Buzz

«Είναι σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία»: Οι Νεοϋορκέζοι επέστρεψαν στα σινεμά

στα 10

Ενα περίπου χρόνο μετά, τα σινεμά της Νέας Υόρκης άνοιξαν την πόρτες τους. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μια αίσθηση σχεδόν θρησκευτική.

«Είναι σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία»: Οι Νεοϋορκέζοι επέστρεψαν στα σινεμά

«Είναι σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία», δηλώνουν ο Μπραντ Κέμπιν και η Μαρίνα Τόμας, κάτοικοι της Νέας Υόρκης που την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των κινηματογράφων στη Νέα Υόρκη μετά από σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο... πανδημίας, επισκέφθηκαν το IFC Center στο Γκρίνουιτς Βίλατζ του Μανχάταν για να δουν το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ.

«Ξέρω πως μπορώ να δω την ταινία online, αλλά αυτή είναι μια πολύ καλύτερη εμπειρία», δηλώνει η Τόμας. «Είναι μια γιορτή του σινεμά και της επιστήμης», συμπληρώνει αναφερόμενη στο εμβόλιο που έχουν κάνει ήδη και οι δύο. «Θα φοράμε φυσικά τις μάσκες μας όλη την ώρα της προβολής».

new york movie theater

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική και γι' αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ η πληρότητα των κινηματογράφων που ανοίγουν ξανά στη Νέα Υόρκη πρέπει να φτάνει μόλις το 25% και σε απόλυτους αριθμούς το όριο είναι μόλις 50 άτομα ανά αίθουσα. Σύμφωνα με το Variety, οι ιδιοκτήτες των αιθουσών συνεχίζουν να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους εξασφαλίζοντας online διάθεση εισιτηρίων, αναβάθμιση των κλιματιστικών συστημάτων και των εξαερισμών, την ακύρωση διαθέσιμων θέσεων ανάμεσα στους θεατές και σε περιπτώσεις και μη διάθεση προϊόντων για κατανάλωση.

«Eχω δύο μάσκες, μαντηλάκια καθαρισμού, αντισηπτικό τζελ. Eχω τα πάντα!», είπε η 60χρονη Σίντι που ήρθε να δει την ταινία «Raya and the Last Dragon», λέγοντας ότι δεν φοβάται τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Νόμιζα ότι θα έβρισκα μεγάλη ουρά, αλλά φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στις δουλειές τους».

«Καλό το Netflix, αλλά τίποτα δεν φτάνει την ατμόσφαιρα του σινεμά», δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό ο Τόμας Λεβέκ, ο οποίος πήγε στις 11:00 το πρωί να δει σε πρώτη προβολή την ταινία «Raya and the Dragon» στο Empire multiplex της αλυσίδας σινεμά AMC στην γειτονιά της Times Square. Οι περισσότεροι από τους θεατές που επισκέφθηκαν κάποιον κινηματογράφο το πρώτο αυτό τριήμερο της επαναλειτουργείας τους στη Νέα Υόρκη διάλεξαν τυχαία κάποια ταινία από αυτές που προβάλλονται. Σημασία γι' αυτούς είχε μόνο να μπουν ξανά σε μια αίθουσα.

new york movie theater

new york cinema

new york movie theater

«Δεν με νοιάζει ποιες ταινίες έχουν βγει. Θέλω απλά να πάω σινεμά και να φάω ποπ-κορν», δήλωσε ο 25χρονος Τέιλορ Λέζεν που επισκέφθηκε το τοπικό του AMC. «Ηθελα απλά να δω μια ταινία στις αίθουσες», δηλώνει ο Οστιν Φράνκλε που είδε το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ φυσικά το έχει ξαναδεί ήδη.

«Είμαι τόσο χαρούμενος», είπε όλο χαρά ο Ρόι Έβανς, που περίμενε για να δει την ταινία «Judas and the Black Messiah» στη μεγάλη οθόνη. «Έγινα κάμπια μπροστά από την τηλεόρασή μου επί ένα χρόνο. (...) Δεν είναι κακό να σηκωθείτε λίγο από την καρέκλα σας».

Ανάμεσα σε όσους τόλμησαν να πάνε σινεμά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργείας τους ήταν και ο Λίαμ Νίλσον που βρέθηκε σε έναν κινηματογράφο στην γειτονιά της Upper West Side για να υποδεχθεί προσωπικά και να ευχαριστήσει τους Νεοϋορκέζους πρώτους θεατές της νέας του ταινίας «The Marksman». «Είναι μια μέρα που θα μείνει αξέχαστη», είπε στο περιοδικό The Hollywood Reporter.

Liam Neeson

Το άνοιγμα εκ νέου του κλάδου στην Νέα Υόρκη και η προοπτική μερικής άρσης των περιορισμών στο Λος Αντζελες μέσα στις επόμενες εβδομάδες «σημαίνει ότι τα στούντιο μπορούν να κρατήσουν τις ταινίες τους στο πρόγραμμα και να μην τις προσφέρουν διαδικτυακά», εξήγησε στο CNBC ο Τζόσεφ Μάσερ, πρόεδρος του τμήματος της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογράφων στην Νέα Υόρκη.

Αλλά με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, όπως το "Godzilla vs Kong" που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στα τέλη Μαρτίου, δεν αναμένεται μεγάλη παραγωγή ταινιών μέχρι τον Μάιο, με τις προβολές των ταινιών "Black Widow", "Cruella" και " Without a noise 2".

«Δεν έχει πολύ ψωμί», αναφέρει ο Αντριου Έλγκαρτ, ο οποίος αποφάσισε να ξανανοίξει μόνο ένα από τα τρία ανεξάρτητα σινεμά του, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τα άλλα δύο θα περιμένει να τα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Αρκετοί κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστοί σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Alamo Drafthouse, του οποίου η μητρική εταιρεία υπέβαλε πτώχευση την Τετάρτη, ή εκείνων της αλυσίδας Regal, της οποίας περισσότερα από 500 αίθουσες παρέμεναν κλειστές για τέσσερις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα.

new york movie theater

Ο Ελγκαρτ είπε πως δεν έκανε υπολογισμούς για να προσδιορίσει εάν το άνοιγμα των αιθουσών του θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος. «Οι αριθμοί δεν σημαίνουν τίποτα μέχρι να έρθουν οι άνθρωποι», ανέφερε. «Προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση ανοίγοντας τις πόρτες των αιθουσών. Θα δούμε».

«Είναι μια συμβολική στιγμή», δήλωσε ο Μάικλ Μπάρκερ, Πρόεδρος της Sony Pictures Classics του τμήματος της Νέας Υόρκης, που την Παρασκευή διένειμε στις αίθουσες το «The Father» και το «The Truffle Hunters». «Είναι μια στιγμή όπου γίνεται σαφές πως υπάρχει μια ελπίδα για τον κόσμο του σινεμά να ενεργοποιηθεί ξανά.»


Πηγές: Variety, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, The Hollywood Reporter