«Με το Βλέμμα της Κριτικής»: Ενας ολόκληρος κόσμος από προβολές, εκδόσεις κι εκπαίδευτικές δράσεις

BUZZ 22 APR  /  Flix Team

Πρώτες προβολές ευρωπαϊκών ταινιών χωρίς διανομή στην Ελλάδα, συλλεκτικές εκδόσεις και ένας κόσμος σινεμά από την εκπαιδευτική εταιρία «Το μέλλον». Σημειώστε το πρώτο ραντεβού...

Σκηνή από το «House of Others», που θα προβληθεί στις 3 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η εκπαιδευτική εταιρεία «Το μέλλον», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, φιλοδοξεί να συμβάλει στην κινηματογραφική παιδεία.

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβάλλει με γενικό τίτλο «Με το Βλέμμα της Κριτικής» τρεις φορές το χρόνο ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και δεν έχουν βρει διανομή στη χώρα μας.

To πρώτο ραντεβού «Με το Βλέμμα της Κριτικής» είναι την Παρασκευή 3 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος κύκλος κινηματογραφικών προβολών.

House of Others 607

Στις 19.00 θα προβληθεί «Το Σπίτι των Αλλων» της Ρούσουνταν Γκλουριτζέ (House of Others, 106’), μια συμπαραγωγή Γεωργίας, Ισπανίας, Ρωσίας και Κροατίας που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Γεωργίας για τα Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και διακρίθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καρλόβι Βάρι. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών που διασώζονται από έναν βραχύβιο, αλλά καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Βρισκόμενοι στην πλευρά των νικητών, θα πάρουν εσπευσμένα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των ηττημένων, όμως φαίνονται ανίκανοι να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, σε συνθήκες ειρήνης. Ο πόλεμος συνεχίζεται πλέον, στην καθημερινότητά τους.

Winter Flies

Στις 21.00 θα προβληθούν οι «Μύγες του Xειμώνα» του Ολμο Ομέρζου (Winter Flies, 85’), μια συμπαραγωγή Τσεχίας, Σλοβενίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Γαλλίας που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τσεχίας για τo Oσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και διακρίθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καρλόβι Βάρι: Δύο ανήσυχοι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο από ευφάνταστες αναποδιές. Ένα κωμικό road-trip που εξυμνεί την αθωότητα, τον αυθορμητισμό της νιότης και την ανακάλυψη της ενηλικίωσης. Ο Ολμο Ομέρζου θα βρίσκεται στην Αθήνα και στην Ταινιοθήκη για να παρουσιάσει την ταινία του και να συνομιλήσει με το κοινό.

H ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα και την Πρεσβεία της Σλοβενίας. Τις ταινίες θα προλογίσουν οι κριτικοί κινηματογράφου του filmy.gr, Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur και Πάρις Μνηματίδης.

Αντονιόνι Εξώφυλλο

Μεταξύ των προβολών, θα παρουσιαστεί στο κοινό ο πρώτος τόμος της εκδοτικής σειράς Με το Βλέμμα της Κριτικής, αφιερωμένος στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι. Aξιόλογοι κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου, όπως ο Χρήστος Μήτσης, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Λουκάς Κατσίκας, ο Τάσος Ρέτζιος, ο Θόδωρος Σούμας, ο Τάσος Γουδέλης, ο Δημήτρης Χαρίτος και άλλοι γράφουν πρωτότυπα κείμενα για καθεμία από τις 15 συνολικά ταινίες του Ιταλού δημιουργού, ενώ μια κατατοπιστική εισαγωγή στο έργο και τη ζωή του σκηνοθέτη επιμελήθηκε ο Γιώργος Ρούσσος.

Οπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές - μέλη της εκπαιδευτικής εταιρίας «Το μέλλον»: «Υπηρετώντας τον σκοπό της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, διαμέσου της κριτικής, ανοιχτής και προσβάσιμης στο ευρύ κοινό, οι προβολές έχουν συμβολικό εισιτήριο 3 ευρώ όπως και η έκδοση τιμή 5 ευρώ.»

Το πρότζεκτ «Με το Βλέμμα της Κριτικής» θα ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, μέσω των προβολών του, των εκδόσεών του και τη διεξαγωγή σεμιναρίων και masterclass γνωστών κριτικών κινηματογράφου.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Με το Βλέμμα της Κριτικής» στην επίσημο site και στην επίσημη σελίδα της εκπαιδευτικής εταιρίας «Το μέλλον» στο Facebook.

Με το Βλέμμα της Κριτικής

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.