Buzz

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά την «Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο

στα 10

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και προτιμά να τον ξοδεύει πειράζοντας την ιστορία του σινεμά.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά την «Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο

«Χρειάστηκα πολύ χρόνο πριν μπορέσω να πω "Είμαι περήφανος για αυτήν την ταινία". Και ναι, είμαι περήφανος. Δεν θα μπορούσα να την κάνω καλύτερη. Καμία απολογία, καμία μετάνοια.» - Μάικλ Τσιμίνο

Αν θέλει κανείς να συνοψίσει σε λίγες μόνο φράσεις το θρυλικό παρασκήνιο πίσω από την «Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο θα μπορούσε να αναφέρει πως υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες όλων των εποχών, με εισπράξεις λιγότερες από 3 εκατομμύρια δολάρια που σε αναλογία με το υπέρογκο budget των 44 εκατομυρίων δολαρίων που κόστισε, οδήγησε στην καταστροφή την United Artists και τη φήμη του δημιουργού της.

Για πολλούς η «Πύλη της Δύσης» είναι μια από τις χειρότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, ένα υπερφιλόδοξο, φορτωμένο και υπερφύαλο νεο-γουέστερν που μέσα στα χρόνια είδε τη φήμη του να αποκαθιστάται από νεότερους σινεφίλ ως μια μεγαλειώδης cult στιγμή κατά την οποία το Χόλιγουντ ήρθε αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό με καταστροφικές συνέπειες για το ίδιο το μέγεθος της βιομηχανίας.

2 O Μάικλ Τσιμίνο μαζί με τον Κρις Κριστόφερσον στα γυρίσματα του «Heaven's Gate»

Ανάμεσα σε αυτούς τους νέους σινεφίλ συγκαταλέγεται και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο οποίος - παρόλες τις φήμες για συνταξιοδότησή του - μοιάζει πιο πολυάσχολος από ποτέ, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να παίξει με την ιστορία του σινεμά.

Μετά το νέο μοντάζ πάνω στο «Ψυχώ» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, η δική του εκδοχή πάνω στην «Πύλη της Δύσεως», φέρνει το έπος-ποταμό του Τσιμίνο των 219 λεπτών σε ένα «Butcher's Cut» των 110 λεπτών με τις εξής σημειώσεις:

«Σαν αφοσιωμένος φανατικός του σινεμά, είχα εμμονή με την «Πύλη της Δύσεως» από τη στιγμή που αυτή ανακοινώθηκε στις αρχές του 1979 και, δυστυχώς, όπως έχει δείξει η ιστορία ένας φανατικός μπορεί να γίνει τόσο εμμονικός ώστε να φερθεί βίαια προς το αντικείμενο της εμμονής του, το οποίο συνέβη σε μένα κατά τη διάρκεια των διακοπών μου το 2006. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.»

Η εκδοχή του Σόντερμπεργκ πάνω στην «Πύλη της Δύσεως» - μπορείτε να τη δείτε εδώ - δεν προσθέτει τίποτα καινούριο στο μύθο του Μάικλ Τσιμίνο, αλλά με κάποιον τρόπο αποδεικνύει πως μια ταινία καταδικασμένη να μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους, μπορεί να έχει τη δική της δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ευκαιρία για να δικαιωθεί.

Δείτε εδώ ένα ντοκιμαντέρ για το παρασκήνιο γύρω από το «Heaven's Gate» βασισμένο στο βιβλίο του παραγωγού της United Artist, Στίβεν Μπαχ και αναζητήστε το director's cut της ταινίας στην εκδοχή που κυκλοφόρησε από την Criterion Collection για να βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα.


Διαβάστε ακόμη: