Buzz

Η Τζόντι Φόστερ βρήκε το επόμενο σκηνοθετικό της πρότζεκτ πίσω από το χαμόγελο της «Μόνα Λίζα»

στα 10

Η αληθινή ιστορία πίσω από την κλοπή της Τζοκόντα, που ενίσχυσε την φήμη και την αξία του πιο διάσημου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, θα είναι η νέα ταινία της Τζόντι Φόστερ.

Η Τζόντι Φόστερ βρήκε το επόμενο σκηνοθετικό της πρότζεκτ πίσω από το χαμόγελο της «Μόνα Λίζα»

Aν εξαιρέσουμε κάποια επεισόδια του «Black Mirror», του «Orange is the New Black» και, παλιότερα, του «House of Cards», η Τζόντι Φόστερ δεν κάθετε εύκολα στη σκηνοθετική καρέκλα. Αναλαμβάνει πρότζεκτς πάρα πολύ αραιά - από το 1991 με το «Little Man Tate» και λίγο μετά με το «Home for the Hollidays», μέχρι τα «Beaver» και «Money Monster», μεσολαβούσαν αρκετά διαστήματα σκηνοθετικής παύσης.

Φαίνεται όμως ότι τώρα μία ιδέα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της. Κι έχει να κάνει με αληθινή ιστορία: την κλοπή της «Τζοκόντα» το 1911.

Διαβάστε κι αυτό: Το ισλανδικό «Woman at War» ετοιμάζεται για το αμερικάνικο remake του από την Τζόντι Φόστερ

mona lisa 607 1

Ισως να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ένα έργο φιλοτεχνημένο τον 16ο αιώνα) δεν έγινε διάσημο, ούτε πήρε την αξία που έχει τώρα (θεωρείται το ακριβότερο έργο τέχνης καθώς είναι ασφαλισμένο για 650 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Και η υπερτίμησή του έργου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την κλοπή του.

Στις 21 Αυγούστου του 1911, η «Μόνα Λίζα» εκλάπη από τον Λούβρο - κάτι που έγινε αντιληπτό 28 ώρες μετά και δημιούργησε κονφούζιο και προσαγωγές διάσημων υπόπτων (ο Γάλλος ποιητής Γκιγιόμ Απολινέρ, αλλά κι ο Πάμπλο Πικάσο αρχικά κατηγορήθηκαν για την κλοπή, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά).

mona lisa 607 3

Ο ένοχος αποδείχθηκε ότι ήταν ο υπάλληλος του Λούβρου που φιλοτέχνησε τη βιτρίνα του έργου (οπότε ήξερε και πώς να απασφαλίσει το τζάμι). Ο Βιντσένσο Περούτζια ήταν Ιταλός εθνικιστής και ήθελε το έργο να επιστρέψει σε μουσείο της Ιταλίας. Κράτησε τον πίνακα στο σπίτι του για δύο χρόνια, όμως μετά αγχώθηκε και προσπάθησε απεγνωσμένα να τον πουλήσει στον Ιταλό γκαλερίστα Τζιοβάνι Πόγκι και οι αρχές τον ανακάλυψαν και τον συνέλαβαν. Εμεινε στη φυλακή για έξι μήνες (και οι Ιταλοί όντως τον εξύμνησαν για τον πατριωτισμό του).

mona lisa 607 2

Ενα χρόνο μετά συνέλαβαν και τον συνεργάτη του, τον Ιβ Σαντρόν, έναν γάλλο ζωγράφο, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει 6 πιστά αντίτυπα και ήταν έτοιμος να τα πουλήσει σε αμερικανούς συλλέκτες. Ο μύθος θέλει αυτά τα αντίτυπα να κυκλοφορούν ακόμα - άραγε βλέπουμε τον αυθεντικό πίνακα στο Λούβρο από το 1914 που επέστρεψε;

Ενα είναι σίγουρο: αυτή η ιστορία ανέβασε κατακόρυφα τη φήμη και την αξία της Τζοκόντα.

Η Τζόντι Φόστερ θα βασιστεί στο βιβλίο «The Day They Stole the Mona Lisa» του Σίμουρ Ράιτ κι επιθυμεί να γυρίσει μία περιπέτεια στο ύφος της «Υπόθεσης Τόμας Κράουν» (The Thomas Crown Affair, 1968 ) και με τον έξυπνο τόνο που είχε το «Κεντρί» (The Sting,1973).

Διαβάστε περισσότερα: