Buzz

O Μοχάμεντ Ντιάμπ δεν έχει να πει καλά λόγια για το «Wonder Woman 1984»

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «Moon Knight» έχει βαρεθεί να βλέπει το πόσο ψεύτικα απεικονίζει το Χόλιγουντ την Αίγυπτο και τους κατοίκους της.

O Μοχάμεντ Ντιάμπ δεν έχει να πει καλά λόγια για το «Wonder Woman 1984»

Οταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες το «Wonder Woman 1984» πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την σκηνοθέτη της ταινίας, αλλά και το στούντιο της Warner, ότι προβάλει ρατσιστικά στερεότυπα όσο αφορούσε τους χαρακτήρες και το μέρος της πλοκής που εξελίσσονταν στην Αίγυπτο. Αυτό φαίνεται πως πρόσεξε και ο σκηνοθέτης της επερχόμενη σειράς του Disney+ «Moon Knight», Μοχάμεντ Ντιάμπ, ο οποίος σχολίασε αρνητικά την ταινία της Τζένκινς όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Μιλώντας στο περιοδικό SFX ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης, ο οποίος σκηνοθέτησε τέσσερα από τα έξι επεισόδια της σειράς «Moon Knight» και είναι γνωστός για τις ταινίες «Cairo 678» και «Αmira», η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι, είπε πως ήταν επίσης υψίστης σημασίας για τον ίδιον η σειρά της Disney να έχει μια σωστή αιγυπτιακή εκπροσώπηση. «Οταν έδωσα την δική μου ιδέα [για την σειρά], υπήρχε ένα μεγάλο μέρος για την Αίγυπτο και πόσο ψεύτικα έχει απεικονιστεί σε όλη την ιστορία του Χόλιγουντ. Είναι πάντα εξωτική – την αποκαλούμε οριεντάλ. Μας απανθρωποποιεί. Είμαστε πάντα γυμνοί, είμαστε πάντα σέξι, είμαστε πάντα κακοί, είμαστε πάντα υπερβολικοί», ανέφερε ο Ντιάμπ.

Διαβάστε ακόμα: Ο Οσκαρ Αϊζακ λέει πως το «Moon Knight» είναι γεμάτο από περίεργες αποφάσεις

moon knight

Και το σύγκρινε όλο αυτό με την ταινία της Τζένκινς λέγοντας «δεν βλέπεις ποτέ το [πραγματικό] Κάιρο. Πάντα βλέπεις την Ιορδανία ως Κάιρο, το Μαρόκο ως Κάιρο, μερικές φορές την Ισπανία ως Κάιρο. Αυτό μας εξοργίζει πραγματικά. Θυμάμαι που είδα το “Wonder Woman 1984” και έγινε μια μεγάλη σεκάνς στην Αίγυπτο και ήταν ντροπή. Υπήρχε ένας σεΐχης - αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα για εμάς. Η Αίγυπτος έμοιαζε με χώρα του Μεσαίωνα. Εμοιαζε με έρημο.»

H σειρά «Moon Knight» έχει τις ρίζες της βαθιά στην αιγυπτιακή μυθολογία καθώς μιλάει για την ιστορία του Σπέκτορ (Οσκαρ Αϊζακ), ενός καταδρομέα, ο οποίος αφήνεται νεκρός από τον αρχηγό του όταν οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα αρχαιολογικό χώρο στην έρημο της Αιγύπτου. Εκεί τον Σπέκτορ προσεγγίζει ο Χονσού, ο Αιγύπτιος θεός του φεγγαριού, και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή εάν συμφωνήσει να τον αφήσει να γίνει το avatar του στην Γη και εκείνος φυσικά, συμφωνεί.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ιθαν Χοκ μιλάει για τους λόγους που τον έπεισαν να πρωταγωνιστήσει στην σειρά της Marvel «Moon Knight»

moon knight

«Η σχέση του Moon Knight με την Αίγυπτο είναι μέρος της σειράς γιατί είναι μέρος του κόμικ. Είναι μέρος του πώς αποκτά τις δυνάμεις του. Είναι ριζωμένη [η Αίγυπτος] μέσα σε αυτό. Υπήρχε σίγουρα χώρος για να παίξουμε δημιουργικά [στο “Moon Knight”], αλλά το διατηρήσαμε όσο πιο αυθεντικό γίνεται, πάντα μέσα στο βασίλειο του φανταστικού. Ακόμη και στα πρωτότυπα κόμικς έκαναν εξαιρετική δουλειά ερευνώντας και προσπαθώντας να κάνουν την Αίγυπτο αυθεντική» πρόσθεσε ο Ντιάμπ σχετικά με την εκπροσώπηση της Αιγύπτου με σεβασμό και ακρίβεια.

Η σειρά «Moon Knight» θα κάνει την πρεμιέρα της στις 30 Μαρτίου στο Disney+.

moon knight