Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: Εβδομάδα Κριτικής

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα πλαισιώσουν φέτος το τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής» (Semaine de la Critique) του Φεστιβάλ Καννών. Τόπο στα νιάτα!

Κάννες 2012: Εβδομάδα Κριτικής
«J' Εnrage de son Αbsence» της Σαντρίν Μπονέρ

Η 51η Εβδομάδα Κριτικής μόλις άνοιξε τα χαρτιά της: οι 10 ταινίες (7 του διαγωνιστικού τμήματος και 3 ειδικές προβολές) που αποτελούν φέτος το πρόγραμμα της Semain de la Critique ανακοινώθηκαν πριν από λίγα μόλις λεπτά. Και παρόλο που το τμήμα δέχεται πρώτες και δεύτερες ταινίες σκηνοθετών, φέτος απαρτίζεται μόνο από ντεμπούτα!

Ή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτό αφορά στις 7 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, οι οποίες αποτελούνται από πρώτες ταινίες ανδρών σκηνοθετών (καμία γυναίκα φέτος δε χώρεσε στη διοργάνωση;). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος, Τσαρλς Τεσόν (πρώην αρχισυντάκτης των «Cahiers du cinema»), μιλάει για σύμπτωση: «δεν ήταν σκοπός του φεστιβάλ να περιορίσει τις επιλογές του σε άνδρες σκηνοθέτες, όπως εντελώς τυχαίο ήταν το γεγονός ότι η λίστα φέτος έχει μόνο ντεμπούτα: κανένας κινηματογραφιστής δεν συμμετέχει με δεύτερη ταινία».

Η ομάδα του προγράμματος κατέληξε στην 10άδα της λίστας, έχοντας δει 1200 ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος στην Εβδομάδα Κριτικής «200 περισσότερες από πέρσι» όπως μας πληροφορεί ο Τεσόν.

Το διαγωνιστικό απαρτίζουν τέσσερις ταινίες από την Ευρώπη, μία από την λατινική Αμερική, μία συμπαραγωγή από το Ισραήλ και τη Γαλλία και ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή της Ινδίας.

Αντίθετα με το ανδροκρατούμενο διαγωνιστικό, στις ειδικές προβολές του τμήματος συναντάμε τις ταινίες δύο Γαλλίδων δημουργών: η ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ συμμετέχει με τη δεύτερή της ταινία (μοναδική επίσης εξαίρεση στη σοδειά) «J' Εnrage de son Αbsence» και πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμ Χαρτ, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Αλίς Γουινικούρ καταθέτει το «Augustine».

Σύμφωνα με τον Τεσόν, οι δύο ταινίες των γαλλίδων σκηνοθετών «αλληλοσυμπληρώνονται και παρουσιάζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική στην αποτύπωση των δύσκολων σχέσεων μεταξύ άνδρα-γυναίκας».

Ο μοναδικός πάντως άντρας εκτός διαγωνιστικού είναι ο Ρούφους Νόρις, του οποίου το «Broken» θα αποτελέσει την πρεμιέρα της διοργάνωσης στις 17 Μαΐου. Στην μόνη αγγλόφωνη ταινία του τμήματος πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι και ο πρόεδρος της επιτροπής του... γειτονικού τμήματος (Ενα Κάποιο Βλέμμα) Τιμ Ροθ. Ισως αυτή η σύμπτωση να έθεσε την ταινία εκτός διαγωνιστικού για λόγους δεοντολογίας.

Αντίθετα με την περσινή χρονιά που η ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις και το βραβείο («Take Shelter») προερχόταν από τις Η.Π.Α., φέτος (εκτός από τη συμπαραγωγή «Aqui y Alla») το αμερικανικό σινεμά απουσιάζει.

Αναλυτικά οι ταινίες της Εβδομάδας Κριτικής:

«Aqui y Alla» του Αντόνιο Μέντεζ Εσπάρζα (Ισπανία, Η.Π.Α, Μεξικό)

«Au Galop» του Λουί-Ντο ντε Λενκεσάνγκ (Γαλλία)

«Hors les Murs» του Νταβίντ Λαμπέρ (Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία)

«Peddlers» του Βασάν Μπάλα (Ινδία)

«Los Salvajes» του Αλεχάντρο Φαντέλ (Αργεντινή)

«Sofia's Last Ambulance» του Ιλιάν Μετέβ (Γερμανία, Κροατία, Βουλγαρία)

«Les Voisins de Dieu» του Μένι Γες (Ισραήλ, Γαλλία)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

«Broken» του Ρούφους Νόρις (Μ. Βρετανία, πρεμιέρα τμήματος)

«Augustine» της Αλις Γουινικούρ (Γαλλία)

«J' Εnrage de son Αbsence» της Σαντρίν Μπονέρ (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο)

Tags: Cannes 2012