Buzz

Μποϋκοτάζ στο «Ender's Game» από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

στα 10

Δεν ήταν κάτι που δεν το περίμεναν οι δημιουργοί του «Ender's Game», αφού οι ομοφοβικές απόψεις του συγγραφέα της ομώνυμης σειράς βιβλίων, Ορσον Σκοτ Καρντ, ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσαν αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Μποϋκοτάζ στο «Ender's Game» από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

Τοποθετημένο στο μέλλον, μετά από χρόνια πολέμων των κατοίκων της γης με μια εξωγήινη φυλή, το «Ender's Game» ακολουθεί μια ομάδα από παιδιά (και κυρίως τον Αντριου “Ender” Γουίγκιν) που εκπαιδεύονται ως μελλοντικοί ηγέτες του διαστημικού μας στόλου και είναι βασισμένο στο ομώνυμο best-seller του Ορσον Σκοτ Καρντ, ενός φανατικού μορμόνου και ακόμη πιο φανατικού πολέμιου των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ταινίας, πέρσι το Μάρτιο, ο Καρντ χρησιμοποιήσε τη δημοσιότητα γύρω από το ονομά του για να στραφεί εναντίον του γάμου των ομοφύλων (διαβάστε περισσότερα εδώ), θέτοντας σε κίνδυνο την προώθηση του φιλμ αλλά και μεγαλώνοντας τις πιθανότητες για μια κίνηση από την πλευρά οργανώσεων για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητα με σκοπό το μποϋκοτάρισμα της ταινίας.

Οπως και συνέβη.

Στο site «Skip Ender's Game», η οργάνωση Geeks Out, εκφράζει γλαφυρά την αντίθεσή της στα όσα πιστεύει και διακηρύσσει ο Καρντ, προτρέποντας όλους τους φανατικούς των βιβλίων και της ταινίας να την σαμποτάρουν, δηλώνοντας έτσι ευθαρσώς μη ανοχή στην ομοφοβία.

Κατά λέξη η ανακοίνωση των Geeks Out αναφέρει:

«Το "Ender's Game", το best seller του Ορσον Σκοτ Καρντ από το 1985, γίνεται τώρα κινηματογραφική ταινία από τη Summit Entertainment και ανοίγει την 1η Νοεμβρίου του 2013. Ακόμη κι αν η διαφημιστική καμπάνια της ταινίας προσπαθεί να απομακρυνθεί από την αμφιλεγόμενη φήμη του συγγραφέα, η Summit φιλοδοξεί το φιλμ να γίνει η επόμενη μεγάλη εμπορική επιτυχία, φέρνοντας πιθανόν μια ολόκληρη νέα υπηρεσία για τα μέλη του NOM (National Organisation of Marriage).

To "Skip Ender's Game" είναι ένα κάλεσμα για δράση. ΜΗΝ δείτε αυτήν την ταινία! Μην αγοράσετε εισιτήριο στο σινεμά, μην αγοράσετε το DVD, μην το δείτε σε υπηρεσία video on demand, αγνοήστε όλα τα προϊόντα και τα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν από την ταινία. Οσο κι αν εκτιμάτε τα βιβλία του, κρατήστε μακριά από τις τσέπες του Ορσον Σκοτ Καρντ τα χρήματά σας.»

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στείλουμε ένα καθαρό και σοβαρό μήνυμα στον Καρντ και σε όσους εκμεταλλεύονται εμπορικά τον αντι-γκέι ακτιβισμό του - ό,τι και να πουλάει, δεν το αγοράζουμε. Η κοινότητα των queer qeeks δεν θα χορηγήσουν τις θρησκευτικές και γεμάτος μίσος απειλές του. Δεν θα τον πληρώνουμε για να μας υποβιβάζει, προσβάλλει και να μας καταπιέζει.»

2

Η Summit προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθεί από τα πιστεύω του Καρντ, αλλά ο τελευταίος είναι ασταμάτητος, αφού μετά την νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων στην Καλιφόρνια, εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας πως το "Ender's Game" δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά ζητήματα που δεν υπήρχαν όταν γράφτηκε, το 1984 και πως αναρωτιέται τώρα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν η LGBT κοινότητα θα τηρήσει το Σύνταγμα και θα δείξει ανοχή σε όσους υπήρξαν αντίθετοι με τους γάμους των ομοφύλων.»

Παρόμοιες αντιδράσεις είχαν προκληθεί από LGBT οργανώσεις τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο Καρντ είχε προσληφθεί από την DC Comics προκειμένου να γράψει κάποια από τα κόμικ του «Adventures of Superman», με αποτέλεσμα οι ιστορίες που τελικά έγραψε ο Καρντ να μην εκδοθούν ακόμη, με σειρά βιβλιοπωλείων να αρνούνται την πώληση των τευχών όταν θα κυκλοφορούσαν και την DC Comics να προσπαθεί (όπως τώρα κάνει η Summit) να ξεχωρίσει τις θέσεις του Καρντ από το σύμπαν των υπερηρώων της.

H ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές ανεβαίνει καθώς η Summit θα παρουσιάσει υλικό στο Comic-Con που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Ντιέγκο, όπου όμως ο Ορσον Σκοτ Καρντ δεν θα παρευρεθεί. Ισως σε μια ακόμη προσπάθεια της παραγωγού εταιρείας να σώσει το φιλμ από την κακή δημοσιότητα που έχει ήδη πάρει.


UPDATE 13 Ιουλίου 2013

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Lionsgate παίρνει θέση στον «πόλεμο» ανάμεσα στις οργανώσεις για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και τον Ορσον Σκοτ Καρντ:

«Σαν περήφανοι από πολλά χρόνια υποστηρικτές της LGBT κοινότητας, με ταινίες όπως το "Gods and Monsters" και το «The Perks of Being a Wallflower" και σαν μια εταιρία που περήφανα έχει αναγνωρίσεις τους ομόφυλους γάμους ανάμεσα στους υπαλλήλους της εδώ και πολλά χρόνια, είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε με τις προσωπικές απόψεις του Ορστον Σκοτ Καρντ και του Εθνικού Οργανισμού για το Γάμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το "Ender's Game". To αυταπόδεικτο γεγονός είναι πως ούτε το βιβλίο ούτε η ταινία αντανακλά αυτές τις απόψεις με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή. Αντίθετα, το φιλμ όχι μόνο μεταφέρει τους θεατές σε ένα συναρπαστικό και γεμάτο δράση κόσμο, αλλά το κάνει με θετικούς χααρακτήρες που κουβαλάνε ένα σημαντικό μήνυμα για την ίδια τη ζωή. Η Lionsgate θα συνεχίσει την πολύχρονη αφοσίωσή της στην LGBT κοινότητα με το να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να υποστηρίζει τα δικαιώματά της και γι' αυτό θα οργανώσει μια φιλανθρωπική πρεμιέρα της ταινίας.»

Δείτε εδώ το τρέιλερ και διαβάστε περισσότερα για το «Ender's Game».