Φεστιβάλ / Βραβεία

French and furious! Το MyFrenchFilmFestival 2022 έρχεται με σύγχρονο, ορμητικό γαλλικό σινεμά

στα 10

Το 12ο MyFrenchFilmFestival έρχεται στις οθόνες μας, από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Flix Team
French and furious! Το MyFrenchFilmFestival 2022 έρχεται με σύγχρονο, ορμητικό γαλλικό σινεμά

Το MyFrenchFilmFestival, το «δικό μας», πρώτο online Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, είναι και πάλι εδώ, στις οθόνες μας, για 12η χρονιά, από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου 2022. Ιδανική εναλλακτική για θέαση στο σπίτι, το MyFFF επιβεβαιώνει ότι το γαλλικό σινεμά έχει πολλά να πει, στην παγκόσμια γλώσσα.

Οπως πάντα, το MyFFF κατηγοριοποιεί τις ταινίες του προγράμματός του και σε θεματικές κατηγορίες που εξάπτουν τη φαντασία κι ανοίγουν την όρεξη για σινεμά. Φέτος, αυτές είναι: «French & Furious», «Τολμηρά Νιάτα», «Μπερδεμένες Ταυτότητες», «Σινεμά του Πόθου», «Νυχτερινές Ιστορίες» και «Voyage, voyage».

Στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα μεγάλου μήκους ταινιών, την κριτική επιτροπή που θ' απονείμει φέτος το μεγάλο βραβείο (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ), συγκροτούν η Μεξικανή μιξέζ ήχου Μισέλ Κουτολένκ, ο Βέλγος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζοακίμ Λαφός, ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φιλίπο Μενεγκέτι, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Σαντιάγκο Μίτρε και η Ελληνο-Βελγίδα ηθοποιός, Δάφνη Πατακιά.

Ωστόσο, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει για το δικό του βραβείο, σε όλες τις κατηγορίες.

Οι μικρού μήκους ταινίες του προγράμματος προβάλλονται ελεύθερα και δωρεάν σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μεγάλου μήκους ταινίες κοστίζουν 1,99 ευρώ ανά προβολή, ή 7,99 ευρώ το συνολικό πακέτο. Οι θεατές μπορούν να δουν τις ταινίες online στο MyFrenchFilmFestival.com, αλλά και σε πάνω από 70 πλατφόρμες video-on-demand, όπως στα AppleTV, Amazon Prime, Google Play και MUBI.

Το Flix.gr είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας του MyFrenchFilmFestival


Δείτε πιο κάτω αναλυτικά το Διαγωνιστικό μεγάλου μήκους | (Κλικάροντας στον τίτλο, θα οδηγηθείτε απ' ευθείας στη σελίδα θέασης της ταινίας)

all hands on deck myfff

All Hands on Deck (À l'abordage) του Γκιγιόμ Μπρακ

Ενα ζεστό, καλοκαιρινό βράδυ στο Παρίσι, ο Φελίξ γνωρίζει την Αλμα και την ερωτεύεται. Το επόμενο πρωί, η Αλμα παίρνει το τρένο για να πάει στην οικογένειά της, στη Νότια Γαλλία. Ο Φελίξ, αποφασισμένος ν' ακολουθήσει την αδελφή ψυχή του, παίρνει κι αυτός δρόμο, σ' ένα αυτοκίνητο μαζί με τον κολλητό του, τον Σερίφ και τον απρόθυμο οδηγό Εντουάρ. Οταν, φτάνοντας στο στόχο τους, το αυτοκίνητο χαλάει, τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή: η Αλμα δεν μοιάζει να χαίρεται ιδιαίτερα με την επίσκεψη-έκπληξη.

calamity myfff

Calamity του Ρεμί Σαγιέ

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 1863. Η 12χρονη Μάρθα Τζέιν κι η οικογένειά της κατευθύνονται με το τρένο προς τη Δύση, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οταν ο πατέρας της Μάρθα Τζέιν τραυματίζεται, εκείνη αναλαμβάνει τ' αδέλφια της και μαθαίνει να οδηγεί την άμαξα της οικογένειας. Για πρώτη φορά αισθάνεται ελεύθερη. Πρακτική και τολμηρή, η Μάρθα Τζέιν ντύνεται με αγορίστικα ρούχα και προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινότητα όπου ζει, εξαιτίας της γενναιότητας και της ντομπροσύνης της. Οταν ο επικεφαλής του κονβόι την κατηγορεί άδικα για κλοπή, φεύγει μακριά για να βρει αποδείξεις για την αθωότητά της. Μέσα στην άγρια φύση, ανακαλύπτει τον εαυτό της κι έναν κόσμο που τη διαμορφώνει κι επιβεβαιώνει την ξεχωριστή προσωπικότητά της, αποκαλύπτοντας τη μυθική και μυστηριώδη Καλάμιτι...

honey cigar myfff

Honey Cigar (Cigar au miel) του Καρίμ Αϊνούζ

Παρίσι, 1993. Η 17χρονη Σέλμα μεγαλώνει σε μια ευκατάστατη, κοσμική οικογένεια Βερβέρων. Οταν γνωρίζει τον Ζουλιέν, έναν γοητευτικό νεαρό που την ελκύει, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πόσο περιοριστικοί είναι οι κανόνες της πατριαρχικής οικογένειάς της και πόσο την εμποδίζουν από το να εξελιχθεί. Καθώς ο ακραίος Ισλαμισμός μαίνεται στην Αλγερία, την πατρίδα της οικογένειάς της, η Σέλμα ανακαλύπτει τη δύναμη της δικής της επιθυμίας. Είναι αγωνίστρια. Αντλώντας δύναμη από τα κοντινά της πρόσωπα, ξεκινά την αποστολή της, να γίνει μια ελεύθερη γυναίκα και ν' ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι.

gallant indies myfff

Gallant Indies (Indes galantes) του Φιλίπ Μπεζιά

Αυτή είναι η πρεμιέρα για τους 30 χορευτές χιπ-χοπ, krump, break, voguing. Η επίσημη πρώτη για τον σκηνοθέτη Κλεμάν Κογκιτόρ και τη χορογράφο Μπιντού Ντεμπελέ. Και η επίσημη πρώτη της Οπερας της Βαστίλης στο Παρίσι. Συνδυάζοντας το street dancing και την όπερα, επανεφευρίσκουν το μπαρόκ αριστούργημα του Ζαν-Φιλίπ Ραμό, Les Indes Galantes. Από τις πρόβες ως τις παραστάσεις, αυτή είναι μια ανθρώπινη περιπέτεια και μια συνάντηση στοιχείων της πολιτικής πραγματικότητας που παρακολουθούμε: μπορεί μια νέα γενιά καλλιτεχνών να κάνει, σήμερα, κατάληψη στη Βαστίλη;

the night doctor myfff

The Night Doctor (Médecin de nuit) του Ελί Γουαζμάν

Ο Μικαέλ είναι μεταμεσονύκτιος γιατρός. Γι' αυτόν είναι λειτούργημα. Ανάμεσα στις επισκέψεις σε ασθενείς στις υποβαθμισμένες γειτονιές, φροντίζει εκείνους που κανείς δεν θέλει να δει: τους ναρκωμανείς, τους άστεγους... Συγχρωτίζεται με την ανέχεια. Διχασμένος μεταξύ της συζύγου και της ερωμένης του, βλέπει τη ζωή του να καταρρέει. Ειδικά εξαιτίας του φαρμακοποιού ξαδέλφου του που τον αναγκάζει να γράφει ψεύτικες συνταγές για μεθαδόνη. Ενα βράδυ, αποφασίζει να ξεφύγει από τη διακίνηση ναρκωτικών και να ξαναχτίσει τη ζωή του. Ομως θα χρειαστεί να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα.

playlist myfff

Playlist της Νιν Αντικό

Η Σοφί είναι 28 χρόνων. Θα ήθελε να δουλεύει ως designer, αλλά αυτό θα ήταν τόσο πιο εύκολο αν είχε σπουδάσει. Θα ήθελε, επίσης, να βρει τον έρωτα, αλλά αυτό θα ήταν τόσο πιο εύκολο αν της χτυπούσε, ξαφνικά, την πόρτα. Πειραματίζεται, πολύ, με τον έρωτα και τη δουλειά. Παρότι δέχεται ένα κάρο χτυπήματα, ρίχνει και μερικά: αυτό σημαίνει να μαθαίνεις να ζεις. Στο μυαλό της ακούει ξανά και ξανά τον Ντάνιελ Τζόνστον να τραγουδάει ότι η αληθινή αγάπη θα πέσει, τελικά, στην αγκαλιά σου.

skies of lebanon myfff

Skies of Lebanon (Sous le ciel d'Alice) της Κλοέ Μαζλό

Τη δεκαετία του '50, η νεαρή Αλίς εγκαταλείπει τη γενέτειρά της στα ελβετικά βουνά για τις ηλιόλουστες, ολοζώντανες ακτές της Βηρυτού. Ερωτεύεται με πάθος τον Ζοζέφ, έναν αδέξιο αστροφυσικό, αποφασισμένο να στείλει τον πρώτο Λιβανέζο στο διάστημα. Η Αλίς γρήγορα βρίσκει τη θέση της ανάμεσα στους συγγενείς του, αλλά μετά από χρόνια ευτυχίας, ο εμφύλιος πόλεμος απειλή τη δική τους Εδέμ.

teddy myfff

Teddy των Λουντοβίκ και Ζοράν Μπουκερμά

Γαλλία, Πυρηναία. Ο εικοσάχρονος Τέντι ζει με μια θετή οικογένεια και δουλεύει ως πρακτικάριος σ' ένα στούντιο μασάζ. Η Ρεμπέκα, η κοπέλα του, όπου να 'ναι θ' αποφοιτήσει. Ξεκινά ένα καυτό καλοκαίρι. Αλλά μέσα στο δάσος, τον Τέντι θα τον γδάρει ένα θηρίο: ο λύκος που οι οργισμένοι αγρότες της περιοχής κυνηγούν εδώ και μήνες. Καθώς οι εβδομάδες περνούν, ο Τέντι αρχίζει να καταλαμβάνεται από ζωώδη ένστικτα...

the monopoly of violence myfff

The Monopoly of Violence (Un pays qui se tient sage) του Νταβίντ Ντιφρέν

Καθώς η κοινωνική ανισότητα αυξάνει την οργή και το μίσος, πολλές διαδηλώσεις πολιτών καταπνίγονται με ολοένα και μεγαλύτερη βία. Ο Νταβίντ Ντιφρέν συγκεντρώνει ένα πάνελ πολιτών για να ανταλλάξουν, ν' αμφισβητήσουν και ν' αντιμετωπίσουν τις απόψεις τους για την τάξη και τη νομιμότητα της χρήσης βίας από το κράτος.

madly in life myfff

Madly in Life (Une vie démente) των Αν Σιρό και Ραφαέλ Μπαλμπονί

Ο Αλέξ και η Νοεμί θα ήθελαν να κάνουν παιδί. Αλλά τα σχέδιά τους ανατρέπονται όταν η κομψή και χαρισματική μητέρα του Αλέξ, η Σουζάν, γίνεται όλο και πιο παρανοϊκή. Ανάμεσα στην επιθυμία ενός παιδιού και στο απαιτητικό παιδί που έχει γίνει τώρα η Σουζάν, όλα αναποδογυρίζονται. Αυτή είναι η ιστορία ενός ροντέο, ενός ταξιδιού γεμάτου αναταράξεις, για ένα ζευγάρι που ανακαλύπτει τι σημαίνει να είσαι γονιός, από την ανάποδη!

myfrenchfilmfestival 2022 poster

Στις εκτός συναγωνισμού ταινίες του προγράμματος, μπορείτε να ανακαλύψετε όχι μόνο μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινίες για παιδιά, animation για παιδιά ή ενηλίκους, για μια πλήρη αποτύπωση της πολυμορφίας του γαλλόφωνου σινεμά. Περιηγηθείτε στο MyFrenchFilmFestival.com, δείτε πληροφορίες και τρέιλερ για όλες τις ταινίες και διαλέξτε τα φιλμ που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας, προκειμένου να απολαύσετε την εμπειρία ενός ξεχωριστού κι ολοένα πιο ενδιαφέροντος παγκόσμιου online φεστιβάλ.

Στην Ελλάδα, το 12ο MyFrenchFilmFestival φιλοξενείται στο Cinobo, από 14 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2022. Oλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για 30 μέρες, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Μπορείτε να δείτε τις 30 ταινίες του MyFrenchFilmFestival από όλες τις συσκευές σας με 5,99€ με το Festival Pass. To Festival Pass θα είναι διαθέσιμο προς αγορά στις 14/01/22. Εάν είστε συνδρομητές Cinobo, η συνδρομή εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στο Φεστιβάλ!