Φεστιβάλ / Βραβεία

«Leviathan»: Ενα ντοκιμαντέρ τόσο επικό όσο κι ο Μόμπι Ντικ

στα 10

Στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης, οι κάμερες βυθίζονται στα νερά, ανυψώνονται στα καταστρώματα και λερώνονται στο αίμα των ψαριών, σε ένα φιλμ που φιλοδοξεί να συλλάβει την αγριότητα και την ομορφιά του ανθρώπου και της φύσης.

«Leviathan»: Ενα ντοκιμαντέρ τόσο επικό όσο κι ο Μόμπι Ντικ

Η προηγούμενη ταινία του Λουσιέν Καστένγκ Τέιλορ ήταν ένα αληθινά επικό (και βαθιά λυρικό) ντοκιμαντέρ για το ταξίδι ενός κοπαδιού προβάτων και των βοσκών που το οδηγούσαν σε καινούρια βοσκοτόπια, μέσα από μια διαδρομή 300 χιλιομέτρων, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αμερικής.

Το «Sweetgrass» συν σκηνοθετημένο με την Ιλίσα Μπάρμπας, ήταν μια ελεγειακή συμφωνία για έναν τρόπο ζωής που εξαφανίζεται κι ένα κινηματογραφικό κατόρθωμα άξιο θαυμασμού.

Το «Leviathan» είναι η επόμενη δουλειά του, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Βερένα Παραβέλ και δεν υπολείπεται τίποτα σε φιλοδοξία, μέγεθος και ενδιαφέρον. Αφιερωμένο στα καράβια που χάθηκαν ανοιχτά του Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, μιας πόλης που στη διάρκεια του 19ου αιώνα υπήρξε η πρωτεύουσα της φαλαινοθηρίας στην Αμερική, το φιλμ διασχίζει τα ίδια νερά στα οποία ο καπετάνιος Αχαάβ κυνηγούσε τον μυθικό Μόμπι Ντικ.

Γυρισμένο με μια ντουζίνα κάμερες που άλλοτε βρίσκονται προσκολλημένες στην πρύμνη ή την πλώρη των καραβιών, κι άλλοτε ταξιδεύουν μέσα στο νερό ή στα χέρια των ψαράδων, το φιλμ σύμφωνα με τους δημιουργούς του «συλλαμβάνει την δημιουργική σύγκρουση του ανθρώπου, της φύσης και των μηχανών χτίζοντας το κοσμικό πορτρέτο ενός από τα παλιότερα επαγγέλματα στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Το φιλμ θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον επόμενο μήνα στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και οι εικόνες του τρέιλερ που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μεγαλειώδεις.