Buzz

«Ο,τι κι αν κάνετε, δεν θα μας αλλάξετε»: Η οργισμένη επιστολή του Μισέλ Χαζαναβίσιους προς την ISIS

στα 10

Με μια ανοιχτή επιστολή, ο Μισέλ Χαζαναβίσιους προειδοποιεί τα μέλη της ISIS πως ό,τι κι αν κάνουν η ζωή στη Γαλλία θα συνεχιστεί - με οποιοδήποτε κόστος.

«Ο,τι κι αν κάνετε, δεν θα μας αλλάξετε»: Η οργισμένη επιστολή του Μισέλ Χαζαναβίσιους προς την ISIS

«Αντρες και Γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό είναι, είναι επίσημο, μας κηρύττετε τον πόλεμο. Αυτό που είναι το πιο ενοχλητικό είναι ότι δεν έχετε στολές, ούτε διακριτικά σημάδια. Δεν ξέρουμε πώς να σας αναγνωρίσουμε και έτσι δεν έχουμε κάποιον εναντίον του οποίου να πολεμήσουμε - αν και ελπίζω πως αυτή η σύγχυση δεν θα μας οδηγήσει στο να πετύχουμε τους λάθους ανθρώπους. Αν, ωστόσο, ο κάθε θάνατος είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα σημάδι νίκης για εσάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα μας νικήσετε. Είναι απίθανο. Γιατί ό,τι και να κάνετε, δεν θα μας αλλάξετε.»

Ο σκηνοθέτης του «The Artist» και ένα από τα πιο ενεργά μέλη της γαλλικής κινηματογραφικής κοινότητας είναι οργισμένος. Οπως όλοι οι Γάλλοι, όπως όλοι μας. Και σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα που άφησαν το Παρίσι στο έλεος του φόβου, υπογράφει μια ανοιχτή επιστολή που αποθεώνει την αγάπη για ζωή.

Διαβάστε ακόμη: «Made in France»: Η ταινία που κανείς δεν θα ήθελε να βγει στις αίθουσες του Παρισιού αυτή την εβδομάδα

Michel Hazanavicius

«Για εμάς, ανάμεσα στη γέννησή μας και στο να πεθάνουμε όσο πιο γέροι γίνεται, η βασική ιδέα είναι να κάνουμε σεξ, να γελάμε, να τρώμε, να παίζουμε, να κάνουμε σεξ, να πίνουμε, να κοιμόμαστε, να κάνουμε σεξ, να συζητάμε, να τρώμε, να διαφωνούμε, να ζωγραφίζουμε, να κάνουμε σεξ, να περπατάμε, να κανουμε κηπουρική, να διαβάζουμε, να κάνουμε σεξ, να προσφέρουμε, να τσακωνόμαστε, να κοιμόμαστε, να βλέπουμε ταινίες, να ξύνουμε τα αρχίδια μας, να κλάνουμε για να κάνουμε τους φίλους μας να γελάνε, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε να κάνουμε σεξ. Είμαστε η χώρα της ευχαρίστησης περισσότερο από η χώρα της ηθικής.»

«Μας αρέσει να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Προσπαθούμε να μην ενοχλούμε τους άλλους, αυτή είναι η ιδέα, αλλά δεν μας αρέσει και πολύ όταν μας λένε τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αυτό ονομάζεται ελευθερία. Θυμηθείτε αυτή τη λέξη γιατί βαθιά μέσα σας είναι αυτό που δεν σας αρέσει σ' εμάς. Δεν έχει να κάνει με το να είσαι Γάλλος, σκιτσογράφος, Εβραίος, υπάλληλος σε ένα καφέ ή οπαδός του ροκ ή του ποδοσφαίρου. Είναι θέμα ελευθερίας.»

«Σκοτώνοντας τυφλά, ρισκάρετε να σκοτώσετε Γάλλους που ειναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της Γαλλίας και άρα τον πυρήνα αυτού που είμαστε. Ποιοι είμαστε, όμως, στ' αλήθεια; Αυτή είναι η ομορφιά. Είμαστε πολλά πράγματα. Υπάρχουν φυσικά αυτοί που είναι Γάλλοι Γάλλοι Γάλλοι. Αλλά υπάρχουν ακόμη και Γάλλοι Ιταλοί, Γάλλοι Ισπανοί, Γάλλοι Αραβες, Γάλλοι Πολωνοί, Γάλλοι Κινέζοι, Γάλλοι Σενεγαλέζοι, Γάλλοι Αλγερινοί, Γάλλοι Ουκρανοί... Γάλλοι Καθολικοί, Γάλλοι Εβραίοι, Γάλλοι Μουσουλμάνεοι, Γάλλοι Ταοϊστές, Γάλλοι Βουδιστές, Γάλλοι Αθεοι... αριστεροί Γάλλοι, δεξιοί Γάλλοι, ακροδεξιοί Γάλλοι, υπάρχουν Γάλλοι τζιχαντιστές η μελλοντικοί Γάλλοι τρομοκράτες. Η λίστα δεν τελειώνει...Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι Γάλλοι γιατί ακριβώς επειδή η Γαλλία είναι τόσο όμορφη, υπάρχει πάντα μια ποσότητα τουριστών. Και αυτά χωρίς να μετράει κανείς τους παράνομους, που μπορεί να μην είναι επίσημα Γάλλοι αλλά ζουν εδώ και θα μπορούσατε να σκοτώσετε κι αυτούς.»

«Οταν μιλάμε για θάνατο, μπορείτε να στοχεύσετε όποιον θέλετε και έτσι θα μας πληγώσετε όλους. Και έχουμε καταλάβει σε τι ακριβώς επιτίθεστε. Στις αξίες μας. Είναι απλό. Αυτές που κάνουν εδώ τη ζωή αυτό που είναι. Ατελής, με τις αδικίες της, είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν αξίες που μας επιτρέπουν να ζούμε με τον πιο πιθανό αξιοπρεπή τρόπο. Αυτή είναι η χώρα των προγόνων μας και αυτό που θα συμβεί είναι ότι σε κάποιο σημείο θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη, εξαιτίας των πράξεών σας. Θα αντιληφθούμε ότι αυτές οι αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Και τότε θα τις αγκαλιάσουμε ακόμη πιο πολύ. Ολοι μαζί.»

«Γι' αυτό δεν θα μπορέσετε να νικήσετε. Θα προκαλέσετε θανάτους, ναι. Αλλά στο πέρασμα της ιστορίας δεν θα είστε παρά τα άθλια συμπτώματα μιας αρρωστημένης ιδεολογίας. Και φυσικά δεν θα νικήσουμε ούτε και εμείς. Κόσμος θα πεθάνει χωρίς λόγο. Αλλοι θα ψηφίσουν τη Λε Πέν ή τον Πούτιν για να σας ξεφορτωθούν και έτσι θα χάσουμε διπλά. Αλλά δεν θα κερδίσετε. Και αυτοί που θα μείνουν ζωντανοί θα συνεχίσουν να κάνουν σεξ, να πίνουν, να τρώνε μαζί, να θυμούνται αυτούς που πέθαναν και να κάνουν ξανά σεξ.»

Paris Bombings

Διαβάστε ακόμη: