Buzz

Ηρθε ο καιρός για άλλον έναν κινηματογραφικό Ιρβιν Γουελς

στα 10

Πρώτα ήταν το «Trainspotting», το 1996. Μετά ήρθε το «Acid House», το 1998, όχι με την ίδια τεράστια επιτυχία. Δεκατρία χρόνια αργότερα κι ενώ και το «Ecstacy» βρίσκεται σε post production, είναι καιρός για την κινηματογραφική μεταφορά ενός ακόμα μυθιστορήματος του Ιρβιν Γουελς. Και αυτό θα είναι το «Filth»!

Ηρθε ο καιρός για άλλον έναν κινηματογραφικό Ιρβιν Γουελς

Ενας διεφθαρμένος αστυνομικός, ο Μπρους Ρόμπερτσον, διερευνά ένα ρατσιστικό έγκλημα στους νυχτερινούς δρόμους του Εδιμβούργου, εποφθαλμιώντας μια πολυπόθητη προαγωγή, παίρνοντας ό,τι ναρκωτικά έχει να προσφέρει το Αμστερνταμ και παρενοχλώντας σεξουαλικά (από το τηλέφωνο…) τη γυναίκα του κολλητού του φίλου. Ευτυχώς ο μπάτσος αυτός έχει τη δική του νέμεση: μια ταινία – εννοούμε το σκουλήκι – που κατατρώει τα σωθικά του. Δε θα μπορούσε ήρωας να είναι πολύ πιο βρώμικος και απεχθής από τον Μπρους Ρόμπερτσον, κι όμως ο Γουελς καταφέρνει, όπως και τον Μπέγκμπι του «Trainspotting», να τον κάνει απρόθυμα συμπαθή!

Πόσο μάλλον, όταν το καστ που δεσμεύεται σιγά-σιγά για την ταινία, είναι παραπάνω από εντυπωσιακό. Στο ρόλο του Μπρους Ρόμπερτσον θα δούμε τον Τζέιμς ΜακΑβόι, καλωσορίζοντας μια εντελώς κατεστραμένη βερσιόν του συνήθως clean cut ηθοποιού. Ο Τζέιμι Μπελ θ’ αναλάβει το ρόλο του νεαρού βοηθού του, του Λένοξ (ναι, ο «Μπίλι Ελιοτ» έχει μεγαλώσει τόσο πολύ…). Και το αντιπαθητικό αφεντικό του Ρόμπερτσον θα υποδυθεί ο Αλαν Κάμινγκ.

Ο Ιρβιν Γουελς θα κρατήσει τη θέση του παραγωγού στην ταινία – προφανώς και για να διαφυλάξει την πιστότητα στο κείμενό του. Το «Filth» θα σκηνοθετήσει ο Τζον Σ. Μπερντ, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη της κριτικής με τα «Green Street Hooligans» και «Cass». Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει ενθουσιασμένος με την επιλογή του Μπερντ: «Προσπαθούσα να καταφέρω να γίνει το ‘Filth’ ταινία για χρόνια, με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθέτες. Ο Τζον έκανε μια διασκευή του σεναρίου που βρήκα συγκλονιστική: διατήρησε το πνεύμα του κεντρικού ήρωα, αλλά ταυτόχρονα έκανε ενδιαφέρουσες αλλαγές. Το έκανε πολύ, πολύ κινηματογραφικό και νομίζω ότι, με αυτό το καστ, η ταινία θα γίνει καταπληκτική!»

Τα γυρίσματα του «Filth» ξεκινούν τον Ιανουάριο.