Buzz

«Hannah Arendt»: Δείτε πρώτοι την ζωή μιας γυναίκας, της οποίας οι ιδέες, άλλαξαν τον κόσμο

στα 10

Υποψήφια στις περισσότερες κατηγορίες των Γερμανικών Κινηματογραφικών Βραβείων, η ταινία της Μαργκαρέτε φον Τρότα, κέρδισε αυτό της καλύτερης ταινίας και πρώτου γυναικείου ρόλου για την Μπάρμπαρα Σούκοβα. Ανακαλύψτε το γιατί.

«Hannah Arendt»: Δείτε πρώτοι την ζωή μιας γυναίκας, της οποίας οι ιδέες, άλλαξαν τον κόσμο

Μια κινηματογραφική βιογραφία είναι (σχεδόν) πάντα τόσο ενδιαφέρουσα όσο και το πρόσωπο τη ζωή του οποίου καλείσαι να παρακολουθήσεις στην οθόνη. Στην περίπτωση της Χάνα Αρεντ όμως, εκτός από την ζωή και το έργο της, το φιλμ φιλοδοξεί να χωρέσει έναν ολόκληρο κόσμο ιδεών που έδωσαν σχήμα στην διανόηση, την συνείδηση των κατοίκων μιας ολόκληρης χώρας και όρισαν έννοιες όπως η ηθική, το καλό και το κακό σε έναν πλανήτη που άλλαξε ριζικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Χάνα Aρεντ (14 Οκτωβρίου 1906 – 4 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Η προσπάθειά της να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, αλλά και η έντονη θέλησή της να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης σε καιρούς που η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της, είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ - Η κοινοτοπία του κακού», φράση για την οποία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Η Μαργκαρέτε Φον Τρότα, η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτης ταινιών όπως «Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνας Μπλουμ» και του «Rosa Luxemburg» ανάμεσα σε άλλα, αναλαμβάνει να κάνει κάτι παραπάνω από μια τυπική βιογραφία: Με την Μπάρμπαρα Σούκοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο -μια από τις μεγάλες ηθοποιούς της Ευρώπης, σε έναν απαιτητικό ρόλο- μας βυθίζει στον κόσμο της Αρεντ και φιλοδοξεί να αναδείξει την ίδια αλλά και την φιλοσοφία της σε σύμβολο μιας ιδεολογίας που παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα.

Η Strada Films και το flix.gr σάς δίνουν την ευκαιρία να δείτε πρώτοι την ταινία τη Δευτέρα, 13 Μαίου, στις 20.30 (ώρα προσέλευσης 20.15) στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα). Κάντε comment ή share στην φωτογραφία της ταινίας στην επίσημη ιστοσελίδα του flix στο facebook και μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις. Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα τη Δευτέρα το πρωί.