Φεστιβάλ / Βραβεία

Το βραβείο LUX φέρνει το φως του στη συννεφιασμένη Ευρώπη

στα 10

Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, θ’ απονεμηθεί φέτος το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Τo Flix θα είναι εκεί.

Το βραβείο LUX φέρνει το φως του στη συννεφιασμένη Ευρώπη

Το Βραβείο LUX κλείνει φέτος επτά χρόνια ζωής: ο θεσμός ξεκίνησε το 2007, παίρνοντας το όνομά του από τη λέξη «lux», δηλαδή «φως», με σκοπό να φωτίσει την κοινή γνώμη στο θέμα της ένταξης στην Ευρώπη και να καταστήσει πιο εύκολη τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών μέσα στην Ενωση. Μετά από έξι επιτυχημένες διοργανώσεις που πετυχαίνουν εκείνο που ζητούν, να ευαισθητοποιούν το κοινό στην ευρωπαϊκή παραγωγή και τη σημασία της, το 7ο Βραβείο LUX θ’ απονεμηθεί αυτήν την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

lux 607

Αλλωστε, είναι τα 785 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που, βλέποντας την τελική τριάδα υποψήφιων ταινιών, ψηφίζουν online την προτίμησή τους, σε μια σπάνια, άμεση σύνδεση πολιτικής και τέχνης. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μιας ταινίας για το Βραβείο LUX είναι να έχει προβληθεί για πρώτη φορά μέσα στην περασμένη σεζόν, από τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς μέχρι τον Μάιο της τρέχουσας, η παραγωγή ή η συμπαραγωγή της να έχει γίνει από χώρα της Ενωσης (μαζί με την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία) και «να απεικονίζει την οικουμενικότητα των αξιών της Ευρώπης, την ποικιλότητα της ευρωπαϊκής κουλτούρας και να προάγει τη συζήτηση για τη διαδικασία της οικοδόμησης της Ευρώπης».

Σε μια μακριά διαδικασία που συμπεριλάμβανε, φέτος και το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, οι τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν, τελικά, για το Βραβείο LUX, είναι:

bande de filles 607

«Bande de Filles» (Γαλλία) της Σελίν Σιαμά, γνωστής από το «Tomboy», ταινία η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών κι αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο γνωρίζει τη ζωή και τους κινδύνους της όταν θα ξεφύγει από την οικογενειακή και σχολική καταπίεση μέσα από τη φιλία της με τρεις ανεξάρτητες κοπέλες.

class enemy 607

«Class Enemy» («Razredni Sovraznik», Σλοβενία) του Ροκ Μπίτσεκ, που προβλήθηκε για πρώτη φορά πέρσι στο φεστιβάλ Βενετίας και κέρδισε εκεί το βραβείο της ένωσης κριτικών Fedeora. Διαδραματίζεται σε ένα σχολείο κι ακολουθεί την τεταμένη σχέση μιας τάξης με τον δάσκαλο των γερμανικών τους που καταλήγει να είναι εκρηκτική όταν μια συμμαθήτριά τους αυτοκτονεί. Δυνατό κοινωνικό δράμα δομημένο σαν ψυχολογικό θρίλερ κι ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα της περσινής χρονιάς.

Ida 607

«Ida» (Πολωνία) του Πάβελ Παβλικόσφκι, η ταινία που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και στην Ελλάδα, βρίσκεται υποψήφια για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και μόλις τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την «Ida» εδώ.

Το Flix θα παρακολουθήσει από κοντά την Απονομή του φετινού Βραβείου Lux και τις σχετικές συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, για να σας μεταφέρει εντυπώσεις από πρώτο χέρι.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014: Ο αναμενόμενος θρίαμβος της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι