Industry

Νέος άνεμος πνέει στην Κίνα;

στα 10

Κάτι μοιάζει ν’ αλλάζει στην αυστηρότητα της λογοκρισίας του κομμουνιστικού πολιτεύματος της Κίνας, όπως φαίνεται με την πρόσφατη προβολή του απαγορευμένου «V for Vendetta» στην κρατική τηλεόραση.

Νέος άνεμος πνέει στην Κίνα;

Το «V for Vendetta», η ταινία του Τζέιμς ΜακΤιγκ που έκανε επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο το 2005, δεν παίχτηκε ποτέ στην Κίνα. Το φιλμ θεωρήθηκε επαναστατική προπαγάνδα και απαγορεύτηκε. Μέχρι τώρα.

Μάλιστα, το «V for Vendetta» προβλήθηκε ολόκληρο – χωρίς κομμένες σκηνές – στην κρατική τηλεόραση, σε prime time. Επιπλέον, στο website του καναλιού CCTV-6, εμφανιζόταν η – αποσιωπημένη ως τώρα σε όλα τα sites και portals στην Κίνα – σύνοψη της ταινίας με την προτροπή στο κοινό «να διασκεδάσει βλέποντάς την». Η προβολή της ταινίας στο κανάλι και ειδικά η σκηνή όπου ο κεντρικός ήρωας βγάζει λόγο στην τηλεόραση για «τη λογοκρισία και τα συστήματα παρακολούθησης που εξαναγκάζουν τους πολίτες σε προσαρμογή και υποταγή» έβαλε, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, φωτιά στα social media κι έκανε το κοινό να αναρωτηθεί εάν αυτή είναι η αρχή για μεγαλύτερη ελευθερία στα media. Παράλληλα, βέβαια, το κοινό πόσταρε σχόλια για την ταινία αλλά και προανήγγειλε σκηνές της, φανερώνοντας ότι μεγάλη μερίδα του είχε, φυσικά, δει ήδη το «V for Vendetta» πειρατικά.

Η ενέργεια αυτή δεν ήρθε ουρανοκατέβατα: τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της Κίνας έχει δείξει πρωτοφανή ανοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ταινία «Cold War» των Λοκ Μαν Λιουνγκ και Κιμ-τσινγκ Λακ από το Χονγκ Κονγκ, που παρακολουθεί τη διαμάχη δυο αξιωματικών της αστυνομίας για την άνοδο στην εξουσία και αποκαλύπτει όλες τις κυβερνητικές φράξιες και την εσωτερική κρατική διαφθορά, όχι απλώς βγήκε στους κινηματογράφους, αλλά αποδείχθηκε και πολύ εμπορική. Ο ανεξάρτητος, underground Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιουάν μίλησε σε πρόσφατη εισήγησή του σ’ ένα σεμινάριο στο Χονγκ Κονγκ για τη «γελοιότητα» τη αυθαίρετης λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης που γίνεται χωρίς συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια.

Παρόμοια σχόλια έκανε κι ο Γιου Ντονγκ, ο CEO της Bona Film Group, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής και παραγωγής στην Κίνα, μιλώντας στη συνάντηση της ScreenSingapore, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, μια και ποτέ ως τώρα κάποιο σημαντικό στέλεχος της κινεζικής βιομηχανίας του θεάματος δεν είχε μιλήσει ανοιχτά εναντίον των θεσμών και μάλιστα σε εκδήλωση εκτός Κίνας.

Την προβολή του «V for Vendetta» στην κρατική τηλεόραση χαιρέτησε και ο ευρείας κατανάλωσης Τύπος της Κίνας. Η επίσημη εφημερίδα του Κόμματος στη Γκουανγκντόνγκ, η Southern Daily, έγραψε αμέσως στα social media της ότι η προβολή της ταινίας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλους και παρέθεσε την ατάκα της ταινίας, «ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την κυβέρνησή του – η κυβέρνηση πρέπει να φοβάται το λαό.»

Γνωρίζοντας ότι η οδηγία της προβολής της ταινίας στην κρατική τηλεόραση ήρθε απ’ ευθείας από τον Οργανισμό Δημόσιας Διοίκησης Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πεκίνο, οι δημοσιογράφοι αλλά και το κοινό θεωρούν ότι αυτό ήταν ένα πρώτο, ενδεικτικό βήμα της διαφορετικής, πιο φιλελεύθερης πολιτικής που ελπίζουν ότι θα ασκήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Σι Τζινπίνγκ.

Παρότι μπορεί ν’ αποδειχθεί ότι η προβολή του «V for Vendetta» στην κινεζική κρατική τηλεόραση δεν ήταν παρά ένα μεμονωμένο φαινόμενο προόδου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γέμισε το κοινό με αισιοδοξία που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, οπωσδήποτε, να εκπληρώσει!