
Κάποιο αποτέλεσμα είχε το περσινό φιάσκο με τις επιτροπές επιλογής της ελληνικής πρότασης για το ξενόγλωσσο Οσκαρ, μια και το Υπουργείο Πολιτισμού αλλάζει τον τρόπο σύστασης της σχετικής γνωμοδοτικής επιτροπής.
Οπως δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 3615, φύλλο Β, από 10.07.25, που μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο εδώ, ή στο τέλος του κειμένου, η επιτροπή πλέον θ' αποτελείται από 11 μέλη, ένα από τους ακόλουθους φορείς, τα οποία προτείνουν τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε. - Creative Greece (ΕΚΚΟΜΕΔ)
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Αντζελες
Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)
Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ)
Ελληνική Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ)
Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ)
Ενωση Παραγωγών Εργων Επικοινωνίας (PACT)
Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας
Ποια ζητήματα προκύπτουν από τη νέα απόφαση; Κατ' αρχάς, συνοπτικά, όλοι οι φορείς εκπροσωπούνται στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, την οποία αποτελεί ένα σώμα πολύ μεγαλύτερο των 11 ατόμων, οπότε γιατί να μην επιλεγεί απ' ευθείας η προτεινόμενη ταινία από εκεί. Επειτα, από την πολυπρισματική επιλογή φορέων λείπουν και άλλοι σημαντικοί, όπως η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, για μια σοβαρή υπόθεση που κλείνει ένα χρόνο στην επικαιρότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού δημοσιεύει στις 10 Ιουλίου μια διαδικασία που έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου: προφανώς θα ισχύσει κανονικά αυτή τη φορά, αλλά τόσο δευτερεύον είναι το θέμα για το Υπ.Πο. ώστε δεν πρόλαβε να το τακτοποιήσει εγκαίρως; Και, τέλος, η απόφαση περιλαμβάνει τη «δικλείδα ασφαλείας», ότι εάν κάποιος από τους φορείς δεν δεχτεί να συμμετάσχει στην επιτροπή, η Υπουργός θα επιλέξει η ίδια το μέλος. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε τις εξελίξεις.