Φεστιβάλ / Βραβεία

Οταν ο Τζόνι (Το) Γνώρισε τον Γιώργο (Παπανδρέου)

στα 10

Ενα θρίλερ με φόντο την οικονομική κρίση και το «ελληνικό πρόβλημα», ήταν το τελευταίο πράγμα που περιμέναμε να δούμε από τον Τζόνι Το. Το «Life Without Principle» όμως, είναι ακριβώς αυτό, μια τυπική ταινία του Το, με έξτρα... οικονομική αγωνία.

Οταν ο Τζόνι (Το) Γνώρισε τον Γιώργο (Παπανδρέου)
Black label

Το «Life Without Principle» ξεκινά στη σκηνή ενός εγκλήματος, με έναν ντετέκτιβ της αστυνομίας να φτάνει επί τόπου για έρευνα, κάτι που σε προετοιμάζει για μια συνηθισμένη αστυνομική ταινία, μέχρι την στιγμή που το τηλέφωνο του χτυπά και η γυναίκα του τού θυμίζει το ραντεβού τους για να δουν το σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.

Μόλις έχουμε γνωρίσει έναν από τους τρεις βασικούς ήρωες της ταινίας, των οποίων η ζωή θα βρεθεί σε ένα καθοριστικό σημείο, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η πιθανότητα ενός παγκόσμιου ντόμινο, θα επηρεάσει τις αγορές της Ασίας και μαζί τις ίδιες τους τις ζωές.

Επιβεβαιώνοντας την θεωρία του χάους, για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, όταν μια πεταλούδα κουνάει τα φτερά της στην Κίνα, το φιλμ του Το παρακολουθεί τι συμβαίνει στην πραγματικότητα των ηρώων του στο Χονγκ Κονγκ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου (κάνει cameo appereance σε μια οθόνη τηλεόρασης), εξηγεί ότι τελικά έκανε λάθος και πως λεφτά δεν υπάρχουν.

Εκτός από τον ντετέκτιβ, το φιλμ ακολουθεί ακόμη μια υπάλληλο τράπεζας που αγωνιά να φτάσει τον στόχο των κερδών που έχει ορίσει η προϊστάμενος της κι ένα χαμηλόβαθμο μέλος της μαφίας, που προσπαθεί να βρει τα χρήματα για την εγγύηση ενός φίλου του.

Μια τσάντα με πέντε εκατομμύρια δολάρια κι ένας ακόμη φάκελος με άλλα πέντε και τα δυο ιδιοκτησία ενός τοκογλύφου, θα γίνουν ο καταλύτης που θα αλλάξει τα πάντα, σε ένα φιλμ η ιστορία του οποίου μπορεί να μοιάζει τυπική, αλλά που ακολουθεί τον δικό του τρόπο για να την αφηγηθεί.

Με μπρος και πίσω στο χρόνο, με σημεία που δείχνουν να μη συνδέονται μέχρι να δεις την μεγαλύτερη εικόνα και την ιστορία να κάνει απότομες στροφές σε πλοκές και καινούριους ήρωες που αρχικά σε αποπροσανατολίζουν, το φιλμ του Το, μοιάζει με παζλ που αποκτά ενδιαφέρον καθώς τα κομμάτια αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους.

Η υπομονή σου μπορεί να δοκιμάζεται ελαφρώς μέχρι τότε και η αγωνία ποτέ να μην ανεβαίνει στο επίπεδο που θα ήθελες, όμως το φιλμ χρησιμοποιεί με ευρηματικό τρόπο την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα για να προσθέσει μια ένεση ενδιαφέροντος σε μια όχι και τόσο φρέσκια ιδέα, κάτι που τελικά λειτουργεί καθοριστικά υπέρ του.