Buzz

«Τα 21 Σπυράκια του Παζολίνι» κι άλλες εικαστικές ιστορίες από τον Τζον Γουοτερς

στα 10

Μια έκθεση 30 δικών του έργων εγκαινίασε μόλις ο Τζον Γουότερς σε γκαλερί του Λος Αντζελες - αφορμή για να μας τα ξαναπεί ωραία.

«Τα 21 Σπυράκια του Παζολίνι» κι άλλες εικαστικές ιστορίες από τον Τζον Γουοτερς
«Fellini’s 8 1/2»

«Αυτή η έκθεση έχει να κάνει με το Χόλιγουντ,» λέει ο Τζον Γουότερς στους Los Angeles Times, «αλλά είναι έργα που ως επί το πλείστον δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο Λος Αντζελες. Σκέφτηκα ότι θα ήταν η ιδανική έκθεση για να συμπέσει με την οσκαρική περίοδο. Είναι, απλώς, ένας διαφορετικός τρόπος ν' αφηγηθώ μια ιστορία. Αλλά η αίσθηση του χιούμορ είναι η ίδια. Αυτό που θέλω να πω είναι, μπορεί η τέχνη να είναι ταυτόχρονα καλή και αστεία; Οχι πνευματώδης - όλη η σύγχρονη τέχνη είναι πνευματώδης, συνήθως. Αλλά το αστείο είναι δυσκολότερο.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζον Γουότερς δωρίζει την εκπληκτική συλλογή του έργων τέχνης στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

τζον γουότερς 607«Beverly Hills John»

Reconstructed Lassie 607 Reconstructed Lassie

Η έκθεση «Hollywood's Greatest Hits», με 30 έργα του Τζον Γουότερς, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στην γκαλερί Sprüth Magers στο Λος Αντζελες κι αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Γουότερς είναι ένας βεριτάμπλ εικονοκλάστης. Το έργο «Justin's Had Work» παρουσιάζει έναν Τζάστιν Μπίμπερ παραμορφωμένο από παρεμβάσεις πλαστικής, το «21 Pasolini Pimples» αποτελείται από 21 «σπυράκια», όλα παρμένα από εικόνες από τις ταινίες του Ιταλού δημιουργού.

21 Pasolini Pimples 607 21 Pasolini Pimples

τζον γουότερς 607«Justin’s Had Work»

Η πορεία του Τζον Γουότερς στα εικαστικά μετρά δεκαετίες - η ιστορία του πώς αγόρασε τον πρώτο του Αντι Γουόρχολ για 100 δολάρια είναι, πια, παροιμιώδης, αλλά κι ο ίδιος έχει παρουσιάσει τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις, μέχρι και στην Μπιενάλε της Βενετίας. «Πολύ συνειδητά κράτησα αυτή την πλευρά μου εντελώς χωριστά από την κινηματογραφική καριέρα μου,» λέει στους Los Angeles Times ο Γουότερς. «Κι εξακολουθώ να το κάνω γιατί ξέρω ότι η μοναδική βρώμικη λέξη που έχει απομείνει στον κόσμο της τέχνης είναι το "celebrity". Είχα ένα έργο με σλόγκαν που σχετίζονταν με την τέχη, όπως "See You in Basel, Bitch", "Out of State, No Taxes", "All Photographs Fade". Τους σατιρίζω, αλλά είμαι κι εγώ ένας απ' αυτούς. Εχω πάει κι εγώ σ' όλα αυτά τα δείπνα. Βρίσκω γοητευτική την υπερβολή του κόσμου της τέχνης. Κοροϊδεύω τα πράγματα που αγαπώ. Και πάντα έλεγα πως θεωρώ ότι η τέχνη για τον λαό είναι μια πολύ κακή ιδέα.»

τζον γουότερς 607«Kiddie Flamingos»

Επιπλέον των έργων του, ο Τζον Γουότερς διοργάνωσε και μια ανάγνωση/διασκευή του «Pink Flamingoes» για παιδιά, με τον τίτλο «Kiddie Flamingos». Λέει για την εμπειρία: «Από παλιά σκεφτόμουν ότι ίσως έπρεπε να ενδώσω στη λογοκρισία, να πάρω το "Pink Flamingos", να κόψω ό,τι κακό έχει και να το κάνω παιδική βερσιόν. Κι αυτό και έκανα. Πέρασαν καταπληκτικά στη διαδικασία και νομίζω ότι λειτούργησε επειδή τα παιδιά είναι τόσο αθώα. Δεν ξέρουν ότι στην πραγματικότητα, στη σχετική σκηνή, κάποιος κάνει σεξ μ' ένα κοτόπουλο. Στο τέλος, δεν θα σας πω, δεν τρώνε κόπρανα σκύλου, τρώνε κάτι άλλο. Αλλά, ταυτόχρονα, το έργο είχε αηδιαστικά πράγματα με τα οποία τα παιδιά διασκέδασαν τρομερά. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να κάνω το "Female Trouble" για έναν οίκο ευγηρίας. Το "Desperate Living" για κωφούς. Μπορείς να τα ξαναγράψεις όλα για ένα νέο ειδικό κοινό, αλλά και πάλι θα σατιρίζουν την κινηματογραφική βιομηχανία.»

Διαβάστε ολόκληρη την απολαυστική συνέντευξη του Τζον Γουότερς στους Los Angeles Times εδώ.