Buzz

Νικ Νόλτε: «Δε χειροκρότησα τον Καζάν, έχασα το μέλλον μου με τον Σκορσέζε»

στα 10

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «GQ» ο 70χρονος πλέον Νικ Νόλτε, οριοθετεί τα Oscars του 1999 και την αμφιλεγόμενη τιμητική βράβευση του Ελία Καζάν ως το κομβικό σημείο της καριέρας του: επέλεξε να μη χειροκροτήσει, κι ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν του το συγχώρεσε ποτέ...

Νικ Νόλτε: «Δε χειροκρότησα τον Καζάν, έχασα το μέλλον μου με τον Σκορσέζε»
Περασμένα μεγαλεία...

Δεν εννοεί ο Νόλτε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ο επόμενος Ντε Νίρο. Ομως μετά τη συνεργασία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε στο «Ακρωτήρι του Φόβου» (1991) είχε χτιστεί μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Κάτι που κλονίστηκε τη βραδιά της απονομής των Οσκαρ του 1999, μέσα σε μία στιγμή - όσο κόβει πλάνο ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης στις αντιδράσεις των σταρ. Ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο συνόδευαν τον Ελία Καζάν επί σκηνής για να παραλάβει το τιμητικό του βραβείο - μία επιλογή της Ακαδημίας που είχε διχάσει την κινηματογραφική κοινότητα: κάποιοι πιστεύουν στο διαχωρισμό του καλλιτέχνη και του έργου του (ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο Σκορσέζε), άλλοι αρνούνται να ξεχάσουν ότι ο Καζάν είχε συνεργαστεί με τον Μακάρθι και τη διαβόητη μαύρη λίστα που στοίχισε καριέρες και ζωές (αυτής της άποψης ήταν ο Νικ Νόλτε και ο Εντ Χάρις οι οποίοι αρνήθηκαν να χειροκροτήσουν και τους συνέλαβε ο φακός).

«Ο Μάρτι και ο Μπόμπι τον έβγαλαν στη σκηνή» θυμάται ο Νόλτε. «Δεν το ήξερα αυτό, δεν ήξερα ότι εκείνοι θα τον παρουσιάσουν. Οχι ότι θα άλλαζε η απόφασή μου. Υπάρχουν εκείνοι που το παίζουν καλοί και χειροκροτούν. Τους ξέρεις αυτούς τους τύπους - ο Σπίλμπεργκ, ο Τομ Χανκς κάτι καλά παιδιά που δε θέλουν φασαρίες. Αλλά για τον Εντ Χάρις, για μένα και για μερικούς άλλους δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν υπήρχε περίπτωση να χειροκροτήσουμε...»

Ηταν μία άβολη, άχαρη, περίεργη στιγμή - η οποία έμεινε στην ιστορία και λόγω της τηλεοπτικής της καταγραφής. Ο Νόλτε περισσότερο κατηγορεί την Ακαδημία που έφερε την κοινότητά της σ' αυτό το διχασμό. «Με έχει πειράξει το περιστατικό. Και προφανώς πλήγωσα και τον Μάρτι. Ηταν μία απαίσια κατάσταση. Και οι ηθοποιοί δεν πρέπει να μπαίνουν σ' αυτή τη θέση, ούτε να κρίνονται από την πολιτική τους απόφαση...»

Γιατί ο Νόλτε πιστεύει ότι έχει κριθεί. «Ο Μάρτι δε θέλει ούτε να με ακούει. Δεν μου έδωσε ποτέ ξανά καμία ευκαιρία. Ποτέ, ξανά.»

Θα είχε συνέχεια άραγε η συνεργασία τους αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά; Κανείς δεν ξέρει. Είναι όμως μία ενδιαφέρουσα ανάγνωση της Ιστορίας και μία πλευρά του Χόλιγουντ που προκαλεί συζήτηση: ακόμα και έμμεσα, ηθοποιοί μπαίνουν σε μαύρες λίστες ακόμα...

Θυμηθείτε τι συνέβη στην 71η τελετή απονομή των βραβείων Οσκαρ και πώς κατέγραψαν οι κάμερες τους «αντιρρησίες» στο βίντεο που ακολουθεί.