Industry

Μια μεγάλη ημέρα για το ευρωπαϊκό σινεμά: η πολιτιστική εξαίρεση παραμένει αλώβητη στις εμπορικές σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης - ΗΠΑ

στα 10

Μετά από μια περίοδο αντιδράσεων, συζητήσεων και πιέσεων από τη Γαλλία και το σύνολο των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, η «πολιτιστική εξαίρεση» παραμένει αλώβητη στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Οχι, όμως, και εκτός κινδύνου...

Μια μεγάλη ημέρα για το ευρωπαϊκό σινεμά: η πολιτιστική εξαίρεση παραμένει αλώβητη στις εμπορικές σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης - ΗΠΑ
Κώστας Γαβράς, Μπερενίζ Μπεζό, Ραντού Μιχαϊλεάνου και Λουκά Μπελβό: η αποστολή των Ευρωπαίων Κινηματογραφιστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι Υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασαν σε συμφωνία την Παρασκευή 14 Ιουνίου, σχετικά με την πολυσυζητημένη «πολιτική εξαίρεση» που υπήρξε το αίτημα της πλειοψηφείας των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών αλλά και της ίδιας της Γαλλίας, ώστε τα πολιστικά προϊόντα να παραμείνουν ανεπηρέαστα από τη νέα συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» που θα καταρτιστεί μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ.

Ολα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2013, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ξανασυζήτησε τα περί «ελεύθερου εμπορίου», προχωρώντας στην ακύρωση της «πολιτιστικής εξαίρεσης» για τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά προϊόντα. Η αντίδραση της Γαλλίας - και του Φρανσουά Ολάντ - ήταν άμεση, αφού στην πραγματικότητα η χώρα δήλωσε πως δεν υποχωρεί από τη θέση της, που είναι η αδιαπραγμάτευη εξαίρεση των πολιτιστικών προιόντων από το ελεύθερο εμπόριο, ασκώντας βέτο στις όποιες συμφωνίες. Αμέσως κινήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός από την ευρωπαϊκή κινηματογραφική κοινότητα, με σκοπό την ανατροπή του προσχεδίου που υπογράφηκε και θα οδηγούσε στην απελευθέρωση του εμπορίου εξισώνοντας τα πολιτιστικά προϊόντα με όλα τα υπόλοιπα αγαθά που κυκλοφορούν ελεύθερα στον πλανήτη, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, την αυθεντικότητα, πολυποικιλότητα αλλά και τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει ο τομέας των οπτικοακουστικών έργων στην Ευρώπη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ιστορική σημασία της «πολιτιστικής εξαίρεσης».

Μετά από συζητήσεις 13 ωρών, οι Υπουργοί Εμπορίου έφτασαν σε συμφωνία, αφήνοντας τον οπτικοακουστικό τομέα έξω από τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου». Η Γαλλίδα Υπουργός Εμπορίου Νικόλ Μπρικ χαιρέτισε την απόφαση γιατί με αυτόν τον τρόπο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί ακόμη το δικαίωμα, αποφασίσει να ανασύρει ξανά το θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση προκειμένου να την ακυρώσει, βρίσκοντας φυσικά πάλι απέναντί της τη Γαλλία που δεν θα σταματήσει να ασκεί βέτο ως προς την εξαίρεση των προϊόντων του οπτικοακουστικού τομέα από τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως κανένας τομέας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν επανειλλημένα προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε εξαίρεση θα δώσει απλά προβάδισμα στις ΗΠΑ, σε μια διαπραγμάτευση που αναμένεται από τις πιο σκληρές που έχουν γίνει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με επιστολή τους, οι αδερφοί Νταρντέν, πρωτοστάτες της τεράστιας διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 και κορυφώθηκε με την αποστολή εκπροσώπων των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών στην Κομισιόν στις 13 Ιουνίου (ανάμεσά τους ο Κώστας Γαβράς και η Μπερενίζ Μπεζό), δεν μπορούν παρά να θεωρήσουν την απόφαση μια μεγάλη ημέρα για το ευρωπαϊκό σινεμά:

«Ο οπτικοακουστικός τομέας εξαιρέθηκε από το ψήφισμα της Κομισιόν που θα αποτελέσει και το σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Αυτό ήταν το αίτημά μας. Το πετύχαμε. Η Ευρώπη πέτυχε, ο πολιτισμός πέτυχε. Ο πολιτισμός είναι το κλειδί για το μέλλον μας. Δεν είναι ένα προϊόν σαν όλα τα άλλα. Η εμπλοκή σε αυτή τη μάχη της γαλλικής κυβέρνησης και ειδικά της Υπουργού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ ήταν αποφασιστική. Η ψήφος για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διατήρηση της πολιτιστικής εξαίρεσης είναι ένα σημάδι που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η θέση της βελγικής αλλά και της ρουμανικής κυβέρνησης υπήρξε αναγκαία. Παραμένουμε στις επάλξεις για όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, γιατί αυτή η νίκη δεν πρέπει να κινδυνεύσει. Η μάχη συνεχίζεται, αλλά σήμερα είναι μια μέρα για να γευτούμε τη νίκη των αγώνων μας και των πιστεύω μας.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «πολιτιστική εξαίρεση».