Φεστιβάλ / Βραβεία

Με δύναμη από το Βελιγράδι: 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου

στα 10

Μία εβδομάδα σερβικού σινεμά, με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, για τα μάτια μας μόνο! Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Art & Media Factory συνδιοργανώνουν την «1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου» στην Αθήνα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2012.

Με δύναμη από το Βελιγράδι: 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου
Αγάπη και Αλλα Εγκλήματα...

Το ελληνικό κοινό γνωρίζει το σερβικό σινεμά και το αγαπά. Στο πρώτο αφιέρωμα που διοργανώνεται στη χώρα μας, εστιασμένο στην σερβική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, θα προβληθούν 12 ταινίες μυθοπλασίας (και 2 ντοκιμαντέρ) 10 εκ των οποίων προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων: έχουν ταξιδέψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας διακρίσεις και εντυπώσεις και σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του σύγχρονου σερβικού κινηματογράφου.

Μέσα από το φεστιβάλ, το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς, να βρει μέσα από το σινεμά όσα ενώνουν τους δύο λαούς, να συγκρίνει την Ελλάδα του σήμερα με την Σερβία των 90ς - να εμπνευστεί, να πάρει κουράγιο. Η γνωριμία των Ελλήνων κινηματογραφιστών με τους Σέρβους συναδέλφους τους είναι επίσης ένα ζητούμενο και μια ανοιχτή πρόταση συνεργασίας.

Στο πνεύμα αυτό θα παρευρεθεί στην Αθήνα ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας Ντάρκο Μπάιτς, ο οποίος αναφέρει σχετικά με το αφιέρωμα: «Ο κινηματογράφος έχει απομείνει ως η τελευταία όαση ελεύθερης σκέψης στην αρένα της παγκοσμιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό μας ενθαρρύνει η δημιουργία ταινιών τόσο με τα κλασικά όσο και τα σύγχρονα μέσα, οι οποίες μέσα από την ποιότητα, την αυτοκριτική και τις γενναίες καλλιτεχνικές λύσεις που προτείνουν, αντιτίθενται στην υβριδική βιομηχανοποιημένη ταινία και την ομοιογενή σκέψη που πλασάρουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης θα συνεισφέρει θετικά στη συνεργασία των δυο επιτυχημένων κινηματογραφικά ευρωπαϊκών χωρών».

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν, ενδεικτικά αναφέρουμε το «Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου» (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010) που έκοψε πάνω από 520.000 εισιτήρια στη Σερβία κι αποτέλεσε τη φετινή υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Οσκαρ, και το «Τίλβα Ρος» (Tilva Roš, Nikola Ležaić, 2010), που διακρίθηκε με πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Εξαιρετικά τα δύο ντοκιμαντέρ, το πολυβραβευμένο «Σίνεμα Κομουνίστο» (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010) και το «O Gringo» (Darko Bajic, 2011) που συμμετέχει φέτος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

  • Η Παγίδα (Klopka, Srdan Golubović, 2007)
  • Αγάπη και Αλλα Εγκλήματα (Ljubav i drugi zločini, Stefan Arsenijević, 2008)
  • Η Περιοδεία (Τurneja, Goran Marković, 2008)
  • Συνηθισμένοι Ανθρωποι (Ordinary People, Vladimir Perišić, 2009)
  • Εδώ κι Εκεί (Tamo I ovde, Darko Lungulov, 2009)
  • Ο Αγ. Γεώργιος Πυροβολεί τον Δράκο (Sveti Georgije ubiva aždahu, Srdjan Dragojević, 2009)
  • Besa (Srdjan Karanovic, 2009)
  • Ταξίδια του Μέλιτος (Honeymoons, Goran Paskaljević, 2009)
  • Λευκός, Λευκός Κόσμος (Beli Beli Svet, Oleg Novković, 2010)
  • Μοντεβιδέο, η Γεύση Ενός Ονείρου (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010)
  • Το Ξύρισμα (Sišanje, Stevan Filipović, 2010)
  • Tilva Roš (Tilva Roš, Nikola Ležaić, 2010)
  • Σίνεμα Κομουνίστο (ντοκιμαντέρ, Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010)
  • O Gringo (ντοκιμαντέρ Darko Bajic, 2011)

Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Ολες οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.