Buzz

«Λιμουζίνα»: Τρέιλερ για τη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου

στα 10

Η 16η ταινία στην καριέρα του σκηνοθέτη, είναι γεγονός. Πάρτε μια πρώτη, «λογοτεχνική» και γοητευτικά αστεία γεύση.

«Λιμουζίνα»: Τρέιλερ για τη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η «Λιμουζίνα» είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία παρεξηγήσεων, εμπνευσμένη από τα διηγήματα του φίλου του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου, που υπηρετεί με συνέπεια το ιδιότυπο, αφοριστικό και άναρχο στυλ του κινηματογραφικού του αποτυπώματος.

Ο Μάρκος, η Κολέτ και ο Μαξ, από το Παρίσι της δεκαετίας του 60, επιχειρούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από συναντήσεις με διάφορα μυθικά και φανταστικά πρόσωπα, περνούν από την ξεγνοιασιά των νιάτων στην ωριμότητα. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, δηλαδή ένα σύγχρονο παραμύθι πάνω στις περιπέτειες της ενηλικίωσης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νίκος Κουρής, Δούκισσα Νομικού –στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο-, Δημήτρης Καταλειφός και Παύλος Χαϊκάλης, ενώ ο Λευτέρης Βογιατζής κάνει την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση.

Ο ίδιος ο Παναγιωτόπουλος στο σημείωμα του σκηνοθέτη γράφει:

Περιμένοντας, ανυπόμονα, να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση μιας φιλόδοξης παραγωγής με τίτλο «Η Κοιλάδα των Ρόδων», που σαν να έχει κόκκαλα, αφού την έχω ξεκινήσει καμιά δεκαριά φορές, χωρίς επιτυχία, έλαβα με το ταχυδρομείο, εντελώς απροσδόκητα, μια συλλογή διηγημάτων, από έναν φίλο μου στο Παρίσι, που είχα να τον δω πάνω από σαράντα χρόνια. Το βιβλίο συνοδευόταν από ένα γράμμα, που το δημοσιεύω:

Γειά σου Νίκο, μετά από δεν ξέρω πόσες δεκαετίες…

Σου στέλνω αυτό το βιβλιαράκι με διηγήματα, που εμφανίζονται σκόρπια εδώ κι εκεί, σκηνές από το Σαιν Κλωντ και τα καφενεία του Μονπαρνάς. Τα έγραψα κατά καιρούς, καθώς που είχα κέφια και αναπολούσα τα πρόσωπα και τα πράγματα της νιότης μας στα Παρίσια, που τελικά δεν ήταν και τόσο άσκημη. Είχε πλάκα και φορές, φορές, είχε μεγάλη πλάκα.

Ζάχος

Μετά την ανάγνωση του πρώτου διηγήματος, κατάλαβα αμέσως ότι αυτό το βιβλιαράκι θα το έκανα ταινία. Παρ’ όλο που η συνέχεια μου έβαζε ανυπέρβλητα προβλήματα παραγωγής, κατάφερα μέσα σε δεκαπέντε μέρες να γράψω ένα σενάριο που έφερνε τα πάνω, κάτω. Το ίδιο γρήγορα, βρήκα τα χρήματα και έκανα τα γυρίσματα σαν κάποιος να με κυνηγούσε. Απλώς αυτή η ταινία ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Απελευθερωμένος, λόγω ηλικίας ίσως, από ανόητες αναστολές, μπόρεσα να τιμήσω ένα σινεμά, μιας εποχής που οι ταινίες δεν είχαν ακόμα υπογράψει με το κοινό, το συμφωνητικό της αληθοφάνειας και δεν ήθελαν να προσποιηθούν το πραγματικό. Η «Λιμουζίνα» έχει τον υπότιτλο «κωμωδία παρεξηγήσεων», είναι μια ταινία με αυτοσχεδιασμούς, με δοκιμές σκέψεων, ένα παιχνίδι με το παράδοξο και μια τολμηρή αυθαιρεσία, στο επίπεδο της κινηματογραφικής σύμβασης.

2

Η ταινία θα κάνει την πρεμιέρας της στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας (Νύχτες Πρεμιέρας) στις 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, όπου θα τιμηθεί και ο σκηνοθέτης με το Χρυσό Βραβείο της Πόλης των Αθηνών για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.

Δείτε το τρέιλερ της «Λιμουζίνας» που θα βγει στις αίθουσες στις 9 Ιανουαρίου του 2014 από την Feelgood και θυμηθείτε την επίσκεψή μας στα γυρίσματα του φιλμ.