Buzz

Ο Φεβρουάριος στο Kino Athens

στα 10

Η ανήσυχη φιλμική κοινότητα μάς προσκαλεί στο χώρο του bios cinematheque με εκλεκτικό πρόγραμμα και ειδικά γι' αυτό το μήνα ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κουρκούτα.

Flix Team
Ο Φεβρουάριος στο Kino Athens

Οι προβολές του Kino Athens, μέλος του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησαν αθόρυβα πριν το τέλος του 2021 για να γίνουν αγαπημένη συνήθεια των θεατών της Αθήνας, με κέντρο την αίθουσα προβολής στο bios και έμφαση στις διαδραστικές προβολές, πάντα με άδεια δικαιωμάτων και ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Για τον Φεβρουάριο, το πρόγραμμα του Kino Athens προτείνει μια ματιά σε φωνές από την Ευρώπη που δοκιμάζουν τα όρια της μυθοπλασίας και της τεκμηρίωσης, ενώ αφιερώνει και στην Μαρία Κουρκούτα, συστήνοντας ακόμη μια φορά το έργο της σε νέους θεατές.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Kino Athens στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Bait

Πέμπτη 3/2, 21.00 Δόλωμα (Bait) του Μαρκ Τζένκιν, 2019
Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, 89’

Πίσω από την ειδυλλιακή καρτποσταλική εικόνα ενός χωριού ψαράδων της Κορνουάλης, δύο αδέρφια, ψαράδες του όρμου, έρχονται σε αντιπαράθεση για το πώς θα βιοποριστούν από το μικρό οικογενειακό ψαροκάικο. Κι ανάμεσά τους, ένας γιος/ανηψιός, μέλος μιας νεότερης γενάς, η ενσάρκωση της διαλλακτικότητας. Όταν η σύγκρουση με τους εισοδηματίες παίρνει άσχημη τροπή, τα αδέρφια αναγκάζονται να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν το μέλλον μαζί. Αποτύπωση της ζωής σε μια περιθωριακή κοινότητα, το Δόλωμα καταπιάνεται με τις οικογενειακές καταστροφές, την αγάπη και τη θλίψη. Η ταινία γυρίστηκε στα τέλη του φθινοπώρου του 2017 σε φιλμ 16 χιλιοστών χρησιμοποιώντας μια κάμερα Bolex του 1970. Υποβλήθηκε σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας τη διακριτή μέθοδο επεξεργασίας με το χέρι του σκηνοθέτη, δίνοντας μοναδικό βάθος και ομορφιά στην εικόνα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τις παραγωγούς Κέιτ Μπάιερς και Λιν Γουέιτ

Uppercase Print

Πέμπτη 10/2, 21.00 Με Κεφαλαία Γράμματα (Uppercase Print) του Ράντου Ζούντε
Γαλλία, Ρουμανία, 2021, 128’

Το 1981 σε μια επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας, διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας, γραμμένα σε μπλε κιμωλία με κεφαλαία γράμματα, συνταράσσουν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η Μυστική Αστυνομία ξεκινά εξονυχιστικές έρευνες, αφήνοντας αιχμές για ξένους πράκτορες. Σύντομα αποδεικνύεται ότι ο «τρομοκράτης» είναι ο δεκαεξάχρονος μαθητής Μούγκουρ Καλινέσκου, ένοχος για το πιο ειδεχθές έγκλημα: την ελεύθερη σκέψη. Ο Ράντου Ζούντε αξιοποιεί υποδειγματικά το αρχειακό υλικό, διαπλέκοντας το προσωπικό με το συλλογικό, ρίχνοντας φως στη σπαρακτική ιστορία ενός αφανούς ήρωα.

Los Conductos

Πέμπτη 17/2, 21.00Αγωγοί (Los Conductos) του Καμίλο Ρεστρέπο
Γαλλία, Κολομβία, Βραζιλία, 2020, 70'

Ο Πίνκι, που μόλις έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής T-shirt στο Μεντεγίν της Κολομβίας, έχει πλέον απελευθερωθεί από τα δεσμά μιας θρησκευτικής αίρεσης. Ενώ παλεύει να ενώσει τα κομμάτια της θρυμματισμένης του ζωής, οι αναμνήσεις της βίας και της χειραγώγησης εξακολουθούν να τον στοιχειώνουν, ωθώντας τον στο μάταιο μονοπάτι της εκδίκησης. Ένα πορτρέτο μιας βασανισμένης ψυχής που βασίζεται σε αληθινή ιστορία (με τον πρωταγωνιστή να υποδύεται τον εαυτό του) και ισορροπεί μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο που οδηγεί στην κάθαρση. (Thessaloniki IFF)

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Καμίλο Ρεστρέπο

κουρκούτα

Πέμπτη 24/2, 21.00Ελλάδα Τώρα! | Focus: Μαρία Κουρκούτα

Η Μαρία Κουρκούτα γεννήθηκε το 1982 στη βόρεια Ελλάδα. Αφού μελέτησε την ιστορία των Βαλκανίων, έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι το 2006, όπου ως επί το πλείστον ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Στη Γαλλία, σπούδασε φιλμική θεωρία κι έκανε έρευνα για το διδακτορικό της σχετικά με το ζήτημα του ρυθμού στον κινηματογράφο. Παράλληλα, από το 2008, μυήθηκε στην πρακτική του κινηματογράφου χάρη σε άλλους κινηματογραφιστές-μέλη αυτοδιαχειριζόμενων εργαστηρίων φιλμ, όπως η L'Etna και το L'Abominable. Υπήρξε ενεργό μέλος των δυο συλλογικοτήτων για πάνω από δέκα χρόνια. Έκτοτε γύρισε διάφορες ταινίες, έχοντας σα βασικό υλικό το φιλμ των 16 χιλιοστών. Η Μαρία Κουρκούτα είναι μια γνήσια σινεάστ, μια χειρώνακτας καλλιτέχνης. Έρχεται στην Ελλάδα και χάνεται στην χώρα κάνοντας ταινίες μόνη της. Αυτή τη δουλειά θα αναδείξει το Kino Athens στις 24/2 με την ίδια παρούσα να μιλήσει με το κοινό.

πρελούδια

Πρελούδια: 02, 03, 06, 07, 10 (Αναλύζα)
(Ελλάδα, Η.Π.Α., 2008-2012, 14’)

Σειρά σύντομων ταινιών φτιαγμένων με φωτογραφίες από το μετρό της Νέας Υόρκης. Μια κινηματογραφική απόπειρα κατανόησης της μετατροπής της στατικής εικόνας σε κινούμενη και του τρόπου λειτουργίας των πρώιμων μηχανισμών κινηματογραφικής προβολής. Το τελευταίο πρελούδιο (Αναλύζα) κλείνει τους πειραματισμούς αυτούς με ένα μονοπλάνο στο τέλος της γραμμής, στο Κόνεϋ Άιλαντ.

επιστροφή στην οδό αιόλου

Επιστροφή στην Οδό Αιόλου
(Ελλάδα, Γαλλία, 2014, 14’)

Θραύσματα – επεξεργασμένα, επιβραδυμένα, διπλοτυπωμένα και επαναλαμβανόμενα – ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’50 και του ’60, συνοδευόμενα από θραύσματα ποιημάτων και το πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι. Ένα ταξίδι στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας (Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Oberhausen 2014).

φαντάσματα

Φαντάσματα Πλανιούνται Πάνω από την Ευρώπη (συν-σκηνοθεσία με τη Νίκη Γιάνναρη)
(Ελλάδα, Γαλλία | Greece, France, 99’)

Η καθημερινότητα των μεταναστών στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Άνθρωποι που περιμένουν στις ουρές για φαγητό, τσάι, νερό, ιατρική περίθαλψη. Άνθρωποι που περιμένουν να διαβούν τα σύνορα. Μία μέρα, η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της οριστικά. Οι “κάτοικοι” της Ειδομένης, με τη σειρά τους, καταλαμβάνουν τις γραμμές των εμπορικών τρένων που εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα. Εικόνες του σήμερα που διαπερνούν την Ιστορία, αναμοχλεύουν το παρελθόν και θέτουν ερωτήματα για το μέλλον (Βραβείο καλύτερου διεθνούς ντοκυμαντέρ στο Φεστιβάλ της Jihlava 2016, Ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ του Τορίνο 2016, Βραβείο Dziga Vertov στο arthouse Φεστιβάλ του Σικάγο 2017).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με την Μαρία Κουρκούτα και την Νίκη Γιάνναρη


H είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν και θα συνοδεύονται από το γευστικό Burger Μenu του Chez Bios, συνδυάζοντας την κινηματογραφική εμπειρία με την απόλαυση του αγαπημένου comfort food.
Κρατήσεις θέσεων: 210-3425335
Burger Menu: 12,50€ (απαραίτητη η προκράτηση)

chez bios

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Kino Athens στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook