Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Κύριος Κλούνεϊ Πάει στη Βενετία (αλλά όχι στην Ουάσινγκτον)

στα 10

Οχι, ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν ενδιαφέρεται να κατέβει στις προεδρικές εκλογές. Το ξεκαθάρισε χτες, στο κόκκινο χαλί της ταινίας του «The Ides of March», στη μεγαλοπρεπή πρεμιέρα του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Flix Team
Ο Κύριος Κλούνεϊ Πάει στη Βενετία (αλλά όχι στην Ουάσινγκτον)

Μπορεί να πρωταγωνιστεί ως υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μπορεί να σκηνοθετεί μία ταινία που εξετάζει καυστικά την πολιτική ηθική της χώρας του, μπορεί να έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν την προσωπική του θέση. Ομως μέχρι εκεί. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν πρόκειται να πολιτευτεί.

Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα στα διεθνή media που έπνιξαν το Λίντο της Βενετίας, για την πρεμιέρα του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιον στη θέση του Προέδρου, ο οποίος τυχαίνει να είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Ο πιο συμπαθής και στοργικός πολιτικός που θα σας τύχει ποτέ να γνωρίσετε κι εσείς. Και ακόμα και για αυτόν είναι απίστευτα δύσκολη η διακυβέρνηση αυτής της χώρας. Οπότε γιατί κάποιος να πάει γυρεύοντας σ' αυτή τη δουλειά; Οχι, έχω ένα θαυμάσιο επάγγελμα, το οποίο μου επιτρέπει να συναναστρέφομαι με πολύ γοητευτικούς ανθρώπους. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική λοιπόν...»

Το «The Ides of March» στρέφεται γύρω από την πολιτική καμπάνια δύο αντίπαλων στρατοπέδων, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, κι όταν ένα σεξουαλικό σκάνδαλο χρησιμοποιείται για να βουλιάξει τον έναν υποψήφιο. Εκπρόσωποι τύπου, image makers, PR επαγγελματίες, δημοσιογράφοι με προσωπικές ατζέντες, εμπλέκονται σε μία ανήθικη χορογραφία που την κινεί ένας μόνο στόχος: η εξουσία.

Ο Κλούνεϊ δήλωσε ότι δεν πρόκειται τόσο για πολιτική ταινία όσο για ένα ηθογράφημα των αμοραλιστικών καιρών μας.

«Θα μπορούσε να μην αφορά την Ουάσινγκτον. Θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει στη Wall Street, ή οπουδήποτε παίζονται παιχνίδια εξουσίας. Ολα διέπονται από τα ίδια θέματα - θέματα προσωπικής και κοινωνικής ηθικής. Αν είσαι πρόθυμος να ανταλλάξεις την ψυχή σου για να επιτύχεις το ποθητό αποτέλεσμα...»

Στην ταινία οι Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Πολ Τζιαμάτι ερμηνεύουν τους διαχειριστές της καμπάνιας του πολιτικού αντιπάλου του Κλούνεϊ. «Ο χαρακτήρας μου βασίζεται στην αποπλάνηση των ανθρώπων...» είπε ο Τζιαμάτι χτες στη Μόστρα. «Ολο το παιχνίδι της πολιτικής στη σύγχρονη Αμερική μοιάζει να έχει κοινές βάσεις με το σεξ, και η ταινία το δείχνει αυτό πολύ καλά!»

O δε τίτλος, κλείσιμο ματιού στη σαιξπηρική φράση του «Ιουλίου Καίσαρα» που υποψιάζει τους συνομώτες για εσχάτη προδοσία, υπαινίσσεται ότι, διαχρονικά, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική. «Θεωρήσαμε ότι πολλά από τα θέματα που διέπουν την εποχή μας ακόμα και σήμερα είναι βαθιά σαιξπηρικά. Αφήνουμε όμως τον κόσμο να χαρακτηρίσει τους ήρωες της ταινίας. Ποιος είναι ο Βρούτος, ποιος είναι ο Κάσσιος, ποιος ο Καίσαρας. Ο καθένας μπορεί να έχει άλλη άποψη...»

Κυνισμός, προδοσία, αμοραλισμός. Το σύγχρονο πνεύμα της Αμερικής του σήμερα; Που πήγε η αισιοδοξία που ακολούθησε την εκλογή του Ομπάμα; «Κράτησε για ένα χρόνο και εξατμίστηκε» είπε ο Κλούνεϊ πικρά. «Ο κυνισμός κερδίζει τον ιδεαλισμό στα σημεία αυτή την εποχή. Αλλά ελπίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Σύντομα.» πρόσθεσε.

Για τη μεγάλη πρεμιέρα του «The Ides of March» στο πλευρό του Κλούνεϊ βρέθηκαν όλοι οι πρωταγωνιστές του (Ιβαν Ρέιτσελ Γουντ, Μαρίσα Τομέι, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Πολ Τζιαμάτι) εκτός του Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος βρίσκεται σε εντατικά γυρίσματα στην Νέα Υόρκη.

Χαζέψτε τις φωτογραφίες από το πρωινό photo call και τη βραδινή, επίσημη πρεμιέρα στο gallery.

Δείτε επίσης το πρώτο κλιπ που δημοσιεύτηκε χτες.