Industry

Καλώς τον αθλητισμό, την παιδεία και τα θρησκεύματα…

στα 10

Ο Πολιτισμός στην Ελλάδα δε χρειάζεται, μάλλον, δικό του Υπουργείο. Χωράει παντού.

Καλώς τον αθλητισμό, την παιδεία και τα θρησκεύματα…

Ηταν η μία από τις ελάχιστες αλλαγές που έγιναν στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου στη νέα τρικομματική κυβέρνηση: το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι αυθύπαρκτο, δε συνοδεύεται καν από τον Τουρισμό που τον είχε συνηθίσει, αλλά συμπτύχθηκε μέσα στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, με Υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Επειδή… χίλιοι καλοί χωράνε. Ή επειδή από κάπου κάτι έπρεπε να κοπεί και οι του Πολιτισμού είναι πολύ… «πολιτισμένοι» για να βάλουν τις φωνές. Ή επειδή οι τομείς αυτοί ταιριάζουν καλά: προσευχή, σχολείο και μετά γήπεδο ή σινεμαδάκι. Ή επειδή, απλώς, οι πολιτικοί μας ξέρουν να μιλούν προεκλογικά για τον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς να τον αξιοποιήσουν, να επωφεληθούν από αυτόν, να εκμεταλλευτούν την ανάδειξή του στο εξωτερικό που τρέχει, ούτως ή άλλως, μόνη της.

Οσο για τον νέο «μας» Υπουργό, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δε γνωρίζουμε προς το παρόν της προθέσεις του σχετικά με τον Πολιτισμό, αλλά ελπίζουμε να τις μάθουμε σύντομα.

Πληροφοριακά, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Πειραιώτης, 52 χρόνων, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο κι έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις Διεθνείς Σχέσεις στην Αμερική, όπου και δίδαξε, από το ’92 ως το ’95, ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια. Είναι Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1995. Πολιτεύεται με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 κι από το 2009 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αντώνη Σαμαρά.

Τα υπόλοιπα… τα βλέπουμε στην πορεία. Ή, καλύτερα, στο ημίχρονο!