Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
On the Road

On the Road / Στον Δρόμο του Βάλτερ Σάλες

«Οι μόνοι άνθρωποι που υπάρχουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, τρελαίνονται να μιλήσουν, τρελαίνονται να σωθούν, που ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα...» Δεν υπάρχει πιο γοητευτική ιστορία από αυτό το ταξίδι ενηλικίωσης (ή πεισμωμένης άρνησης για ενηλικίωση) που χαρτογράφησε ο Τζακ Κέρουακ στο θρυλικό «On The Road» μυθιστόρημά του. Στην ουσία κατέγραψε την αυτοβιογραφική του ιστορία μέσα από το alter ego του Σαλ Πάρανταϊς, ενός νεαρού συγγραφέα που έχασε την έμπνευση και το κέφι του για ζωή μετά το θάνατο του πατέρα του - μέχρι που γνώρισε τον αμοραλιστή, ηδονιστή, γοητευτικό τυχοδιώκτη Ντιν Μοριάρτι και ξεκίνησαν ένα εσωτερικό και κυριολεκτικό ταξίδι δρόμου που θα άλλαζε τα πάντα. Ο Βάλτερ Σάλες τολμά να επιχειρήσει να το μεταφέρει στο σινεμά. Περισσότερα στην κριτική του Flix, αμέσως μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών.

Δείτε το τρέιλερ:


.

Neil Young Journeys / Τα Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ του Τζόναθαν Ντέμι

neilyoung

Μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» του 2006 και «Neil Young Trunk Show» του 2009, ο Τζόναθαν Ντέμι, με τα «Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ», ολοκληρώνει την τριλογία του για το ζωντανό θρύλο της ροκ, τον εμβληματικό Νιλ Γιανγκ. Αυτή τη φορά η συνεργασία των δύο ανδρών σηματοδοτείται από μια διπλή επιστροφή για το σπουδαίο μουσικό. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Γιανγκ επιστρέφει για μια σόλο εμφάνιση στο Τορόντο, την πόλη όπου γεννήθηκε. Η ταινία είναι το χρονικό αυτής της συναυλίας, ένα μοναδικό live στο οποίο ακούγονται από το κλασικό «After the Gold Rush» μέχρι το στοιχειωτικό «Ohio». Ταυτόχρονα, ένα road trip του Γιανγκ προς την πόλη όπου μεγάλωσε γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στο χρόνο με τον τραγουδοποιό στο ρόλο του αφηγητή. Σερβιριστείτε λοιπόν με λίγο αλκοόλ καθώς πρόκειται να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από έναν καλλιτέχνη που –μέσα από τραγούδια και διηγήσεις- έχει σκοπό να σας εξομολογηθεί τα πάντα.

Δείτε το τρέιλερ:


.

Roman Polanski: A Fim Memoir του Λοράν Μπουζερό

polanski

O Αντριου Μπράουνσμπεργκ, φίλος και στενός συνεργάτης του Ρομάν Πολάνσκι, επιτυγχάνει μία σε βάθος συνέντευξη στον σκηνοθέτη που η ζωή του ίσως υπήρξε ακόμα πιο θυελλώδεις κι από τις γεμάτες σασπένς ταινίες του. Από τα παιδικά χρόνια του σκηνοθέτη στην Πολωνία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το γάμο του με την Σάρον Τέιτ και την συγκλονιστική της δολοφονία από τον Τσαρλς Μάνσον και την καταδίκη του για βιασμό ανηλίκου μέχρι την αυτοεξορία του στην Ευρώπη και την πρόσφατη σύλληψή του στη Ζυρίχη - αυτή η κινηματογραφική βιογραφία έχει πολλά να αποκαλύψει στους φαν του Πολάνσκι. «Εχεις γνωρίσει πολλές τραγωδίες, Ρόμαν» του απευθύνει ο Μπράουνσμπεργκ. «Είναι αλήθεια. Αλλά ταυτόχρονα και πολλές στιγμές ευτυχίας. Γιατί έτσι είναι η ζωή...» απαντά ο οσκαρικός σκηνοθέτης.

Δείτε το τρέιλερ:


.

«The Source: Η Ιστορία Μιας Αίρεσης» των Τζόντι Γουάλι και Μαρία Δημόπουλος

saurce

Ενα από τα πιο αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για μία αληθινή θρησκευτική αίρεση που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 στο Λος Αντζελες και κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς νέους της ακτής της Καλιφόρνια. Ηγέτης της ένας άντρας με ανεξιχνίαστο παρελθόν, ο οποίος πούλησε τις ίδιες αρχές της χίπικης, ελεύθερης, κοινόβιας ζωής με το κίνημα των παιδιών των λουλουδιών. Ομως σταδιακά, όλα πήραν μία σκοτεινό, ανατριχιαστική τροπή και η σέκτα είχε τραγική κατάληξη. Οι δύο σκηνοθέτιδες (η μία μάλιστα ελληνικής καταγωγής) επιτυγχάνουν να καταγράψουν τα γεγονότα, ανακαλύπτοντας σπάνιο αρχειακό υλικό και εκμαιεύοντας την αλήθεια από διασωθέντα μέλη της αίρεσης που δέχτηκαν να μιλήσουν στο φακό.

«Keep the Lights on / Κράτα Ενα Φως Αναμμένο» του Αϊρα Σακς

lighton

Η εν μέρει αυτοβιογραφική ιστορία του σκηνοθέτη Αϊρα Σακς, μας παρασύρει σε μία θυελλώδη, μελαγχολική, τρυφερή ιστορία της σχέσης ενός νεαρού δικηγόρου κι ενός συνομήλικου καλλιτέχνη. Πάθος, εξαρτήσεις, αδυναμίες, ανασφάλεια. Πάντα όταν σβήνουν τα φώτα στον έρωτα, μένουμε με τους δαίμονές μας. Εκείνοι θα καταφέρουν να κρατήσουν ένα φως αναμμένο; Ο Θύμιος Μπακατάκης, ο διευθυντής φωτογραφίας του «Κυνόδοντα», υπογράφει την έντονη και μελαγχολική εικονογραφία. Βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Δείτε το τρέιλερ:


.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.