Buzz

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι ετοιμάζει ήδη την επόμενη του ταινία

στα 10

Με την τελευταία του ταινία «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» να κάνει σιγά σιγά πρεμιέρα παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης φαίνεται να ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα του.

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι ετοιμάζει ήδη την επόμενη του ταινία

Στον κινηματογραφικό κόσμο, και ιδιαίτερα στο πεδίο των κινουμένων σχεδίων, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Η δημιουργική ιδιοφυία πίσω από το Studio Ghibli, έχει προσφέρει διαχρονικές, κλασικές ταινίες όπως «Ταξίδι στην Χώρα των Πνευμάτων», «Το Κινούμενο Κάστρο» και το «Πριγκίπισσα Μονονόκε».

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της συνταξιοδότησής του και την κυκλοφορία της ταινίας «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» ως τελευταία του ταινία, πολλοί πίστευαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του κινηματογραφική προσπάθεια, ειδικά αν υπολογιστεί πως έχει φτάσει τα 82 του χρόνια.

Προς χαράν των οπαδών σε όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι η δημιουργικότητα του Μιγιαζάκι παραμένει ανεξάντλητη. Σε μια συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο παραγωγός του Studio Ghibli, Τοσίο Σουζούκι, αποκάλυψε πως, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Μιγιαζάκι είναι ήδη στο στάδιο δημιουργίας της επόμενης του ταινίας.

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» είχε θεωρηθεί ευρέως ως το τελικό εγχείρημα του Μιγιαζάκι στον κόσμο της κινηματογράφου, και διαφημιζόταν και ως τέτοιο. Ηταν μια συγκινητική και όμορφη ιστορία, που έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές στην Ιαπωνία και υπενθύμισε σε όλους τις ασυναγώνιστες ικανότητες του σκηνοθέτη στον αφηγηματικό τομέα. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι ο Μιγιαζάκι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό μιας ακόμα ταινίας. Ακόμα και αφού ανακοίνωσε πως δεν συνταξιοδοτείται τελικά -η έβδομη φορά που το κάνει στην καριέρα του-, κάνεις δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο γρήγορα πίσω στην κατασκευή μιας νέας ταινίας.

Ο Σουζούκι αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: «Σκέφτεται το επόμενο βήμα του κάθε μέρα, και δεν μπορώ να τον σταματήσω - μάλιστα, έχω παραιτηθεί. Δεν προσπαθώ πλέον να τον αποτρέψω, ακόμη κι να κάνει μια χάλια ταινία. Στη ζωή, μόνο το έργο του τον ευχαριστεί».

miyazaki

Ο Τζουνίτσι Σιόκα, εκτελεστικό στέλεχος του στούντιο Ghibli, πρόσθεσε: «Αλλοι λένε ότι αυτή ίσως είναι η τελευταία του ταινία, αλλά αυτός δεν νιώθει καθόλου. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται πάνω σε ιδέες για μια νέα ταινία. Έρχεται στο γραφείο του κάθε μέρα και το κάνει. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να ανακοινώσει καθόλου τη συνταξιοδότησή του. Συνεχίζει να εργάζεται όπως πάντα».

Ακόμα και στα 82 του χρόνια, ο Μιγιαζάκι δείχνει να μην έχει σκοπό να επιβραδύνει. Ο Σουζούκι παρατήρησε με χιουμοριστικό τρόπο: «Οσο είναι απασχολημένος, δεν θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ. Είναι 82 ετών, και πιστεύω ότι θα συνεχίσει μέχρι τα 90. Θα πάω μαζί του». Είναι μια απόδειξη της αφοσίωσης και της αγάπης του Μιγιαζάκι για τη δουλειά του.

Ενώ η προοπτική μιας ακόμη δημιουργίας από τον Μιγιαζάκι προκαλεί ενθουσιασμό, οι λεπτομέρειες του επόμενου του εγχειρήματος παραμένουν τυλιγμένες σε πυκνό πέπλο μυστηρίου. Ποιοι κόσμοι, πλάσματα και θεματικές θα εξερευνήσει αυτή τη φορά; Αυτό παραμένει ένα επτασφράγιστο μυστικό. Ενα είναι βέβαιο, όμως - οι οπαδοί του Μιγιαζάκι μπορούν να αναμένουν τουλάχιστον μια ακόμη μαγική περιπέτεια τους περιμένει στον κόσμο του κινούμενου σχεδίου.

Η απόφαση του Μιγιαζάκι να συνεχίσει το ταξίδι της δημιουργίας ταινιών είναι ένα δώρο για τους λάτρεις του animation και του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Με την απεριόριστη δημιουργικότητά του και το μοναδικό του στιλ αφήγησης, κάθε ταινία του Μιγιαζάκι είναι ένας θησαυρός που περιμένει να ανακαλυφθεί. Καθώς περιμένουμε ανυπόμονα περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο του έργο, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από μαγικό, που θα αιχμαλωτίσει τις καρδιές και τις φαντασιώσεις μας, όπως όλα τα προηγούμενα του έργα.