Buzz

Λίνα Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Μας εξαπάτησε. Με εξαπάτησε προσωπικά»

στα 10

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, αρνήθηκε την πολιτική ευθύνη κι απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί.

Flix Team
Λίνα Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Μας εξαπάτησε. Με εξαπάτησε προσωπικά»

Οσο καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του πολιτισμού ζητούν την παραίτηση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, η ίδια στην πρωινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε διαπιστευμένους συντάκτες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάτι τέτοιο. Το κάλεσμα για την συνέντευξη Τύπου ήταν για να ανακοινώσει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία παρεμβαίνει και ζητά την πλήρη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη των κατηγοριών για κακοποίηση στον εργασιακό χώρο του θεάτρου, ώστε να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

Οσα δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμός στην συνέντευξη Τύπου:

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα. Οταν επελέγη ο Δημήτρης Λιγνάδης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού. Δεν είναι χτεσινός στο Εθνικό. Ηταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει.Τον πιέσαμε πολύ να μάθουμε αν οι φήμες αληθεύουν. Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη, μας είπε ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν, εξακολουθούσε να επιμένει, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί. Με εξαπάτησε προσωπικά.

Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τον Λιγνάδη μόνο ως ηθοποιό. Ας ψάξουν μια φωτογραφία που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε προσωπική παρέα μαζί του. Δεν θα βρουν.Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα, τα οποία αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.

Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση. Είμαστε κράτος δικαίου και γι' αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης. Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα.

Θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό που ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, οι καταγγελίες να είναι συγκεκριμένες και να απευθύνονται εκεί που πρέπει να απευθύνονται. Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ως γονείς έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν τέτοιο φόβο, είτε τα παιδιά μας είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια. Επομένως, όσα ελέχθησαν, όσα πρόκειται να λεχθούν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας. Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους, είναι μια εξαιρετική σοβαρή υπόθεση, μια φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου. Χθες συνομίλησα με τη δικηγόρο του Βασίλη, μου είπε για τη διαδικασία και το πού βρίσκεται.

Η καταγγελία με όνομα και επώνυμο προέκυψε χθες τα ξημερώματα. Ποτέ δεν ήρθε κανένας δημοσίως και επισήμως να κάνει κάποια καταγγελία. Το ότι τον απέπεμψε το Εθνικό για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν το γνωρίζαμε δεν υπήρχε καταγγελία γραπτώς. Για να παρέμβει η Δικαιοσύνη έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. [...] Δεν άφησα να περάσει καθόλου χρόνος αφότου η καταγγελία έγινε επωνύμως και η μήνυση με το όνομα του θύτη και του θύματος. Η καταγγελία με όνομα και επώνυμο προέκυψε χθες τα ξημερώματα.

Αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά. Δεν είμαστε εμείς εισαγγελείς. Με το ΣΕΗ είμαι σε συχνή επικοινωνία γενικά για τις καταγγελίες. Με τον (Σπύρο) Μπιμπίλα είχαμε συζητήσει το θέμα Λιγνάδη, μου είχε πει δεν είχε συγκεκριμένες καταγγελίες που θα μπορούσαν να πάνε στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα εξετάσει κάθε πτυχή. Δεν είμαστε εμείς εισαγγελείς. Δεν έχουμε μόνο τη βία και την κακοποίηση, τη διαστροφική συμπεριφορά του θύτη και των θυτών, αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, κραυγές που ζητούν να στήσουμε δικαστήρια εκ των ενόντων και όχι δια της νομικής οδού και της δικαιοσύνης. Αυτό μας ξεπερνά. Είμαστε κράτος δικαίου. Οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία και το κύρος των θεσμών, γι' αυτό σήμερα το πρωί, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατέθεσα αναφορά, ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου θέτω στην υπηρεσία της δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευομένων του φορέων. Αυτονοήτως, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιοδήποτε στάδιο.

Διαβάστε περισσότερα: