Buzz

«Inside Scientology»: τα μυστικά της χολιγουντιανής «στοάς» στη φόρα

στα 10

Ενα νέο βιβλίο, το «Inside Scientology» της Τζάνετ Ρίτμαν, ξεσήκωσε θύελλες στους κύκλους των Σαϊεντολόγων, οι οποίοι απείλησαν με μηνύσεις και απέστειλαν απάντηση 7 σελίδων στα μίντια...

«Inside Scientology»: τα μυστικά της χολιγουντιανής «στοάς» στη φόρα

Η Τζάνετ Ρίτμαν, πρώην συντάκτρια του Rolling Stone, πρωτομελέτησε το φαινόμενο της Σαϊεντολογίας για ένα άρθρο του περιοδικού το 2006. Η ίντριγκα πίσω από τη «χολιγουντιανή θρησκεία» την προκάλεσε να συνεχίσει την έρευνά της για 5 ολόκληρα χρόνια, και έτσι κατέληξε να γράφει το «Inside Scientology», το βιβλίο της πάνω στις μεθόδους και τις τακτικές των Σαϊεντολόγων - έξι δεκαετίες από την ίδρυσή τους. «Προσπάθησα να καταλάβω αυτή την απόκρυφη θρησκεία, όχι να την κρίνω» δήλωσε η Ρίτμαν. «Στην πορεία διαπίστωσα ότι πολλά από τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας δεν ισχύουν.»

Πρώτα από όλα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για θρησκεία αλλά για μπίζνα. «Οι Σαϊεντολόγοι εκπαιδεύονται ως πωλητές αυτοκινήτων, να διαφημίζουν τα προσόντα τους και τη θρησκεία τους στον έξω κόσμο...» ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις που εξόργισαν τους κύκλους της Σαϊεντολογίας. Στην 7 σελίδων απάντησή τους που απέστειλαν στον Τύπο εκείνοι κατήγγειλαν την Ρίτμαν ότι όλα αυτά είναι συμπεράσματα του μυαλού της, καθώς δεν πήρε συνεντεύξεις από κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Σαϊεντολογίας, δεν έκανε σωστή έρευνα και τα αποτελέσματά της βγήκαν προκατειλημμένα.

«Αυτό δεν ισχύσει. Μίλησα με πολλά στελέχη, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και εκπροσώπους του γραφείου Τύπου τους και μελέτησα την μέθοδό τους να θέλουν να σε εξαντλήσουν χωρίς τελικά να σου δίνουν απαντήσεις» ανταπάντησε η Ρίτμαν. «Κανείς τους δεν μιλάει ξεκάθαρα. Ολοι είναι φοβισμένοι καθώς βασική τακτική της Σαϊεντολογίας είναι να σε αναγκάζει να εξομολογηθείς τα πάντα για τη ζωή σου. Σε κρατάνε. Ξέρουν τα πάντα για τους πάντες...»

Αυτή είναι μία από τις εξηγήσεις που πολλές φορές έχουν αναφερθεί στην περίπτωση των διάσημων σταρ και γιατί μερικοί από αυτούς δεν τολμούν να αποκοπούν από τη θρησκεία.

«Οι σταρ δεν είναι τόσοι πολλοί» λέει η Ρίτμαν. «Τα περισσότερα μέλη δεν είναι επώνυμα. Ναι, υπάρχει ο Τομ Κρουζ που είναι το πιο διάσημο μέλος και ο Τζον Τραβόλτα που είναι από τα παλαιότερα. Αλλά δεν τους συμφέρει τόσο η δημοσιότητα. Χρησιμοποιούν τους σταρ για να εξιτάρουν τον κόσμο και να τον παρασύρουν να γραφτεί, αλλά δεν επιθυμούν να είναι συνεχώς κάτω από τους προβολείς...»

Από τις πηγές της έχει επίσης καταλάβει ότι οι κανόνες για τους σταρ είναι διαφορετικοί. «Πολλοί μου περιέγραψαν τη Σαϊεντολογία ως «κρεμμύδι». Ο φλοιός του είναι οι σταρ. Βρίσκονται εκεί για δύο και μόνο λόγους: να φέρνουν κόσμο και χρήματα. Ο Πολ Χάγκις στο άρθρο του δήλωσε σοκαρισμένος με αλήθειες που ανακάλυψε αποχωρώντας, ακριβώς επειδή οι σταρ παραμένουν αποκομμένοι από την σκληροπυρηνική πραγματικότητα - την καρδιά του κρεμμυδιού...»