Buzz

«Nonfilm»: Δείτε την πρώτη ταινία του Κουεντίν Ντουπιέ

στα 10

Το εξωφρενικό serial killer φιλμ του «Rubber» έκανε την πρεμιέρα του πριν δυο χρόνια στις Κάννες, το «Wrong», προβλήθηκε μόλις στο φεστιβάλ του Sundance. Η πρώτη του ταινία, τώρα στην μεγάλη (αν κι αυτό εξαρτάται από τον υπολογιστή σας...) οθόνη του Flix.

«Nonfilm»: Δείτε την πρώτη ταινία του Κουεντίν Ντουπιέ

Αν έχετε δει το «Rubber» (το οποίο είχε προβληθεί και στις Νύχτες Πρεμιέρας) θα ξέρετε ότι οι ταινίες του Κουεντίν Ντουπιέ, ή αλλιώς Mr. Oizo για όσους τα πάνε καλύτερα με την μουσική πλευρά της ποπ κουλτούρας, είναι μάλλον παράξενα πλάσματα.

Φτιαγμένες από εντυπωσιακές παράδοξες εικόνες και απόλυτα σουρεαλιστικό χιούμορ, δεν είναι πάντα πετυχημένες, αλλά δεν παύουν να είναι σταθερά ενδιαφέρουσες. Το «Rubber» είναι η ιστορία ενός λάστιχου αυτοκινήτου που σκοτώνει ότι βρεθεί στον δρόμο του, το «Wrong», η απίστευτη ιστορία ενός άντρα που προσπαθεί να βρει τον εξαφανισμένο σκύλο του.

Και οι δυο ταινίες έχουν σχεδόν τόσους ορκισμένους εχθρούς όσους κι επιστήθιους φίλους, αφού περισσότερο από συνηθισμένα φιλμ μοιάζουν με συρραφή από πλάνα βγαλμένα από ένα ασυνείδητο σε παραλήρημα, δομημένα πάνω σε μια εικονογραφία που δανείζεται στοιχεία από την διαφήμιση, τα video clip και τις πιο παράξενες γωνιές του ανεξάρτητου σινεμά.

Το «Nonfilm» του 2001, είναι η πρώτη ταινία του Ντουπιέ. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ηθοποιού που ξυπνά στο μέσον ενός γυρίσματος μιας ταινίας που δεν καταλαβαίνει. Αφού παίξει μερικές σκηνές, ο βασικός χαρακτήρας σκοτώνει κατά λάθος τους τεχνικούς της ταινίας. Παρά το τραγικό συμβάν, οι επιζώντες αποφασίζουν να συνεχίσουν τα γυρίσματα, χωρίς σενάριο και χωρίς κάμερα. Μόνο που η έλλειψη των βασικών αυτών στοιχείων μιας ταινία θα οδηγήσει γρήγορα στην καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντουπιέ:
Το «Nonfilm» δεν βλέπεται.
Το «Nonfilm» είναι η πρώτη μου απόπειρα να κάνω μια ταινία (αποτυχημένη).
Το «Nonfilm» είναι η ουσία του «δίχως λόγο».
Το «Nonfilm» είναι ο ανάπηρος αδελφός του «Rubber».

Το «Nonfilm» είναι ένα άγριο ζώο.
Το «Nonfilm» περιέχει ένα μόνο αστείο.
Το «Nonfilm» γυρίστηκε με τα χρήματα του Flat Eric.
Το «Nonfilm» είναι σπουδαίο αν ξέρεις πως να το δεις. Δοκιμάστε το.

Τι είναι τελικά το «Nonfilm»; Κλικ στο βίντεο για να το ανακαλύψετε...