Buzz

Μια «Antena» υψώνεται ξανά!

στα 10

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, το «La Antena», η ταινία του Αργεντινού Εστεμπάν Σαπίρ, επιστρέφει στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, έχοντας στο μεταξύ χτίσει το δικό της μικρό cult.

Μια «Antena» υψώνεται ξανά!

Εχοντας αποκτήσει τον μύθο ενός cult φιλμ στο λίγο μόνο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη προβολή του στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2007, το «La Antena» παραμένει ένα ενδιαφέρον αξιοπερίεργο και ένα γοητευτικό ερωτικό γράμμα στο βωβό, ασπρόμαυρο σινεμά.

Η ιστορία της ξετυλίγεται σε μια μακρινή, άχρονη πολιτεία, όπου οι άνθρωποι έχουν χάσει τη φωνή τους. Ο κος TV, ο καναλάρχης της περιοχής είναι αυτός που έχει αναλάβει την εξουσία: έχει κλείσει τους ανταγωνιστικούς σταθμούς και έχει κατακλύσει την αγορά με τη μόνη διαθέσιμη τροφή, κουτιά με μπισκότα “ΤV Food”! Οσο για τις φωνές εναντίωσης; Ο κος TV δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού βρήκε τη δραστική λύση: Απλώς τις έκλεψε όλες! Η μόνη γυναίκα που έχει το δικαίωμά της να μιλά, δεν είναι άλλη από τη «Φωνή». Μια τραγουδίστρια που δίνει παραστάσεις σε φτηνά μαγαζιά τη νύχτα, κρύβοντας το πρόσωπο της με μια κουκούλα, εξυπηρετώντας τις ορέξεις του αδίστακτου άνδρα.

Ο τελευταίος φαίνεται να μην σταματά εκεί και οργανώνει ένα δόλιο σχέδιο για να κρατήσει την εξουσία του για πάντα, γι’ αυτό και απάγει τη «Φωνή» -χωρίς όμως να ξέρει πως και ο μικρός της γιος έχει κι αυτός το «χάρισμα». Ένα μικρό κοριτσάκι που θα τον γνωρίσει θα καλέσει την, κατά τ’ άλλα διαλυμένη, οικογένειά της, για να τον βοηθήσουν, και τους παρασέρνει σε ένα ταξίδι προς μια κεραία που εκπέμπει άλλα μηνύματα, προς το άγνωστο, τον κίνδυνο, τον ουρανό!

Από τον Ζορζ Μελιές μέχρι τον γερμανικό εξπρεσιονισμό κι από τον σουρεαλισμό του Μπουνιουέλ μέχρι το 1984 του Τζορτζ Οργουελ, το σύμπαν του «La Antena» κάθε άλλο παρά κρύβει τις αναφορές του, αντίθετα τις εξελίσσει και τις μεταμορφώνει σε ένα στιλιστικό παιχνίδι που φανερώνει το εκλεκτικό γούστο του δημιουργού του, Εστεμπάν Σαπίρ, διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη διαφημιστικών που μοιάζει να βρήκε στην πρώτη μεγάλου μήκους, μια ξεχωριστή, εντελώς δική του «φωνή».

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο βίντεο και τις ώρες προβολών.