Φεστιβάλ / Βραβεία

«Loutra»: ποιητικά ερείπια σε έναν ελαιώνα στην Αρκαδία

στα 10

Μπορεί να μην τραβήξει τα βλέμματα με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν οι λαμπερές πρεμιέρες και οι αναγνωρίσιμοι πρωταγωνιστές, αλλά αυτή η μικρή πειραματική ταινία του Νικ Κόλινς, που προβάλλεται στο πρόγραμμα Wavelengths του φεστιβάλ του Τοροντο, μοιάζει ιδιάιτερα γοητευτική.

«Loutra»: ποιητικά ερείπια σε έναν ελαιώνα στην Αρκαδία

Κι όχι μόνο γιατί είναι γυρισμένη στην Ελλάδα, στα Λουτρά Αρκαδίας, εκεί που ανάμεσα σε έναν ελαιώνα, ο Βρετανός σκηνοθέτης συνάντησε τα ερείπια κάποιων παλιών ρωμαϊκών λουτρών.

Ιστορικός και σκηνοθέτης, ο Νίκ Κόλινς, γυρίζει εδώ και χρόνια, μικρά πειραματικά φιλμ σε super 8 και 16mm ενώ είναι επισκέπτης καθηγητής στο κινηματογραφικό τμήμα του πανεπιστημίου του Μπράιτον.

Τα «Loutra», είναι ένα πειραματικό μικρού μήκους, γυρισμένο σε 16mm. Μέσα από τα πλάνα του φιλμ, το κάποτε ζωντανό κτήριο και τώρα γεμάτο από σιωπηλές ιστορίες, αναδεικνύεται σε έναν ιδανικό κινηματογραφικό πρωταγωνιστή.

Τα σκοτεινά δωμάτια των ερειπωμένων λουτρών και του μισογκρεμισμένου ανακτόρου, οι πέτρες και το φως, δημιουργούν αλλόκοτα σχήματα, εικόνες που μεταμορφώνουν, το προφανές σε στιγμές σχεδόν ποιητικής καθαρότητας.

Περιμένοντας να δούμε αν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Τορόντο, χωρέσει κάποια άλλη ελληνική ταινία εκτός από τις «Αλπεις», το φιλμ του Νικ Κόλινς, φέρνει στο φεστιβάλ, ένα ακόμη κομμάτι από την Ελλάδα, έστω και εξ αντανακλάσεως...