Buzz

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε οχτώ χρόνια φυλάκισης και μαστίγωμα στο Ιράν

στα 10

Οι Ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον Ρασούλοφ με την ελπίδα πως αυτή την φορά θα αποσύρει την ταινία του «The Seed of the Sacred Fig» από τις Κάννες.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε οχτώ χρόνια φυλάκισης και μαστίγωμα στο Ιράν

Λίγες μέρες πριν κάνει την πρεμιέρα της νέας του ταινίας «The Seed of the Sacred Fig» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ο σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ συνελήφθη για άλλη μια φορά από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση (από τα οποία θα εκτελέσει τα πέντε) και μαστίγωμα στο Ιράν. Θα του επιβληθεί επίσης πρόστιμο και κατάσχεση της περιουσίας του.

Ο σκηνοθέτης έρχεται σε σύγκρουση με την απολυταρχική κυβέρνηση του Ιράν για χρόνια, και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρονική στιγμή αυτής της εξαιρετικά σκληρής ποινής είναι εξαναγκασμός για να αφαιρεθεί εντελώς η ταινία του από το φεστιβάλ.

Η ταινία του «The Seed of the Sacred Fig Tree» αφορά έναν δικαστή του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης που ασχολείται με τις συνέπειες από τις πανεθνικές διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και υποκύπτει στην παράνοια όταν εξαφανίζεται το όπλο του.

Σύμφωνα με τον Ιρανό δημοσιογράφο Μανσούρ Τζαχάνι αυτή η ιδιαίτερα σκληρή ποινή εναντίον του Ρασούλοφ αναμένεται να «εκτελεστεί σύντομα», αν και ακόμα δεν έχει μπει στην φυλακή.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αφέθηκε ελεύθερος προσωρινά από τις Ιρανικές φυλακές

Mohammad Rasoulof

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο Ρασούλοφ έρχεται αντιμέτωπος με τις ιρανικές αρχές. Στις 8 Ιουλίου του 2021 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης αφού δημοσίευσε έκκληση που καλούσε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όπλα κατά τις διαδηλώσεις του Μαΐου που προκλήθηκαν από την κατάρρευση κτιρίου στη νοτιοδυτική πόλη Αμπαντάν.

Ο Ρασούλοφ είναι ένας από τους πιο εξέχοντες σκηνοθέτες του Ιράν, παρόλο που καμία από τις ταινίες του δεν έχει προβληθεί στη χώρα του.

Το 2011, τη χρονιά που κέρδισε δύο βραβεία στις Κάννες με το «Goodbye» με θέμα τη λογοκρισία, καταδικάστηκε μαζί με τον Τζαφάρ Παναχί σε έξι χρόνια φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση παραγωγής ταινιών για υποτιθέμενη προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Η ποινή του έλαβε αργότερα αναστολή κι ο σκηνοθέτης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2017 οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν το διαβατήριό του κατά την επιστροφή του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τέλουραϊντ όπου είχε προβληθεί η ταινία του «A Man of Integrity», για τη διαφθορά και την αδικία στο Ιράν.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.