Buzz

Αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

στα 10

Με τίτλο «Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε ένα γνήσιο επαναστάτη του διεθνούς σινεμά, στην επέτειο των τέσσάρων χρόνων από το θανατό του.

Αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

«Στην σκοτεινή περίοδο της αποστασίας ένας αιώνιος έφηβος δυναιμικός και χιουμορίστας προσγειώθηκε στο άνυδρο τοπίο της Αττικής και κατέκτησε όλους όσους γνώριζε στο πέρασμά του. Αυτός ήταν ο Νίκος Παπατάκης, ο θρύλος του Rose Rouge, παντρεμένος με την γοητευτική Ανούκ Εμέ που επιστρέφει σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ για να γυρίσει τους συγκλονιστικούς "Βοσκούς" (1967). Το 1963 είχε ήδη ταράξει τα νερά της Γκωλικής Γαλλίας μεταφέροντας στην οθόνη τις "Δούλες" του Ζαν Ζενέ, με την ταινία του "Οι Αβυσσοι", μια ελεύθερη διασκευή του εγκλήματος των αδελφών Παπέν. Το έκλημα αυτό είχε ήδη γοητεύσει τους Σουρεαλιστές και τον Ζακ Λακάν αλλά και η μεταφορά του θα ερμηνευτεί από τον Σαρτρ και την Μποβουάρ σαν μια σαδική και επαναστατική χειρονομία. Ο Παπατάκης δεν θα σταματήσει να διαβαίνει το δύσβατο και μοναχικό του δρόμο με άλλες τρεις σημαντικές ταινίες: "Gloria Mundi" (1974), "Η Φωτογραφία" (1986), και ¨Οι Ισορροπιστές" (1991). Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του σε μια περίοδο οδύνης, κρίσης και περισυλλογής, το καθήκον να ξαναδιαβάσουμε το έργο του αναρχικού ποιητή γίνεται επιτακτικό».

Με αυτό το σημείωμα, η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Μαρία Κομνηνου συνοδεύει την ανακοίνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για το αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 17 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το ΕΚΚ και το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σηματοδοτώντας την έκτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι Βοσκοί 607 Σκηνή από τους «Βοσκούς» του 1967

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής» είναι οι εξής:

Οι ταινίες του Νίκου Παπατάκη:

  • Οι Αβυσσοι / Les Abysses (1963, 96΄) Α/Μ
  • Οι Βοσκοί / Les pâtres du désordre (1967,121΄) Α/Μ
  • Η Φωτογραφία / La photo (1986, 102΄) Έγχρ.
  • Gloria Mundi (1974, 130΄) Έγχρ., 35mm
  • Οι Ισορροπιστές / Les Equilibristes (1991, 120΄) Έγχρ.
  • Gloria Mundi (2005, 92΄) Έγχρ.

Οι ταινίες με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό:

  • Ενα Ερωτικό Ασμα / Un chant d' amour του Ζαν Ζενέ (1950, 25΄)Α/Μ ως παραγωγός
  • Σκιές / Shadows του Τζον Κασαβέτη (1959, 87΄) Α/Μ ως παραγωγός (η αποκατεστημένη ψηφιακά εκδοχή).

Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπατάκη:

  • Visages du Cinema (Humiliation et Violence) του Ζακ Ναχούμ (1971, 45΄)
  • Νίκος Παπατάκης: Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή / Nico Papatakis: Portrait d'un franc-tireur των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλάκη (2008-2009, 45΄)

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Δευτέρα 15/12 με προσωπικότητες που γνώριζαν καλά το έργο του Νίκου Παπατάκη.

Gloria Mundi 1975 607 Ο Νίκος Παπατάκης με την Ολγα Καρλάτου - «Gloria Mundi» του 1975

Διαβάστε ακόμη: «Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή»: Τι ετοιμάζει η Ταινιοθήκη;