Buzz

Πριν γίνει σταρ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι βοήθησε άθελά του να συλληφθεί ένας δολοφόνος

στα 10

Πριν από το «McConaissance», ο Μάθιου ΜακΚόναχι είχε ήδη μια απίθανη ιστορία καθώς η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση συνδέθηκε με τη σύλληψη ενός καταζητούμενου δολοφόνου.

Πριν γίνει σταρ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι βοήθησε άθελά του να συλληφθεί ένας δολοφόνος

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι έχει υποδυθεί από αστροναύτες μέχρι δικηγόρους και κυνηγούς θησαυρών, όμως ένας από τους πρώτους ρόλους της καριέρας του ήταν πολύ πιο κοντά στην πραγματική ζωή. Το 1992, λίγο πριν γίνει γνωστός μέσα από το «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο νεαρός τότε ηθοποιός εμφανίστηκε στο «Unsolved Mysteries», υποδυόμενος ένα πραγματικό θύμα δολοφονίας. Η συγκεκριμένη τηλεοπτική αναπαράσταση, μάλιστα, συνδέθηκε απρόσμενα με τη σύλληψη του ανθρώπου που τον είχε υποδυθεί.

Ο ΜακΚόναχι υποδύθηκε τον Λάρι Ντιν Ντίκενς, έναν πεζοναύτη από το Πασαντίνα του Τέξας, ο οποίος το 1978 δολοφονήθηκε από τον Εντουαρντ Χάρολντ Μπελ. Ο Ντίκενς είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει τον Μπελ, όταν τον είδε να παρενοχλεί παιδιά. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, ο Μπελ τον πυροβόλησε, επέστρεψε λίγο αργότερα με ένα τουφέκι και τον σκότωσε.

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει και για τα επόμενα 14 χρόνια παρέμενε ένας από τους καταζητούμενους της υπόθεσης. Η ιστορία παρουσιάστηκε στο «Unsolved Mysteries» τον Δεκέμβριο του 1992, με τον ΜακΚόναχι να αναλαμβάνει την αναπαράσταση της δολοφονίας.

Η προβολή του επεισοδίου αποδείχθηκε τελικά πιο χρήσιμη απ' όσο θα περίμενε κανείς.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1993, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προβολή, ο Μπελ εντοπίστηκε στην Πόλη του Παναμά και συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση του FBI και της Παναμέζικης Αστυνομίας. Οι αρχές είχαν καταφέρει να τον αναγνωρίσουν και να τον εντοπίσουν, ενώ ο ίδιος αργότερα υποστήριξε ότι είχε διαπράξει συνολικά 11 δολοφονίες. Τελικά καταδικάστηκε για τον φόνο του Ντίκενς και πέθανε σε φυλακή του Τέξας το 2019.

Ο ίδιος ο ΜακΚόναχι αφηγήθηκε την απίθανη ιστορία με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού, σε συζήτησή του με τον σκηνοθέτη Τζεφ Νίκολς στο Filmland, το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λιτλ Ροκ, όπου τιμήθηκε με το Variety Legend & Groundbreaker Award. Όπως αποκάλυψε, το επεισόδιο προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 και, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο άνθρωπος που υποδυόταν συνελήφθη. «Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά το επεισόδιο που έκανα προβλήθηκε και λίγες εβδομάδες αργότερα τον έπιασαν», σχολίασε με χιούμορ ο ηθοποιός.

Η ιστορία αποτελεί μία από τις πιο παράξενες υποσημειώσεις στην καριέρα ενός ηθοποιού που σύντομα θα άφηνε πίσω του τις τηλεοπτικές αναπαραστάσεις εγκλημάτων και θα άρχιζε να χτίζει μια από τις πιο απρόβλεπτες διαδρομές στο σύγχρονο Χόλιγουντ. Λίγο αργότερα, ο ΜακΚόναχι θα εμφανιζόταν στο «Dazed and Confused» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, έναν ρόλο που, παρότι μικρός, θα τον έβαζε στον κινηματογραφικό χάρτη και θα τον οδηγούσε σταδιακά σε μια σειρά από ρομαντικές κομεντί και πιο εμπορικές παραγωγές.

Dazed and Confused

Για αρκετά χρόνια, ο ΜακΚόναχι ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τον ρόλο του γοητευτικού πρωταγωνιστή σε ταινίες όπως τα «The Wedding Planner», «How to Lose a Guy in 10 Days», «Failure to Launch» και «Ghosts of Girlfriends Past». Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όμως, αποφάσισε να απομακρυνθεί από αυτή την εικόνα και να αναζητήσει πιο απαιτητικούς, δραματικούς ρόλους. Η συνεργασία του με τον Τζεφ Νίκολς στο «Mud» το 2012 θεωρείται ένα από τα σημεία καμπής αυτής της περιόδου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σειρά από ερμηνείες που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπιζε το Χόλιγουντ.

Ακολούθησαν το «Magic Mike» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, το «Dallas Buyers Club» του Ζαν-Μαρκ Βαλέ, για το οποίο κέρδισε το Oσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, αλλά και η πρώτη σεζόν του «True Detective», που τον καθιέρωσε εκ νέου ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ηθοποιούς της γενιάς του. Η περίοδος αυτή, που έγινε γνωστή ως «McConaissance», δεν ήταν απλώς μια σειρά επιτυχημένων επιλογών, αλλά μια πλήρης επανεκκίνηση της δημόσιας και καλλιτεχνικής εικόνας του.

Mud

Σήμερα, στα 56 του, ο ΜακΚόναχι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το «The Rivals of Amziah King», την πρώτη ταινία που γύρισε έπειτα από πέντε χρόνια. Σε σκηνοθεσία του Αντριου Πάτερσον, υποδύεται έναν μελισσοκόμο που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια επικίνδυνη εγκληματική υπόθεση, σε έναν ρόλο που, σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές, μοιάζει να του ταιριάζει απόλυτα. Η επιστροφή του, μετά από μια πιο επιλεκτική περίοδο στην καριέρα του, δείχνει έναν ηθοποιό που εξακολουθεί να αναζητά χαρακτήρες διαφορετικούς από εκείνους που τον καθιέρωσαν.