Buzz

Λευτέρης Βογιατζής: Χωρίς Μελόδραμα

στα 10

Ενας από τους εμβληματικούς Ελληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς έφυγε πριν λίγη ώρα. Τόσο μεγάλη ήταν η δημιουργική προσωπικότητά του που θα ξεχειλίζει ζωή για πάντα.

Λευτέρης Βογιατζής: Χωρίς Μελόδραμα
Ονειρεύομαι τους φίλους μου...

Ο Λευτέρης Βογιατζής θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου, χαράζοντας τη δική του σχολή στην τέχνη του, με αξέχαστες παραστάσεις και καθοριστικές συνεργασίες. Ενδεικτικά θα θυμηθούμε τα «Με Δύναμη από την Κηφισιά», «Μισάνθρωπος», «Η Νύχτα της Κουκουβάγιας», «Καθαροί Πια», «Bella Venezia», «Αντιγόνη» και την περσινή του παράσταση του «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου.

Από το 1979, ωστόσο, με την «Περιπλάνηση» του Χριστόφορου Χριστοφή ξεκίνησε τη μεγάλη δική του περιπλάνηση στον κινηματογράφο, πραγματοποιώντας το ακατόρθωτο: φέρνοντας το σινεμά, το φακό και την οθόνη στα μέτρα τα δικά του. Το πυκνό, βαθύ του βλέμμα, η σοβαρότητα που σκέπαζε ένα ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ, η δυνατή γοητεία και ο λόγος του με τη χαρακτηριστική εκφορά τον έκαναν ταυτόσημο μ’ έναν μοναδικό, ιδιαίτερο ήρωα που διατρέχει όλες τις ταινίες όπου πρωταγωνίστησε.

2 Μελόδραμα; (1980)

Σταθερός του φίλος και σύντροφος στο σινεμά ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και μαζί έστησαν μεγάλες κινηματογραφικές περιπέτειες: από το «Μελόδραμα;» του 1980, στο «Βαριετέ» το 1985, στη «Γυναίκα που Εβλεπε τα Ονειρα» το 1987 που γέμισε με τον ήχο της φωνής του, στο «Ονειρεύομαι τους Φίλους μου» το 1993, στο μεγάλο ταξίδι του «Αθήνα – Κωνσταντινούπολη» το 2008, στην κωμική του φλέβα στα «Οπωροφόρα της Αθήνας» το 2010, έξι σταθμοί, καθοριστικοί στην πορεία και των δύο. Κι αν ο γνωστότερος ρόλος του Λευτέρη Βογιατζή στο σινεμά θα είναι πάντα εκείνος στο «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, η σπουδαιότερη και πιο ευαίσθητη κινηματογραφική του ερμηνεία ήταν και παραμένει ο ρόλος του Γιάννη στο «Μελόδραμα;».

Ο ίδιος στάθηκε γενναιόδωρος προς τους νέους ηθοποιούς, βγάζοντας από το σκληρό σχολείο του ονόματα που, στην πορεία, ταυτίστηκαν και με το ελληνικό σινεμά, σαν τον Νίκο Κουρή, την Αμαλία Μουτούση, την Αλεξία Καλτσίκη και τον Θάνο Σαμαρά.

Επειδή πολλές φορές η ζωή ολοκληρώνεται με τον πιο τέλειο κύκλο, η τελευταία εμφάνιση του Λευτέρη Βογιατζή στο σινεμά θα έρθει σε λίγο καιρό: είναι η συμμετοχή του στη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Λιμουζίνα».

Στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Flix, είδαμε σκηνές από τις ταινίες που έκαναν μαζί κι ακούσαμε τις αναμνήσεις του σκηνοθέτη από τη συνεργασία τους. Δείτε την εδώ.