Φεστιβάλ / Βραβεία

Ολα έτοιμα για το Kino Athens 2024

στα 10

Ογδόντα (80) ανεξάρτητες ταινίες από κάθε είδος και κάθε γωνιά του κόσμου αποτελούν το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens.

Ολα έτοιμα για το Kino Athens 2024
Patagonia του Σιμόνε Μποτσέλι

Ογδόντα ανεξάρτητες ταινίες από κάθε είδος και κάθε γωνιά του κόσμου θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο από 1 έως 10 Μαρτίου 2024 στην Τεχνόπολη και το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας Kino Athens.

picture of ghosts Picture of Ghosts του Κλέμπερ Μεντόντσα Φίλο

To πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις, ενώ οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Ο κεντρικός κορμός του διαγωνιστικού τμήματος θα τρέξει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα προβληθούν εκτός άλλων και οι υποψήφιες ταινίες προς βράβευση για το Βραβείο Κοινού LUX 2024, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη European Film Academy, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων, όπου ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει τα Χρυσά Ελάφια Μεγάλου και Μικρού Μήκους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 19:00.

mars express Mars Express του Ζερεμί Περάν

Στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων θα εγκαινιαστεί φέτος το παιδικό τμήμα KINO JUNIOR, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους άνω των 3 ετών. Το τμήμα είναι διαγωνιστικό, καθώς κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών, θα απονείμει το βραβείο Χρυσό Ελαφάκι της Πόλης των Αθηνών, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 12:00.

Οι ειδικές προβολές του φετινού ΚΙΝΟ ATHENS, καθώς και η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

europa Europa

H έναρξη θα δοθεί με την ταινία «Europa», η προβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της σκηνοθέτιδας Σουμπαντέ Μορτεζάι, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, όπου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τέλος, η ταινία «Notre Corps» της Κλερ Σιμόν, θα προβληθεί σε μια ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19:00.

Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 2ου Kino Athens.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του KINO ATHENS, Νίνα Βελιγράδη επισημαίνει:

«Η εποχή που ζούμε είναι τόσο αβέβαιη, ώστε η σημασία της αφήγησης καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε σε μια περίπλοκη περίοδο –τα χρόνια του COVID- και συνεχίζει να υπάρχει, φτάνοντας στη δεύτερη έκδοσή του, με όραμα και αποστολή να δημιουργήσει έναν χώρο για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, ώστε να παρουσιάζουν ανοιχτά τη δουλειά τους. Ένας χώρος ουδέτερος και ποικιλόμορφος, χωρίς σύνορα, όπου δεν υπάρχει λογοκρισία, ένας χώρος ελευθερίας του λόγου μέσω της τέχνης. Είμαι ενθουσιασμένη που αποκαλύπτω το φετινό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που δεν ήταν εύκολο να συντεθεί, άλλωστε ποτέ δεν είναι. Λάβαμε έναν τεράστιο αριθμό εξαιρετικών έργων από όλο τον κόσμο. Ταινίες που δεν ήταν εύκολο να αξιολογηθούν, ταινίες που δεν ήταν εύκολο να αφομοιωθούν, ταινίες που δυσκόλεψαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είμαι πολύ περήφανη για το φετινό πρόγραμμα, για την ανοιχτότητα, την ελευθερία και την ποικιλομορφία, που αντικατοπτρίζουν μια άλλη πλευρά του κόσμου μας.
Ραντεβού στους κινηματογράφους!»


Το φετινό ΚΙΝΟ ATHENS θα πραγματοποιηθεί για 2η χρονιά από 1 έως 10 Μαρτίου 2024 στο Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, ενώ στους χώρους εκδηλώσεων προστίθεται και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Athens Film Office και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το 2ο ΚΙΝΟ ATHENS θα περιλαμβάνει ταινίες κάθε είδους, από όλο τον κόσμο, από το ανεξάρτητο σινεμά, με διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Kino Athens στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, το Instagram και το Tik Tok.

kino athens 2024