Φεστιβάλ / Βραβεία

Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2013: χτυπώντας την κρίση με σινεμά

στα 10

Οι φετινές «Κινηματογραφικές Μέρες», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου θα διεξαχθούν από τις 19 έως και τις 28 Απριλίου, απαντώντας στην οικονομική κρίση με πολύ και καλό σινεμά.

Flix Team
Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2013: χτυπώντας την κρίση με σινεμά

Στην 11η χρονιά του το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος» έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δυστυχώς όχι για κάτι θετικό, αλλά για τη λάιλαπα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Κύπρο με τον πιο άσχημο και απρόσμενο τρόπο.

Πράγμα που κάνει την ύπαρξη του Φεστιβάλ ακόμη σημαντικότερη ως προς το γεγονός πως όταν όλα δείχνουν να σταματούν, μερικά πράγματα συνεχίζουν. Και το σινεμά υπήρξε πάντα ένα από αυτά.

Πολύ σινεμά λοιπόν υπόσχονται οι φετινές «Κινηματογραφικές Μέρες» με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο, ειδικά αφιερώματα, παράλληλες προβολές, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις που συμπληρώνουν το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου.

2

Το Φεστιβάλ χωρίζεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα (Glocal Images) που σύμφωνα με τους διοργανωτές του στoχεύει να αναδείξει τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ θα παρουσιάσει και φέτος ταινίες που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους «χρωματισμούς» ενός τοπικού κινηματογράφου και στις Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφου (Viewfinder) με ταινίες ποικίλης θεματολογίας, με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης θα συνθέσουν το φετινό, μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

2

Στο φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συναντάμε ταινίες απ' όλον τον κόσμο: από την Κύπρο την ταινία «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη (που θα ανοίξει επίσημα και το Φεστιβάλ στις 19 Απριλίου), από την Ελλάδα το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (φωτό), από την Τουρκία το «Night of Silence» του Ρέις Σέλικ, από τη Λατινική Αμερική το «La Demora» του Ροντρίγκο Πλα, από το Ιράν το «Queen» του Μοχάμαντ Αλί Μπασέ Αχανγκάρ, από τη Χιλή το «The Passion of Michelangelo» του Εστέμπαν Λαραΐν, από την Πολωνία το «Shameless» του Φιλίπ Μαρζέφσκι, από τη Σενεγάλη το «La Piroque» του Μουσά Τουρέ και από την Αυστρία το «Τhe Shine of Day» των Τίτσα Κόβι και Ράινερ Φρίμελ.

Οι εννιά αυτές ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Κύπρο, θα διαγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ: το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (συνοδευόμενο από το ποσό των € 3.000) και το Βραβείο Glocal Images (συνοδευόμενο από το ποσό των € 1.000), ενώ τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον σραηλινό Εκτελεστικό Διευθνυντή του Ισραηλινού Κέντρου Κινηματογράφου Κάτριελ Σκόρι, τη Γερμανίδα παραγωγό Μάριον Ντέρινγκ, τον Ρουμάνο σκηνοθέτη και περσινό νικητή του Ειδικού Βραβείου της Κριτικής Επιτροπή Καταλίν Μιτουλέσκου.

2

Στο τμήμα Viewfinder θα προβληθούν ταινίες πρόσφατης παραγωγής απ' όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους το «Holy Motors» του Λεός Καράξ, το «Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο» του Φρανσουά Οζόν, τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν, ο «Παράδεισος» του Ουλριχ Ζάιντλ, το «Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ, το «War Witch» του Κιμ Νουέν, το «Μερίδιο των Αγγέλων» του Κεν Λόουτς, το «Broken» του Ρούφους Νόρις (φωτό) και το «God's Neihbors» του Μένι Γιαές.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Κύπριο διεθνή διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Σαββίδη, ο οποίος πέθανε φέτος σε ηλικία 55 ετών, έχοντας αφήσει στη μέση ένα από τα σημαντικότερα έργα στο σύγχρονο Χόλιγουντ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2013» θα διεξαχθεί από τις 19 έως και τις 28 Απριλίου στο Θεάτρο Ριάλτο και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας, όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, η είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές, θα διατίθεται κάρτα εισόδου ημέρες (6 ευρώ) και κάρτα γενικής εισόδου για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ (25 ευρώ), ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για μαθητές, κατόχους κάρτας ΑμεΑ και φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους κάρτας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες, αλλά και το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο επίσημο site της διοργάνωσης.