Φεστιβάλ / Βραβεία

«Mr. Turner»: Ο Μάικ Λι «ζωγραφίζει» ένα πορτρέτο του Ουίλιαμ Τέρνερ

στα 10

Τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του σπουδαίου ζωγράφου μεταφέρονται στην οθόνη σε μια βιογραφική ταινία που διαγωνίζεται στις Κάννες.

«Mr. Turner»: Ο Μάικ Λι «ζωγραφίζει» ένα πορτρέτο του Ουίλιαμ Τέρνερ

Πριν ο Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ, γίνει... βραβείο για τον καλύτερο Βρετανό εικαστικό της χρονιάς, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ρομαντικούς ζωγράφους της Αγγλίας, διάσημος για τα τοπία του, κι ένας από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για το κίνημα του ιμπρεσιονισμού.

Στην ταινία του Μάικ Λι όμως έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω από τον ζωγράφο, στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου που συναναστράφηκε την αριστοκρατία αν και ξεκίνησε από μια μάλλον ταπεινή καταγωγή, είχε μια ιδιαίτερη προσωπική ζωή (που του έφερε δυο νόθες κόρες) και μια δική του ματιά απέναντι στην τέχνη που τον οδήγησε κάποτε να δεθεί στο κατάρτι ενός πλοίου προκειμένου να ζωγραφίσει μια χιονοθύελλα.

Οπως λέει ο Μάικ Λι ο Τέρνερ «ήταν ένας γίγαντας μεταξύ των συναδέλφων του, μονομανής και ανυποχώρητος, εξαιρετικά παραγωγικός, επαναστατικός στην προσέγγισή του στην τέχνη, ολοκληρωμένος στην δουλειά του, οραματικός στο πνεύμα. Ηταν επίσης εκκεντρικός, αναρχικός, ευαίσθητος, ατελής, προβληματικός, μερικές φορές ακόμη κι άξεστος. Μπορούσε να είναι αγενής και κακός αλλά μαζί γενναιόδωρος, ικανός να δημιουργήσει παθιασμένα με αληθινά ποιητικό τρόπο. Το φιλμ έχει να κάνει για τις αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτόν τον θνητό άνθρωπο και το αθάνατο έργο του, για την εύθραυστη φύση και την δύναμή του και μια προσπάθεια να απεικονίσουμε μέσα από την ταινία τις δραματικές αλλαγές στον κόσμο του, τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του».

Ο Τίμοθι Σπολ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Τέρνερ στο φιλμ που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών και του οποίου το τρέιλερ και δύο πρώτα κλιπ μπορείτε να δείτε πιο κάτω.



Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.