Buzz

Μη χάσετε απόψε: «Marwencol» στο Exile Room

στα 10

Απόψε στο Exile Room, μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ. Το «Marwencol» του Τζεφ Μάλμπεργκ αφηγείται μια ιστορία τόσο απίθανη που μόνο η ζωή θα μπορούσε να εφεύρει.

Μη χάσετε απόψε: «Marwencol» στο Exile Room

O Μαρκ Χόγκανκαμπ ήταν 37 χρονών όταν μια μέρα ξύπνησε και δεν θυμόταν ούτε το όνομά του. Ένας άγριος ξυλοδαρμός σε τοπική παμπ τον είχε κάνει να ξεχάσει τη ζωή του για πάντα. Το μόνο καλό ήταν ότι, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, είχε ξεχάσει και το πάθος του για το αλκοόλ!

Μετά από μερικές αδέξιες απόπειρες να ξαναχτίσει τη ζωή του, ανακάλυψε επιτέλους την τέλεια θεραπεία: το Marwencol, μια πόλη-μινιατούρα που έχτισε στην αυλή του σπιτιού του, που σύντομα μεταμορφώθηκε σε άνδρο καυτών σκανδάλων ανάμεσα σε πανέμορφες Barbie και σκληροτράχηλους GI Joe.

Αν ο Μαρκ σε συμπαθούσε, μια κούκλα με το όνομά σου μετακόμιζε αμέσως στο Marwencol, παίρνοντας μέρος σε φανταστικές μάχες και ερωτικές ιστορίες που εσύ δεν θα ζούσες ποτέ. Όλα όσα συνέβαιναν στη φανταστική του πόλη ήταν καταγεγραμμένα σε άπειρα μέτρα φωτογραφικού φιλμ, που μια ωραία πρωία έπεσαν στα χέρια ενός εκδότη περιοδικού τέχνης. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία - ή μάλλον καλύτερα, αυτή η απίστευτη ταινία!

Ο Τζεφ Μάλμπεργκ λεει ότι διάβασε για πρώτη φορά για το Marwencol στο περιοδικό Esopus και αρχικά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα μικρού μήκους ταινία. «Υπήρχε κάτι αληθινά συναρπαστικό στις φωτογραφίες, κι έτσι θέλησα να γνωρίσω τον Μάρκ» λέει. «Ακόμη κι αν ο εκδότης του περιοδικού ήταν αληθινά προστατευτικός απέναντι στον καλλιτέχνη, τελικά τους έφερε σε επαφή και ταξίδεψα για να τον συναντήσω. Με την πρώτη ματιά έμοιαζε ερημίτης, ίσως και λίγο ανατριχιαστικός. Ενας μεγάλος άντρας που περνά την ζωή του ‘παίζοντας με κούκλες’. Αλλά γνωρίζοντας τον καλύτερη βρήκα ακριβώς το τι έπρεπε να κάνω με το φιλμ. Να κάνω το κοινό να κοιτάξει πέρα από την πρώτη εντύπωση και να τους κάνω κοινωνούς του ταξιδιού του Μαρκ προς την ανάρρωση».

Το γεγονός ότι η τέχνη του, εκτός από θεραπεία για τον ίδιο μοιάζει με κάτι που όχι απλά δεν θα είχες δεύτερη σκέψη να κρεμάσεις στον τοίχο, δεν βλάπτει. Ακόμη καλύτερα οι εικόνες του Marwenol σε προκαλούν να μάθεις περισσότερα για την πόλη και τους κατοίκους της, και κυρίως για τη ζωή του ανθρώπου που το κατασκεύασε.

Αυτά που θα ανακαλύψετε και θα νιώσετε, βλέποντας το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Μάλμπεργκ, θα σας κάνουν να σκεφτείτε δυο φορές στο μέλλον κάθε φορά που θέλετε να προσπεράσετε κάποιον με έναν εύκολο βιαστικό χαρακτηρισμό.

Το Exile Room, βρίσκεται Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι. Η προβολή ξεκινά στις 21:00 είναι δωρεάν, χωρίς αγγλικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ 210 3223395, www.exileroom.gr