Φεστιβάλ / Βραβεία

Με τον Ορφέα Περετζή στα ερείπια του Μεσολογγίου

στα 10

Το νέο ντοκιμαντέρ του Ορφέα Περετζή «Iodine: Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» ενώνει τις γραμμές από το Μεσολόγγι της Επανάστασης και του Ντελακρουά μέχρι το σήμερα και είναι έτοιμο για την πρεμιέρα του στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Με τον Ορφέα Περετζή στα ερείπια του Μεσολογγίου

Με αφετηρία το ζωγραφικό έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» ο Ορφέας Περετζής επισκέπτεται το Μεσολόγγι και τη λιμνοθάλασσά του. Καταγράφει τις σκέψεις του, την καθημερινότητα της νεολαίας και συνομιλεί με ντόπιους καλλιτέχνες και ποιητές αναζητώντας μια σύνδεση ανάμεσα στον πίνακα και το σύγχρονο Μεσολόγγι.

Το «Iodine: Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» είναι η νέα ταινία του Ορφέα Περετζή μετά το «Στο Κέντρο του Κύκλου» και είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα >> Film Forward του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα της ταινίας και διαβάστε ένα σημείωμα του Ορφέα Περετζή για τη δημιουργία της ταινίας - από την έμπνευσή του μέχρι και όσα έμαθε από το «ταξίδι» του στο χώρο και το χρόνο.

iodine

Φεβρουάριος 1826. Το Μεσολόγγι πολιορκείται από έναν δυσανάλογο μεγάλο στρατό 15,000 Οθωμανών του Ιμπραήμ της Αιγύπτου. Η πόλη ασφυκτιά. Οι Μεσολογγίτες προτιμούν να πολεμήσουν μέχρι τέλους αντί να παραδοθούν. “Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» του ζωγράφου Ντελακρουά με τη γυναικεία μορφή πάνω στα συντρίμμια του φλεγόμενου Μεσολογγίου γίνεται τότε σύμβολο ελευθερίας. Θυμίζει τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά με ανθρώπους να εκκενώνουν κατεστραμμένα κτίρια. Εικόνες που προκαλούν φόβο και θυμό. Οι συμπτώσεις με το σήμερα είναι τραγικές.

iodine

Ο πίνακας της γυναικείας αυτής μορφής είναι και το έναυσμα της ταινίας-δοκίμιο «Iodine: Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου». Εψαξα νόημα πέρα από τη φρίκη του πολέμου αλλά μέσα στο τοπίο και την ανθρώπινη επιθυμία. Εμπιστεύτηκα μια ιδιότυπη κινηματογραφική γλώσσα φτιαγμένη από ποιήματα Μεσολογγιτών ποιητών, σκηνές καθημερινότητας, και τοπία. Φωτογράφησα ανθρώπους με τους οποίους συζήτησα, και ταυτόχρονα κατέγραφα τις σκέψεις μου. Λειτούργησα ενστικτωδώς με τον ίδιο τρόπο που η αυτόματη γραφή ακολουθεί τη ροή των σκέψεων. Η εμπειρία για μένα ήταν ένας συνεχής αγώνας μεταξύ μιας ελεύθερης καταγραφής και της ανάγκης να αφηγηθώ μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Με τον μοντέρ Γιώργο Ζαφείρη καταφέραμε να δώσουμε μια δομή που απαιτούσε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο έκφρασης. Η μουσική του Larry Gus ἠρθε να δώσει τη συναισθηματική σιγουριά σε αυτόν τον λαβύρινθο τραγωδίας, ποίησης και φυσικού τοπίου.

iodine

Aντιλαμβάνομαι πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Oμως οι μικρές καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων, όπως του Μεσολογγίτη εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα αποδεικνύουν πως καμιά φορά αυτό που ψάχνεις είναι μπροστά στα μάτια σου και δεν το βλέπεις. Πίσω από τη γυναικεία μορφή του Ντελακρουά κρύβεται ένα γνώριμο σχήμα. Το ίδιο σχήμα για το οποίο μιλάει και ο Βαγγέλης στην ταινία που το είδε ένα βράδυ στις Αλυκές. Και όπως μου είπε: "το αλάτι έρχεται πάντα από ψηλά." Υπάρχει μια σχέση τοπίου και ανθρώπου που έχει κάτι να μας πει. Ίσως έτσι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Iodine: Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου | Σκηνοθεσία / Σενάριο / Aφήγηση: Ορφέας Περετζής
 | Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Νίκη Θεοδωρίδη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φάνης Καραγιώργος | Μοντάζ: | Γιώργος Ζαφείρης
Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Σταυρακούδης | Mίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης – Tone Studio | Μουσική: Larry Gus | Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή | Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκη Θεοδωρίδη | Βοηθός Σκηνοθέτη / Actor’s Coaching: Ίρις Μπαγλανέα | Colour Grading: Μάνθος Σάρδης | Graphic Design: Ραλλού Μυλωνά | Studio Ηχογράφησης: Κώστας Φυλακτίδης – Tone Studio | Μεταφράσεις / Υποτιτλισμός: A&B Advertising | Συμπληρωματικές Μεταφράσεις: Στεφανία Τσιγκούνη | Ερευνα / Aρχισυνταξία: Ορφέας Περετζής, Γιώργος Φουρτούνης | Υλικό Επικοινωνίας: Ιωάννα Ζαρμπαλά | Εμφανίζονται οι: Κωνσταντίνος Γκάτσης, Κωνσταντίνος Κάκκος, Καλλιρόη Κάκου, Άκης Καρατζογιάννης, Γιάννης Κατσίρας, Κωνσταντίνος Κουβέλης, Δήμος Λάκκας, Γιώργος Μαντζουράτος, Αγγελική Μπαρμπετάκη, Φωτεινή Μπαρμπετάκη, Άγγελος Ντάνος, Βασιλίνα Σπύρου, Σοφία Τέγα, Γιώργος Φαράντος, Μαργαρίτα Φαράντου, Μαρία Χόνδρου, Χρυσάνθη Χόνδρου | Συμμετέχουν: Φώτης Καγγελάρης (Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας, Συγγραφέας), Πολύνα Κοσμαδάκη (Επιμελήτρια Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων Μουσείου Μπενάκη), Ιρις Κρητικού (Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια), Γιώργης Μαγγίνης (Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη), Περίανδρος Παπανικολάου (Ποιητής), Βαγγέλης Ρόμπολας (Εικαστικός), Σοφί Μπαρτελεμί (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Musée des Beaux-Arts de Bordeaux), Ζόε Πολ (Εικαστικός) | H παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 2021 με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 | Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Μουσικού Οίκου Φίλιππος Νάκας και της Τράπεζας Πειραιώς | Μια παραγωγή της StudioBauhaus

iodine poster

Οι προβολές του «Iodine: Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης και διαδικτυακά από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022. Η δια ζώσης πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, 21:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο κτήριο του Ολύμπιον στη Πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία συντελεστών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.