Αντζελες για να παρευρεθεί στην 85η Απονομή των βραβείων Οσκαρ και κινδύνεψε να απελαθεί επειδή οι Αρχές του αεροδρομίου δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πως ένας Παλαιστίνιος μπορεί να είναι υποψήφιος για Οσκαρ!

O δρόμος για τα Οσκαρ δεν είναι πάντα στρωμένος με κόκκινα χαλιά!
Ο Εμαντ Μπουρνάτ με τις σπασμένες κάμερες σε σκηνή από το υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ!

«Ο Εμάντ Μπουρνάτ, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης του υποψήφιου για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ "5 Broken Cameras" κρατήθηκε από τις Αρχές στο αεροδρόμιο LAX, μετά την προσγείωση του στο Λος Αντζελες όπου ήρθε για να παρευρεθεί στην 85η Απονομή των βραβείων Οσκαρ».

Με αυτό το tweet ο Μάικλ Μουρ ενημέρωσε τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο followers του για την περιπέτεια που έζησε ο Εμαντ Μπουρνάτ και η οικογένεια του.

«Ο Εμάντ, η γυναίκα του και ο οκτάχρονος γιός του κρατήθηκαν στο τμήμα μετανάστευσης του αεροδρομίου επειδή κατά τις Αρχές δεν είχαν σωστή πρόσκληση για να παρευρεθούν στα Οσκαρ.»

Σύμφωνα με τον Μουρ, ο Μπουρνάτ του έστειλε γραπτό μήνυμα ειδοποιώντας τον για το συμβάν και έτσι ο Μουρ φρόντισε να μάθουν όλοι τα κακώς κείμενα της αμερικανικής αναλγησίας: «Προφανώς, οι Αρχές δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πώς ένας Παλαιστίνιος μπορεί να είναι υποψήφιος για Οσκαρ. Κάλεσα την Ακαδημία που με τη σειρά τους κάλεσαν δικηγόρους. Είπα στον Εμάντ να δώσει στους αξιωματικούς το τηλέφωνό μου και να αναφέρει το όνομά μου πολλές φορές.»

«Ηταν σίγουρος πως θα τον απελάσουν. Μετά από μιάμιση ώρα, αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο και του είπαν πως μπορεί να μείνει στο Λος Αντζελες για μια εβδομάδα και να παρευρεθεί στα Οσκαρ. Καλωσήρθατε στην Αμερική.»

2

Αργότερα ο Μπουρνάτ είπε στο Μουρ πως «Δεν είναι ότι δεν είμαι συνηθισμένος σε μια τέτοια αντιμετώπιση... Οταν ζεις κάτω από κατοχή, χωρίς δικαιώματα, μια τέτοια συμπεριφορά είναι καθημερινή.»

Οι «5 Σπασμένες Κάμερες» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ από την Παλαιστίνη που προτείνεται ποτέ για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και ο Μπουρνάτ το συνσκηνοθέτησε με τον Γκι Νταβίντι, προσπαθώντας να μεταφέρει την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε μια προσωπική - σχεδόν βιωματική - ιστορία.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία που προβλήθηκε και στην Ελλάδα στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και δείτε παρακάτω το τρέιλερ: