Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν κερνάει αίμα στο «Mekong Hotel»

στα 10

H νέα ταινία του Ταϊλανδού σκηνοθέτη μετά το «Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του», είναι ένα μεσαίου μήκους φιλμ για μια «μητέρα βαμπίρ» και την κόρη της, που μπλέκει την μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ και μάλλον, δεν έχει πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

Ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν κερνάει αίμα στο «Mekong Hotel»

Αμέσως μετά την βράβευσή του με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, το 2010, ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν και η Τίλντα Σουίντον, μιλούσαν σχεδόν ασταμάτητα για την επικείμενη συνεργασία τους. Ο Απιτσατπόνγκ έλεγε στις συνεντεύξεις του ότι η ταινία που θα κάνουν θα ονομάζεται «Mekong Hotel» και θα έχει να κάνει με τον ποταμό Μεκόνγκ, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου κι ένα σύνορο αλλά και ενωτικό στοιχείο για τις χώρες της Ασίας. «Δεν πρόκειται να είναι μια ακόμη ταινία από την Ασία που έχει μια σταρ από τη δύση ως πρωταγωνίστρια» έλεγε. «Θα είναι μια ανταλλαγή ιδεών, εικόνων... Δεν ξέρω είναι σαν παιχνίδι για μένα: ο ποταμός, τα γουρούνια και η Τίλντα».

Η Σουίντον από την άλλη, πέρσι στις Κάννες, μας έλεγε ότι το σχέδιο προχωρούσε κανονικά, όμως το φιλμ που βρίσκεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών με τον τίτλο «Mekong Hotel», δεν δείχνει να την περιλαμβάνει. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, η ταινία είναι ένα πορτρέτο του ξενοδοχείου του τίτλου, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Μεκόνγκ στα βόρειο-ανατολικά της Ταϊλάνδης.

Στις κρεβατοκάμαρες και στις ταράτσες του, ο Απιτσατπόνγκ και το συνεργείο του πραγματοποίησαν πρόβες για μια ταινία το σενάριο της οποίας είχε γράψει ο ίδιος χρόνια πριν. Ο τίτλος της είναι «Ecstasy Garden» και το ύφος της, μπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία, μιλώντας για τη σχέση μιας «μητέρας βαμπίρ» με τη νεαρή κόρη της και τη σχέση της κόρης με τον αγαπημένο της. Το «Mekong Hotel», γυρισμένο στην περίοδο των πλημμυρών του ποταμού, μπλέκει επίσης στην αφήγησή του ιδέες που αγγίζουν την πολιτική, την κατάρρευση κι ένα ρευστό όνειρο του μέλλοντος.

Προς το παρόν, στις επίσημες πληροφορίες που αφορούν στην ταινία, καθώς και στις πρώτες φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε στο gallery, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην Τίλντα Σουίντον. Εν τούτοις τον περασμένο Μάρτιο η Τίλντα και ο Απιτσατπόνγκ, συνεργάστηκαν σε κάτι σχεδόν εξίσου φιλόδοξο με την δημιουργία μιας ταινίας. Οι δυο τους έκαναν την επιλογή του προγράμματος στο τριήμερο φεστιβάλ «Film on the Rocks Yao Noi», μια ελιτίστικη, σχεδόν πριβέ κινηματογραφική συνάντηση για εκατό τυχερούς καλεσμένους στο Six Senses resort, στο Πανγκ-νγκα Μπέι, κοντά στο Πουκέτ, για το οποίο χτίστηκε μια πλωτή εξέδρα και μια τεράστια οθόνη, μπροστά από τους σήμα κατατεθέν βράχους του κόλπου.

Οχι ακριβώς κάτι «νερό, την Τίλντα και γουρούνια», αλλά ίσως εξίσου ενδιαφέρον. Οσο για το αν εν τω μεταξύ εκτός του να ξαπλώνουν σε αναπαιστικές μαξιλάρες σε μια εξέδρα στη μέση της θάλασσας βλέποντας σπάνιες arthouse ταινίες, η Τίλντα και ο Απιτσατπόνγκ γύρισαν και μια δική τους, είναι κάτι που μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την προβολή της στο φεστιβάλ των Καννών για να το ανακαλύψουμε...