Buzz

Το Flix σας προσκαλεί στα καλύτερα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς!

στα 10

Είναι η τελευταία μέρα του χρόνου. Εικοσιτέσσερις ώρες μέσα στις οποίες πρέπει να προλάβεις να κάνεις όλα όσα δεν έκανες τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου. Απολογισμούς, ερωτικές εξομολογήσεις, το πάρτι της ζωής σου και μερικές υποσχέσεις - που δεν θα κρατήσεις - για τη χρονιά που ξεκινάει. Φυσικά, στις ταινίες όλα είναι πιο εύκολα...

Το Flix σας προσκαλεί στα καλύτερα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς!

Μερικές από αυτές τις σκηνές μάς έχουν καταστρέψει: τελευταίες στιγμές ενός χρόνου που φεύγει για πάντα, πρώτες ανάσες του καινούργιου, και στις ταινίες όλα είναι λίγο πιο λαμπερά, πιο θεαματικά, πιο... χάπι εντ από τις ζωές μας. Δεν πειράζει, για αυτό υπάρχει το σινεμά - για να σου δείχνει πώς να ονειρεύεσαι.

Οι πραγματικές κινηματογραφικές πρωτοχρονιές που αξίζει να θυμάται κανείς βρίσκονται συνήθως μέσα σε ταινίες που δεν είναι «χριστουγεννιάτικες» ή τουλάχιστον δεν φτιάχτηκαν για να βλέπονται μόνο την περίοδο των γιορτών.

Και οι περισσότερες από αυτές βρήκαν τους ήρωες τους στο σημείο μηδέν της ζωής τους, εκεί δηλαδή όπου όσο το ρολόι μετράει αντίστροφα προς την αλλαγή του χρόνου, αυτοί έπρεπε να ξεκαθαρίσουν προσωπικούς λογαριασμούς, να αφεθούν στη μοναξιά τους, να κάνουν τη μεγαλύτερη ερωτική εξομολόγηση της ζωής τους ή να δώσουν ένα τέλος σε όσα δεν άξιζε να μεταφέρουν στον χρόνο που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες...

Ας δεν έχει λοιπόν κανονίσει τίποτα για την βράδυ της παραμονής, πάρε μερικές ιδέες από το πώς τις «γιόρτασε» το σινεμά!

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1950: Χωρίς καλεσμένους (Sunset Blvd. του Μπίλι Γουάιλντερ / 1950)

Διοργάνωσε το μεγαλύτερο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της ζωής και της καριέρας σου. Αλλά κάλεσε μόνο αυτόν που αγαπας, ακόμη κι αν αυτός δεν έχει ιδέα. Ούτε ότι είναι ο μοναδικός καλεσμένος, ούτε ότι εσύ είσαι ερωτευμένη μαζί του. Οταν σε ρωτήσει που είναι οι υπόλοιποι καλεσμένοι απάντησε του αλά Νόρμα Ντέσμοντ / Γκλόρια Σουάνσον: «Δεν θέλουμε να μοιραστούμε αυτή τη νύχτα με άλλους ανθρώπους».


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1944: Ακούγοντας ραδιόφωνο (Radio Days του Γούντι Αλεν / 1987)

Μπορεί να είσαι μόνη την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Αλλά τουλάχιστον μπορείς να ρίχνεις πασιέντζες με το ραδιόφωνο ανοιχτό. Αν εκείνη τη στιγμή παίζει ένα τραγούδι που αγάπησες (και το τραγουδάει και η Ντάιαν Κίτον) ίσως μελαγχολήσεις περισσότερο. Αλλά αυτό δεν θα είναι απαραίτητα για κακό.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1959: The Future is Now (The Hudsucker Proxy του Τζόελ Κοέν / 1994)

Ακόμη κι αν έχεις αποφασίσει να δώσεις τέλος στη ζωή σου, να είσαι σίγουρος πως κάπου έκει έξω υπάρχει κάποιος που πιστεύει στα θαύματα και μπορεί το μέλλον να είναι είναι τώρα, αλλά λίγα λεπτά αρκούν για να σταματήσεις το χρόνο και να σκεφτείς πως ίσως αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις. Να ζήσεις άλλη μια φορά - τουλάχιστον!


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1899: Αν δεν ήσουν μόνος (Ο Χρυσοθήρας του Τσαρλς Τσάπλιν / 1925)

Αν οι καλεσμένοι σου είχαν έρθει - και μαζί τους το κορίτσι που έχει ερωτευτεί - θα μπορούσες να τους διασκεδάσεις με τον πιο ευφάνταστο χορό που θα μπορούσες ποτέ να σκεφτείς. Και ίσως αυτή η φαντασίωση να σε έκανε να νιώσεις λιγότερο μόνος. Οχι μόνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1959: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών (Ο Νονός 2 του Φράνσις Φορντ Κόπολα / 1974)

Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή σε όλο το χρόνο για να πεις σε κάποιον πόσο σου έχει ραγίσει την καρδιά. Συνοδεύεται από ένα σπαρακτικό φιλί που θα κάνει τα πάντα ανάμεσά σας να είναι διαφορετικά στον χρόνο που μόλις ξεκινάει.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1942: Χόρεψε μεθυσμένος (Holiday Inn του Μαρκ Σάντριτς / 1942)

Αν είσαι ο Φρεντ Αστέρ μπορείς να χορέψεις μεθυσμένος και να καταπλήξεις τα πλήθη. Αν δεν είσαι, βάλε απλά το Holiday Inn να παίζει σε λούπα την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Θα σε μεθύσει...


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1960: Σκάσε και μοίραζε! (Η Γκαρσονιέρα του Μπίλι Γουάιλντερ / 1960)

Φύγε από το πάρτι που σε κάνει να νιώθεις μόνη και μελαγχολική. Χτύπησε την πόρτα του μοναδικού ανθρώπου που ξέρεις ότι σε λατρεύει. Μην του δώσεις ελπίδες, αλλά παίξε μαζί του μια παρτίδα χαρτιά πίνοντας σαμπάνια. Ο νέος χρόνος θα σε βρει ευτυχισμένη.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1980: Do your thing! (Boogie Nights του Πολ Τόμας Αντερσον / 1997)

Αν έζησες τα 70s, εκείνη η παραμονή Πρωτοχρονιά του 1980 ήταν σκοτεινή. Τόσο όσο ένα μονοπλάνο μέσα στο πιο ξέφρενο πάρτι που πέρασες ποτέ. Ειδικά αν είναι το τελευταίο σου. (σ.σ. Don't try this at home!)


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1989: Κάνε την ερωτική εξομολόγηση της ζωής σου (Οταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι του Ρομπ Ράινερ / 1989)

«Δεν είναι επειδή είμαι μόνος. Ούτε επειδή είναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ηρθα εδώ σήμερα γιατί όταν συνειδητοποιείς πως θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου με κάποιον, θέλεις αυτή η υπολοιπη ζωή σου να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα».


Περισσότερη παραμονή Πρωτοχρονιάς