Φεστιβάλ / Βραβεία

Ιρανική ταινία σε gay and lesbian φεστιβάλ

στα 10

Εχοντας ήδη βραβευθεί με το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σάντανς, το «Circumstance» της Ιρανής Μαριάμ Κεσχαβάρτζ, συμμετείχε στο Outfest, το gay and lesbian κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λος Αντζελες και ετοιμάζεται για την έξοδο του στους κινηματογράφους τον Αύγουστο.

Ιρανική ταινία σε gay and lesbian φεστιβάλ

Που βρίσκεται το νέο; Μα φυσικά στο γεγονός πως το ντεμπούτο της Κεσχαβάρτζ αφηγείται την δυνατή φιλία δύο κοριτσιών στην σύγχρονη Τεχεράνη και τον έντονο ερωτισμό που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους καθώς θα αποφασίσουν να εξερευνήσουν την σεξουαλικότητα τους κόντρα σε όλους και σε όλα.

Εμπνευσμένη από τις δικές της εμπειρίες στο Ιράν και τις Η.Π.Α., η Κεσχαβάρτζ δήλωσε σε συνέντευξη της πως ένα ολόκληρο δίκτυο από πάρτι, παραστάσεις, επιδείξεις μόδας αλλά και queer συγκεντρώσεις οργανώνονται συνεχώς στο Ιράν κάτω από απόλυτη μυστικότητα και μάλιστα με περισσότερη ένταση απ' όσο σε κράτη με λιγότερο καταπιεστικά καθεστώτα.

Η Κεσχαβάρτζ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, αφού η θέληση της να κινηματογραφήσει σε φυσικούς χώρους βρήκε εμπόδιο στον κινηματογραφικό νόμο του Ιράν που επιβάλλει ισχυρούς περιορισμούς στο περιεχόμενο και τις τοποθεσίες μιας ταινίας. Ετσι η σκηνοθέτις αναγκάστηκε να γυρίσει την ταινία στο Λίβανο, κάνοντας το «Circumstance» την πρώτη αμερικάνικη ταινία που γυρίζεται εκεί μετά απο 30 χρόνια. Για να ξεγελάσει, επίσης τις αρχές, παρέδωσε μια λογοκριμένη εκδοχή του σεναρίου αφαιρώντας τις επίμαχες λεσβιακές σκηνές προκειμένου η ταινία να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Λόγω της δημοσιότητας που πήρε η ταινία από τις προβολές της στην Αμερική, κανείς από το συνεργείο και τους ηθοποιούς δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ιράν, εκτός αν επιθυμούν να μείνουν εκεί για πάντα. Εξ ου και η Κεσχαβάρτζ δηλώνει ευγνώμων για την αφοσίωση που έδειξαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία, παρόλο που γνωριζαν ότι διακινδυνεύουν σχεδόν και την ίδια τους τη ζωή.