Buzz

In Short: «Luminaris» του Χουάν Πάμπλο Ζαραμέλα

στα 10

Η μικρού μήκους του Αργεντίνου σκηνοθέτη, βραβευμένη στο Ανεσί, προβλήθηκε πρόσφατα στα Future Shorts. Αν δεν την είδατε εκεί, δείτε τη στο Flix

In Short: «Luminaris» του Χουάν Πάμπλο Ζαραμέλα

To «Luminaris» είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που ζει σε έναν κόσμο που το φως είναι στο κέντρο των πάντων. Κάθε μέρα οι πολίτες ξυπνούν από τον ήλιο που τους μαγνητίζει να πάνε στη δουλειά τους. Ο ήρωας δουλεύει σε ένα εργοστάσιου που φτιάχνει λαμπτήρες, αλλά μοιάζει να έχει κι άλλες μεγαλύτερες φιλοδοξίες που πάνε πέρα την καθημερινότητά του στο γραφείο.

Τοποθετημένο σε ένα άχρονο τόπο, κάπου μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, το φιλμ του Ζαραμέλα, πλάθει έναν κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από μια απόλυτα δημιουργική φαντασία. Από την μια το ύφος μιας παλιομοδίτικης νεορεαλιστικής ταινίας, από την άλλη ένας κόσμος σχεδόν σουρεαλιστικά ποπ.

Γυρισμένη με ηθοποιούς, αλλά με την τεχνική του Pixilation στην οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται όπως οι κούκλες στο stop motion animation, η ταινία ξεκίνησε από την ιδέα του Ζαραμέλα να ντύσει με εικόνες ένα από τα αγαπημένα του μουσικά κομμάτια το «Lluvia de Estrellas» του Οσμάρ Μαντέρνα και χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, και τρομερή υπομονή για να πετύχει το κάθε καρέ τις σωστές σκιές και την ίδια γωνία του φωτός του ήλιου.

Η υπομονή του σκηνοθέτη της ανταμείφθηκε με το παραπάνω. Το «Luminaris» προβλήθηκε σε δεκάδες φεστιβάλ, κέρδισε αρκετά βραβεία και έφτασε ως το shortlist των υποψηφίων για τα Οσκαρ μικρού μήκους το 2011. Δείτε τη ολόκληρη στο βίντεο!