Buzz

Ιάκωβου Καμπανέλλη - Μίκη Θεοδωράκη «Mauthausen» - Ποιητικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε εξέλιξη

στα 10

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Ιάκωβου Καμπανέλλη - Μίκη Θεοδωράκη «Mauthausen» - Ποιητικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε εξέλιξη

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στο πλαίσιο της φετινής Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, προβλήθηκε βίντεο στην ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης, με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη».

MAUTHAUSEN

Την ίδια ημέρα, 15 Μαΐου 2022, η εμβληματική καντάτα MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάστηκε ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη- με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά - Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και κέρδισε το Βραβείο Οδυσσέας Best Experimental & Music Video στο London Greek Film Festival του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Μαΐου 2022. Το βραβείο με τίτλο Οδυσσέας, αμέσως μετά από ένα τέτοιο συγκλονιστικό ταξίδι στο Μαουτχάουζεν, είχε για τους συντελεστές της ταινίας έναν ξεχωριστό συμβολισμό.

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, ξεκινήσανε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα κινηματογραφικό ποιητικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 - Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα. Το μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ θα αποτελεί ανάπτυξη της βραβευμένης λυρικής ονειροφαντασίας MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος. Ιδιαίτερη σύμπτωση ήταν το γεγονός ότι η φεστιβαλική πρεμιέρα προβολής της μικρού μήκους στο Los Angeles Greek Film Festival συνέπεσε με την ημέρα έναρξης των γυρισμάτων για την εξέλιξή της σε μεγάλου μήκους ταινία.

Η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος· μια λυρική ονειροφαντασία που δίνει εικόνα στην ποιητική μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την εμπειρία του ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, προβλήθηκε εκτάκτως την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο κλείσιμο του αφιερώματος «Ο κινηματογραφικός Καμπανέλλης».

MAUTHAUSEN

Με αφορμή την πρώτη επέτειο γενεθλίων του εκλιπόντος Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου 2022, ανέβηκαν στο κανάλι της εταιρείας Syllipsis στο YouTube, δύο βίντεο από την ζωντανή παρουσίαση της καντάτας Μαουτχάουζεν με τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο) στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν. Το πρώτο βίντεο προβάλει το τραγούδι Ο Δραπέτης όπως καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πρόβας μία ημέρα πριν την επίσημη εκδήλωση, στις 14 Μαΐου 2022 και το δεύτερο, το τραγούδι Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος από τη ζωντανή παρουσίασή του στις 15 Μαΐου 2022, όπου ακούγεται επίσης απόσπασμα από το αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το είχε εμπνευστεί σε μιαν άλλη Ημέρα Μνήμης Απελευθέρωσης, το 1988, και το οποίο ερμηνεύεται (στα αγγλικά) για πρώτη φορά δημοσίως από τον Αρίσταρχο, την αντίστοιχη ημέρα φέτος, ανασταίνοντας τη μνήμη του στο φυσικό της χώρο και χρόνο, και ενορχηστρώνοντας ανθρώπους, φύση, πουλιά, που δήλωναν τη μεταφυσική τους παρουσία στο δρώμενο.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης | Ερμηνεία: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ | Βιολοντσέλο - Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας | Ιδέα - Σενάριο - Καλλιτεχνική επιμέλεια - Οπτική ταυτότητα: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ | Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ | Κινηματογράφηση: Παναγιώτης Κουντουράς, Γιάννης Χλεμπάκος | Μοντάζ - Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Κουντουράς | Κινηματογραφικός εξοπλισμός: RentPhotoVideo | Χώρος γυρισμάτων: Mauthausen Memorial, Αυστρία | Αγγλική μετάφραση: Gail Holst-Warhaft, Πιέρρα Φωτιάδου (Cosmos Translations), Irene Watson | Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ | Παραγωγή: Syllipsis, 2022 | Με την άδεια των: Mauthausen Committee Austria KZ-Genenkstätte Mauthausen | Mauthausen Memorial | Με τη συνεργασία της: Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, Αυστρία | Αφιερωμένο στη μνήμη των: ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ [1921-2011], ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ [1925-2021] Και των εκατοντάδων χιλιάδων -μεταξύ των οποίων και 3.700 Ελλήνων- θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν. [1938-1945]

MAUTHAUSEN