Industry

Νέος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ο Βασίλης Κοσμόπουλος

στα 10

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει όσους ήταν σίγουροι πως ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ θα ήταν ο Βασίλης Κοσμόπουλος που μέχρι σήμερα διατηρούσε χρέη αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή μετά την απομάκρυνση της Ηλέκτρας Βενάκη.

Flix Team
Νέος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ο Βασίλης Κοσμόπουλος

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Βασίλης Κοσμόπουλος διορίστηκε νέος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Θυμίζουμε εδώ πως ο Βασίλης Κοσμόπουλος είχε διοριστεί αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής μετά την απομάκρυνση της Ηλέκτρας Βενάκη από τη θέση το Νοέμβριο του 2017, ενώ ο ίδιος διατελούσε επικεφαλής της Διεύθυνσης Παραγωγής και Ανάπτυξης.

Ο διορισμός του Βασίλη Κοσμόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη (ποια δεν ήταν;) στιγμή για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αφού ο χαμηλός προϋπολογισμός που έχει να διαχειριστεί το ΕΚΚ αλλά και οι συνεχείς αλλαγές προσώπων σε κομβικές θέσεις όπως αυτές του Γενικού Διευθυντή αλλά και στο Διοικητικό του Συμβούλιο δεν είναι ακριβώς αρωγοί στην εύρυθμη λειτουργία του. Ειδικά τη στιγμή που σε άλλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού (βλ. ΕΚΟΜΕ) ένα ολόκληρο νέο σχήμα θεωρητικά έχει αρχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα με απίστευτα υψηλό προϋπολογισμό.


Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προκήρυξης και τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, η απόφαση με την οποία διορίζεται ως Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Βασίλης Κοσμόπουλος. Η θητεία του κ. Κοσμόπουλου θα είναι τριετής.​

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι σκηνοθέτης-παραγωγός. Η επαγγελματική, εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα διακρίνεται για την πολυδιάστατη ενασχόληση του με τον κινηματογράφο και εν γένει τις οπτικοακουστικές τέχνες. Το σκηνοθετικό του έργο περιλαμβάνει δουλειές στο χώρο της μυθοπλασίας (Ο Φωτογράφος των Τρικάλων, 2005) και του ντοκιμαντέρ (Γιάννης Μηλιάδης, 2016,Πέτρος Κόκκαλης, 2017), ενώ πειραματίζεται διαρκώς και με άλλες φόρμες οπτικοακουστικής αφήγησης, όπως οι κινηματογραφικές και πολυμεσικές εγκαταστάσεις (Επίκαιρα Πατρών: ο λαβύρινθος με τις εικόνες, Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2006).

Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία του ΙΚΥ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, είναι απόφοιτος του διεθνούς κύκλου επαγγελματικής κατάρτισης για την ανάπτυξη σχεδίων ντοκιμαντέρ Documentary Campus Masterschool (2006). Ειδικεύτηκε, επίσης, στη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Μονάχου (HFF), ως επισκέπτης φοιτητής με υποτροφία του ΕΚΚ, και αργότερα στην «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (Q.J.N.T./DUK).

Δίδαξε σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οπτικοακουστική αφήγηση σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα. Υπήρξε επιμορφωτής του τομέα Οπτικοακουστικών Τεχνών του προγράμματος «Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Συγχρόνως, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, στο έργο: «Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου» (ΕΚΚ) και στο ερευνητικό πρόγραμμα: «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Τον Φεβρουάριο του 2017, επιλέχθηκε ύστερα από ανοιχτή προκήρυξη Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ από το Νοέμβριο του ίδιου έτους εκτελούσε παράλληλα τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.


Διαβάστε ακόμη