Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014 «20 Χρόνια Pulp Fiction»: Κουέντιν, Ούμα, Τραβόλτα και πίτσες στην άμμο!

στα 10

Ο Κουέντιν το ήθελε απλό: η 20η επέτειος από το Χρυσό Φοίνικα στο «Pulp Fiction» έγινε στην παραλία, με ελεύθερη είσοδο για τον κόσμο, τους φίλους του και κερασμένες πίτσες για όλους. Δείτε φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξαμε!

Κάννες 2014 «20 Χρόνια Pulp Fiction»: Κουέντιν, Ούμα, Τραβόλτα και πίτσες στην άμμο!

To Cinema de la Plage, το «θερινό» σινεμά του φεστιβάλ των Καννών, είναι η πιο ωραία ιδέα και συνήθεια κατά τη διάρκεια του θεσμού. Δεν λειτουργεί περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά με την εξαίρεση δύο τριών χρόνων που η βροχή μας χαλούσε τα σχέδια, πάντα επιλέγαμε μία ταινία να τη δούμε εκεί. Στην παραλία της Κρουαζέτ, δίπλα στο Palais, στην άμμο που πάλαι ποτέ φωτογραφιζόντουσαν οι στάρλετ, ενώ τώρα έχει γεμίσει ξαπλώστες, κουβερτούλες για την υγρασία και μικροπωλητές ποτών και σνακς. Μέσα στο νερό, στημένη η τεράστια οθόνη, έτοιμη να προβάλει από Ζακ Τατί μέχρι Τζον Γουότερς, από την «Καζαμπλάνκα» μέχρι τη «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» και όποια άλλη ιδέα classic, cult ή camp προβολής σκεφτούν οι προγραμματιστές του φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Εκεί ήθελε ο Κουέντιν Ταραντίνο να γιορτάσει τα 20 χρόνια Pulp Fiction. Την επέτειο του Χρυσού Φοίνικα που κέρδισε η ταινία στο Φεστιβάλ των Καννών, γράφοντας ιστορία. Ηθελε να την κρατήσει απλή, άμεση, χύμα: ανοιχτή στο κοινό (ελεύθερη είσοδος), να κάτσει ανάμεσά μας, να κεράσει πίτσες.

1

2

Και, φυσικά, βυθίστηκε η Κρουαζέτ από τον κόσμο. Ουρές, συνωστισμός, τρέλα από ενθουσιασμένους φανς που είχαν κατακλύσει, όχι μόνο τον περιφραγμένο χώρο του Cinema de la Plage, αλλά ολόκληρη την παραλία (αριστερά, δεξιά). Εκλεισαν το δρόμο, στρατοπέδευσαν στα πεζοδρόμια, κρεμάστηκαν από τα πεζούλια. Κινητά, φωτογραφικές μηχανές, χαμόγελα παντού. Τα ηχεία έπαιζαν το soundtrack του «Pulp Fiction», ξεσηκώνοντας ακόμα περισσότερο το συγκεντρωμένο πλήθος που χοροπηδούσε στη «Misirlou», όσο κορίτσια χόρευαν ξυπόλητες μπροστά στις κάμερες, όπως η «Μία» στη διάσημη πλέον σκηνή.

Το πέτυχε αυτό που ήθελε ο Ταραντίνο: έφερε πίσω το fun σ' ένα φεστιβάλ που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ποζάρει στημένα, γκλαμουράτα, προσποιητά.

Οταν ο Τιερί Φρεμό ανακοίνωσε το όνομα του δημιουργού και τον κάλεσε να ανέβει στη σκηνή, δεν υπήρξε κόκκινο χαλί. Ο Κουέντιν έτρεξε ανάμεσα από τον κόσμο, πάνω στα ξύλινα μαδέρια και με ένα μόνιμο χαμόγελο χαράς έκανε high five σε όσους περισσότερους φανς μπορούσε και βρέθηκαν στο πέρασμά του.

3

4

«Πόσοι έχετε δει το ''Pulp Fiction'';» ρώτησε και το πλήθος εξεράγη σε μπιζαρίσματα. «Πόσοι δεν το έχετε δει;» και στα δύο (κυριολεκτικά) άτομα που σήκωσαν το χέρι φώναξε γελαστά «Losers! Κυκλοφορεί εδώ και 20 χρόνια, τι στο διάολο κάνατε όλο αυτό τον καιρό;» Γελώντας ακόμα πιο δυνατά συνέχισε: «Ομως: ποιοι έχουν δει το ''Pulp Fiction'' σε παραλία; Χα! Για αυτό λοιπόν, ανάψτε ένα joint κι αράξτε. Κι αν σας πουν τίποτα, να τους πείτε ότι εγώ σας έδωσα την άδεια...»

Δείτε το βίντεο της εισόδου του Κουέντιν Ταραντίνο και της παρουσίασής του


.

Φωνάζοντας στη σκηνή τους πρωταγωνιστές του, Ούμα Θέρμαν (η οποία πέταξε στις Κάννες, ειδικά για το special event) και Τζον Τραβόλτα (που είναι εδώ από την προηγούμενη Κυριακή) ο κόσμος άρχισε πια να παραλληρεί. Συνεχίζοντας την πλάκα, βλέποντας την Ούμα να πλησιάζει νωχελικά στο διάδρομο προς τη σκηνή, σαν να κάνει πασαρέλα, ο Κουέντιν άρχισε να σπικάρει ψεύτικες φασιονίστα πληροφορίες για ποιον σχεδιαστή φοράει. Η ψηλή ξανθιά γαζέλα μούσα του, απλά σήκωσε το φρύδι της, τον αγκάλιασε και χαιρέτησε το πλήθος: «Bon Soir, Cannes!».

2

Ο Τζον Τραβόλτα, φιλικός, χαμογελαστός, αλλά δυστυχώς σαν κέρινο ομοίωμα του εαυτού του από τις πλαστικές, μίλησε κι αυτός στα γαλλικά ευχαριστώντας το συγκεντρωμένο κοινό και δηλώνοντας τη χαρά του.

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει τον Τζον Τραβόλτα


.

Μόλις χαιρέτησαν για το τυπικό, παραγωγοί και διανομείς («να σας παρουσιάσω τον άνθρωπο που πήρε αυτή την μικρή ταινία και την έκανε να σπάσει τα ταμεία σε όλες τις γωνιές του πλανήτη Γη, κυρίες και κύριοι, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν») ήρθε η ώρα της... πίτσας! Πιτσαδόροι έφεραν ντουζίνες τα χάρτινα κιβώτια κι άρχισαν να μοιράζουν πίτσες στον κόσμο. Ή τουλάχιστον στους τυχερούς των πρώτων σειρών γιατί μετά αμφιβάλουμε ότι έφτασαν.

1

2

Μόλις έσβησαν τα φώτα, ο Κουέντιν, η Ούμα κι ο Τζόνι πήραν τις κουβερτούλες τους και κάθισαν ανάμεσά μας για να δουν την ταινία τους. Είκοσι χρόνια μεγαλύτεροι, αλλά ακόμα με τον ενθουσιασμό enfants terribles.

Στο τέλος της προβολής, δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κλαίνε. Γιατί αυτή η cult μικρή ταινία, ήταν για όλους μια αρχή: η επανεκκίνηση της καριέρας του Τραβόλτα, η ευκαιρία για άλλους ρόλους για την Ούμα, η θριαμβευτική επιβολή του Ταραντίνο στο κινηματογραφικό στιλ του 21ου αιώνα.

3

Θυμηθείτε τους σ' ένα βίντεο 20 χρόνων πριν - όταν το «Pulp Fiction» κέρδιζε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.